Náduť madagaskarká účinky na zdraví co léčí použití užívání využití pěstováníNaduť madagaskarská (latinsky Bryophyllum daigremontianum syn. Kalanchoë daigremontiana), jak její název napovídá je skutečně z poloostrova Madagaskar. Patří mezi kalanchoe, je sukulent se vzpřímeným vzrůstem a masitými přisedlými zubatými listy, často s načervenalými až hnědými skvrnami. Přezimování v podmínkách ČR by náduť nezvládla, proto je to pokojová rostlina, kterou můžete dát v létě ven do polostínu. Nemá ráda přelití vodou a chová se spíše jako sukulent. Rostlině se také (hlavně v Rusku, kde je oblíbená) říká "pokojový ženšen."


Účinky rostliny:

Účinky na zdraví

Šťáva z listů je antiseptická a baktericidní, takže dobře desinfikuje kůži a pokožku. Je vhodná na afty, parodontózu (zánět dásní), léčí spáleniny a popáleniny, zastavuje krvácení. Pomáhá u špatně se hojících ran (otevřené bárcové vředy apod.). Dobře účinkuje také na revmatismus a má močopudné účinky.

Velice dobře účinkuje na žaludeční vředy (staví krvácení a desinfikuje žaludeční sliznici od bakterie Helicobacter pylori).

 

Pěstování nádutě v podmínkách ČR a rozmnožování, množení

Dobře vám poroste v substrátu pro sukulenty (kaktusy) s podílem písku. Nesmí stát ve vodě. Nemá ráda přímé slunce, spíše vyžaduje polostín. Vyhovuje jí léto a teploty nad 30°C. V tuto dobu jí nevadí větší zálivka. Zalévat bychom ji měli jen asi 1x/7-10 dní.

Výška rostliny může být až 100 cm (běžně však 40-60 cm), pokud jí zastříhnete vrcholík, má tendenci růst do šířky a rašit nové postranní větve.

Snadno se množí z malých rostlinek, které se tvoří po okrajích listů (viz foto). Těmto rostlinkám říkáme VIVIPARIA. Když upadnou, zakoření ihend do substrátu. Maličké rostlinky tvoří kořínky dokonce ještě na listu.

Kvete poměrně zřídka, podle mých zkušeností nejlépe tak, že ji odložíme na chodbu, kde je málo světla, chladněji než v bytě a zaléváme velmi málo. Má špinavě světle fialové květy.

 

Sběr a zpracování

Jak již bylo uvedeno výše, využíváme čerstvou šťávu. Nejúčinnější je v úpravě podle Filatova (tzv. Elixír života - http://www.jitrnizeme.cz/view.php?cisloclanku=2006123001). Dále používáme také čerstvé listy.
Rostlinu nesušíme (podobně jako aloe vera), je dužnatá a sušení by bylo velmi složité. Navíc se většinou celoročně pěstuje v květináči v pokoji, takže by sušení nemělo ani praktický význam.

 

Jaké účinné látky obsahuje náduť?

Obsahuje polysacharidy, flavonoidy, katechiny, třísloviny, organické kyseliny, enzymy, stopové prvky, vitamín C.

 

Nežádoucí účinky, kontraindikace

Vnitřní užívání je nevhodné pro kardiaky.
Celá rostlina obsahuje srdeční glykosid bufadienolides, který může způsobovat poruchu srdečního rytmu (jeho zpomalení nebo zrychlení), ve velmi velkém množství může přivodit i srdeční zástavu.

 


Související pojmy:

koupit ► prodej ► kalanchoe ► pěstování ► sbírání ► lupénka ► použití ► pokojový ženšen ► jak pěstovat ► užívání ► jak zalévat ► využití ► opatrovník ► wikipedie ► aplikace ► kolopejka ► blecha ► opičí palma