Divizna sápovitá účinky na zdraví co léčí použití využití pěstováníDivizna sápovitá (latinsky Verbascum phlomoides, Slovensky: divozel sápovitý) je dvouletá dvouleté 50 - 150 cm vysoká bylina. Až druhým rokem vyrůstá z velké přízemní růžice listů vysoká plstnatá lodyha se střídavými plstnatými, nesbíhavými až krátce sbíhavými listy (divizna sápovitá) a mírně souměrnými pětičetnými květy se světle žlutou korunou širokou 3 - 5,5 cm. Kde roste? Najdeme ji v Evropě v nížinách a pahorkatinách na písečných a skalnatých stráních, pastvinách, podél cest, na rumištích. Místy se i pěstuje.


Účinky rostliny:

POZOR! Semínka rostliny jsou jedovatá. Ve fytoterapii (bylinkářství) se nevyužívají.
TIP: Pokud děláte čaj z divizny, dejte si při cezení do sítka vatu nebo plátýnko, abyste zachytili mikroskopické jehličky, které květ obsahuje (podobně jako u šípků)

Proč se divizně sápovité říká sápovitá?

Zatím to mnou nebylo zjištěno. Pokud správný důvod znáte, napište mi jej prosím na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. , DĚKUJI :)
 

Rozdíl mezi diviznou velkokvětou a sápovitou:

  • velkokvětá 200 cm výška, sápovitá max. 150 cm výška
  • sápovitá: střídavé plstnaté, nesbíhavé až krátce sbíhavé listy, velkokvětá zřetelně sbíhavé listy
  • květy u sápovité mírně souměrně pětičetné se světle žlutou korunou širikou 3-5,5 cm

 

Časové údaje sběru rostliny:

  • Kvete druhý rok od toho, co první rok založí přízemní růžici listů.
  • Kdy kvete: červen až září.

Kdy sbíráme...

  • Kdy se sbírají květy: červen až září - průběžně.
  • Kdy se sbírají listy: červen až září.
  • Kdy se sbírá kořen: červenec a srpen.
  • Kdy se sbírá nať (nadzemní část rostliny): červen, červenec, srpen.

 

Sběr, sušení a zpracování:

za slunečného počasí se sbírají květní koruny bez kalichu. Suší se rychle i na prudkém slunci; umělým teplem do 55 - 60 °C. Po důkladném vysušení je třeba květy skladovat neprodyšně uzavřené v igelitových pytlíčcích nebo ještě lépe ve sklenickích omnia bez přístupu vzduchu (snadno nabírají vzdušnou vlhkost!). Zřídka se sbírají listy, které se rychle suší na vyhřátém a vzdušném místě. Čerstvé kořeny a kvetoucí nať mají uplatnění spíše v homeopatii, ve fytoterapii ne.

 

Lidové názvy:

císařská svíce, děvina, devizna, divizna sápovitá, divozel, fousáč, kruželice, křížel ice, kuželice, oběračka, obranka, oranka, Petrova hůl , pochodňová květina, slubneční hůl , královská svíce, volský chvost.

 

Léčebné účinky divizny sápovité - využití pro zdraví:

Jsou velmi podobné jako u divizny velkokvěté.

KVĚTY: Divizna sápovitá má protizánětlivé účinky a změkčuje zanícené sliznice dýchacích cest. Používá se při černém kašli, akutní, chronické a spastické bronchitidě, zánětech sliznice krku (na kloktání) , při bronchiálním astmatu, zánětu sliznice hltanu, zánětu hrtanu a tuberkulózním kašli.
Květ divizny rozpouští bronchiální výpotek (exkret) a uvolňuje křeče při zánětech průdušek. Čaj z květů upravuje činnost sleziny a jater a reguluje menstruační cyklus.

LISTY: Obklad z čerstvých listů i květů divizny se doporučuje na otoky, bércové vředy a hemoroidy; vhodná je i šťáva vylisovaná
z čerstvých listů. I listy spařené vroucí vodou se celé přikládají na bércové vředy. Suché květy se používají jako zápar.

KOŘEN: Kořen divizny, který má mírné močopudné účinky, se využívá při urolitiáze (močové kameny) a dně, i v prevenci proti hemoroidům. V homeopatii se používá na pomočování dětí v noci.

 

Pěstování divizny:

Není zvyklé, divizny jsou v přírodě běžně dostupné, nicméně není ani vyloučené.
Na konci léta posbírejte semena a volně rozhoďte do prohrabené trávy nebo zahrádky. Za 2 roky budete mít zásobu žlutých květů, které průběžně od května do září můžete sbírat.
Není vyloučené ani vykopnout listovou růžici divizny ze země, přesadit a další rok čekat na vykvetení. Divizny se tímto způsobem dobře uchycují (osobní zkušenost).

 

Upozornění:

Semena divizny jsou jedovatá.