Kočičí ocásek jagavka bulbine účinky na zdraví použití využití co léčí dávkování pěstováníKočičí ocásek, jagavka, bulbine (latinsky Bulbine frutescens medicus, téže Anthericum frutescens, Bulbine caulescens, Bulbine rostrata je vytrvalá sukulentní bylina s trsovitým oddenkem. Sbírá se čerstvý list resp. šťáva z něj, méně často kořen. Rostlina se používá na velké spektrum kožních chorob a vnitřně na nachlazení, artritidu, trávicí potíže, urologické nemoci a jako tzv. karcinostatikum - tj. zpomaluje růst rakoviny (hlavně leukémie).


Účinky rostliny:

Vlastnosti:

  • Výška: 40 - 60 cm
  • Květ: žluto - oranžový, VI. - VII.
  • Rostlina pochází z Afriky a je možné ji koupit v ČR za cca. 70 Kč.

 

Jaké látky obsahuje?

Antraehinony (isoknipholon, joziknipholon A a B, knipholon), flavonoidy, glykoproteiny (aloctin A a B), minerální látky, třísloviny, sliz, sacharidy, vitamíny aj. Rostlina není dostatečně po chemické a farmakologické stránce prozkoumána. V budoucnu tedy může skýtat překvapení v dalších léčebných účincích.

 

Účinky kočičího ocásku, jagavky, bulbine - co léčí, použití, využití:

Skupinové účinky: antiflogistikum (protizánětlivý účinek), antiseptikum (protizánětlivý účinek - zánět způsobený bakteriemi ad. vnějšími agens), baktericidum (likviduje nezdravé bakterie), dezinficiens (desinfekční účinek), fungicidum (ničí houbovité a kvasinkové kožní nemoci), karcinostatikum (zpomaluje rozvoj rakoviny).

Vnitřní použití: Artritida, choroby z nachlazení (kašel, rýma - nálev list), choroby trávícího traktu (průjem, koliky - nálev kořen), choroby urologické (infekce a záněty - nálev kořen), rakovina (brzdí rozvoj rakovinných buněk zejména leukemie).

Vnější použití: Choroby kožní (akné, ekzémy, bodnutí od hmyzu, opary, popáleniny, popraskané rty, puchýře, rakovina kůže, rozpraskaná kůže, řezné rány, spáleniny, vyrážky, vředy v dutinč ústní).

Jaké bakterie a kvasinky zabíjí: Likviduje Candida albicans, Microcroccus luteus, Staphylococcus aureus (zlatý stafylokok), E. coli (Escherichia coli), Bacilus subtilis.

 

Pěstování v podmínkách ČR, přezimování, zazimování:

Bulbine bývá vysoká skoro půl metru. Chlubí se dužnatý modrozelenými sukulentními listy, dlouhými 4-22 cm. Květy jsou hroznovité a tvoří nezaměnitelné střapce malých hvězdicovitých květů žluto-oranžové barvy na prodlouženém stonku. Vyhovuje jí plné sluníčko a sušší substrát. Vyhovuje jí hlinito-písčitá zemina.  Potřebuje dobrou drenáž, pH 7 nebo mírně kyselé. Je to teplomilná rostlina tropických a subtropických oblastí. U nás se pěstuje jako pokojová, v létě bude ráda za slunné stanoviště na zahradě či balkonu. Nesnáší přemokřený substrát (podobně jako aloe vera). V zimě se doporučuje omezení zálivky, přezimuje i při teplotě 5-8 °C, ale jen na světlém místě.
Není mrazuvzdorná – proto je důležité sledovat pokles teplot a rostlinu uschovat do interiéru.

 

 

Aplikační forma:

  • Nálev (čaj z nati): 2 g list, 200 ml voda, 3x denně.
  • Odvar (čaj z kořene): 3 g kořen, 200 ml voda, var 5 min., luhovat 15 min., 3x denně.
  • Tinktura: 40% alkohol, I ml 3x dennč.
  • Gel: šťáva čerstvých listů a květů se používá zevně na výše uvedené nemoci kůže.

 

Zajímavosti:

V Africe se používá odvar z čerstvých listů na kašel, nachlazení a na artritidu.
Je více jak 50 druhů Bulbine a jsou mezi nimi i léčivé druhy Bulbine asphodeloides, Bulbine natalensis, Bulbine latifolia aj. Bulbine frutescens je z hlediska léčebného použití nejznámější.

 


POZOR, NEPLÉST S KOČIČÍM OCÁSKEM ACALYPHA PENDULA - JDE O ZCELA JINOU ROSTLINU!


Související pojmy:

pěstování ► jak pěstovat ► rostlina ► bylina ► eshop ► prodej ► objednat ► cena ► ceník ► semena ► semínka ► sazenice sezeničky ► jagavka ► přezimování ► zazimování ► účinky ► použití ► využití ► žlutý kočičí ocásek ► sušení ► jak usušit ► zahradnictví ► obrázek ► fotografie ► jak vypadá rostlina kočičí ocásek ► kytka ► květina ► léčivost