Sléz lesní pčinky na zdraví co léčí použití užívání využití pěstováníSléz lesní (latinsky Malva sylvestris, Slovensky slez lesný) je dvouletá vytrvalá bylina s 20-120 (max. 150) cm vysokou, přímou nebo vystoupavou listnatou lodyhou s řapíkatými, střídavými, dlanitě 3 až 7laločnými vroubkovanými listy.  Stopkaté, pravidelné pětičetné květy vyrůstají po 2-6 v paždí listů. Růžové až červené hluboko vykrojené korunní plátky jsou 2-3 cm dlouhé. Díky obsahu slizových látek rostlina chrání a uzdravuje sliznice v celém těle. Rostlina kvete v květnu až září. Listy a nať sbíráme od června do září a květy od června do srpna. Nejvyšší účinnost má květ. 


Účinky rostliny:

Kde roste?

Sléz lesní je rozšířený v Evropě a západní Asii. Roste podél cest, chodníků, při zdech, na pastvinách, rumovištích a na světlých křovinatých místech. Vyhovují mu spíše nížiny až pahorkatiny. Proti tomu sléz přehlížený roste i v horském pásmu.

 

Co sbíráme, zpracování rostliny:

Sbíráme květ i s kalichem (bez stopky), je možné sbírat i list a plod. Nejvyšší účinnost má ale květ.

Materiál z rostliny se použivá ideálně začerstva (vzhledem k tomu, že jde o slizovitou rostlinu) - studený macerát (recept níže) totiž působí intenzivněji, protože horkou či dokonce vařící vodou se velká část slizů zničí a právě slizy jsou zodpovědné za většinu pozitivních účinků rostliny. Při kašli, močových infektech, zažívacích potížích, na kloktání, obklady a koupele proto používáme spíše studený macerát.

Může se sušit ve stínu v jedné vrstvě při teplotě od 25 do 35, max. 40 °C.

 

Jaké látky obsahuje sléz lesní:

Flavonoidy (malvin, malvidin), fytoalexiny (malvon), karotenoidy (beta-karoten), kyseliny (tříslová), minerální látky (Ca, Fe, N), olej (semena), sacharidy (arabinosa, galactosa, rhamnosa), polyfenoly, protciny, silici, sliz, třísloviny, terpenoidy, tuk, vitamíny (A, B, C), vlákninu aj.

 

Co léčí, léčebné účinky slézu lesního na zdraví - použití, využití:

Skupinové účinky: Antiflogistikum (protizánětlivý účinek), adstringens ("stahující" účinek), demulgens (rozpouštění hlenů), diuretikum (močopudný), emoliens (změkčuje kůži), expektorans (usnadňuje vykašlávání), laxativum (projímavý účinek), mucilaginosum (podporuje tvorbu hlenu).

Působí jako ochrana na sliznice trávicího traktu a dýchacích cest. Čaj (macerát) ze slézu se pije při zánětech sliznice vnitřních orgánů, žaludku, trávicího traktu, ústní dutiny, močového měchýře, také při vředovém onemocnění žaludku a střev. Připravují se z něj i klysmata. Doporučuje se při zánětu průdušek, hrtanu, mandlí, při silném chrapotu, kašli, pří zahlenění plic a pří suchu v ústech.
Sléz se dále používá na výplachy očí, na rány, suchou pokožku, vředy, otoky nohou a rukou při zlomeninách nebo při zánětu cév (obklady a koupele).

Sléz se podává při užívání agresivních léků (nesteroidní antirevmatia, antiflogistika, např. Ibuprofen, Ketonal, Brufen apod.), protože chrání sliznici žaludku.

 

Pěstování, rozmnožování, stanoviště, přezimování, zazimování:

Pěstuje se v několika odrůdách lišících se zejména barvou květů. Vyžaduje slunné stanoviště a běžnou zahradní půdu s dostatkem dusíku.
Množí se semeny nebo řízky, obojí se sází na jaře do pařeniště.
Rostlina je dvouletá, mrazuvzdorná (údajně až do -40°C).

 

Zpracování slézu, dávkování:

Studený macerát:

2 polévkové lžíce květů slézu lesního sušených zalijeme 500 ml studené vody, necháme přes noc macerovat, ráno jen přihřejeme, ale nevaříme. Teplý macerát přelijeme do termosky. Popíjíme během celého dne po doušcích. Efekt je jen krátkodobý, proto je potřeba popíjet po celý den.

Čaj, nálev:

1 polévková lžíce květů přelít 250 ml horké vody, louhovat 15 minut. Pít 3x denně.
Na koupele oka je lepší nálev. Použijeme jej i k obkladům na kožní problémy.

Tinktura:

150 g byliny, 1 l 40% alkoholu, dávkování: 1 ml 1x denně.

Slézový sirup:

Výborný na kašel, ale i na bolesti žaludku.
30 g květů a listů slézu přelít 500 ml vroucí vody, nechat 24 hodin louhovat.
Do směsi přidat 300 g cukru, chvíli povařit na malém ohni 20 minut. Přecedit a vlít do lahviček.
Při kašli podávat po lžičkách.

Bylinná směs proti kašli podle bylinkáře Pavla Váni

  • květy slézu 25 g
  • kořen prvosenky 25 g

1 polévkovou lžíci přelijeme 250 ml vařící vody, 20 minut louhovat. Pít 2x-3x denně.

Slézová mast, mast ze slézu:

Dvouhrst slézových květů, listů a semen pokrájíme a vložíme do 500 ml horkého sádla, ponecháme macerovat 48 hodin. Poté ohřejeme přecedíme.
Mast můžeme používat při kožních problémech, ale i jako noční krém na redukci vrásek.

Slézová koupel

Tato koupel regeneruje kůži, omlazuje, působí protisvědivě, má kosmetické vlastnosti.
Hrst listů a květů slézu vložit do 2 l horké vody, louhovat 30 minut, poté vlít do koupele. Koupel by měla mít teplotu 37 st. C, trvání jen 15 minut, poté se neutírat, obléci si župan a setrvat 30 minut pod peřinou.


Bylinná směs na výrobu obkladů - ekzémy, svědění kůže a pokožky, sluneční alergii:

  • 50 g květů slézu,
  • 50 g natě macešky rolní.

2 čajové lžíce směsi na 250 ml studené vody, 2 hodiny louhovat, poté přecedit. Před aplikací přihřát a použít na obklady.

 

Analogické účinky:

Stejné vlastnosti a použití mají i Sléz léčivý (Malva alcea), Sléz pižmový (Malva moschata), Sléz okrouhlolistý (Malva rotundifolia), Sléz přehlížený (Ma lva neglecta), Sléz maurský (Malva mauritania).

 

Zajímavosti:

  • Listy a květy SL se používají jako zelenina do salátů.
  • Plody "kolegy" slézu přehlíženého jsou afrodisiakum pro ženy.
  • Sléz je medonosná rostlina.
  • Na Slovensku lidé kdysi jedli zelené semínka této rostliny. Říkalo se jim "boží chlebíčky".
  • Nejvíce známý je sléz maurský, přehlížený a zde uváděný lesní.

 

Další názvy rostliny:

boží koláčky, homůky, chlebíčky, sleží, syrečky.

 


Související pojmy:

fotografie ► obrázek ► těhotenství ► objednat ► eshop ► cena ► ceník ► sazenice ► semena ► léčivost ► pěstování ► přezimování ► zazimování ► zebrina ► sušený květ ► Dr.Max ► chlebíček ► mast just ► domácí výroba ► recept ► postup ► návod na výrobu ► suroviny ► ingredience ► směs