jaternik trojlalocnaty ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuzitiJaterník trojlaločný = jaterník podléška (latinsky hepatica nobilis, slovensky pečeňovník trojlaločný) je vytrvalá bylina s plazivým oddenkem, ze kterého vyrůstají kromě přezimujících trojlaločných , celokrajných listů na rubu s jemnými chlupy ještě na jaře mladé listy s dlouhými chlupatými řapíky a také někol ik chlupatých stvolů s modrými, fialovými, zřídka červenými , růžovými až bílými květy , které mají šest, zřídka až deset okvětních lístků , pod nimiž se nacházejí tři zelené odyžní listeny, napodobující a nahrazující kalich.


Účinky rostliny:

Lidové názvy: anemonka, fialky, jaterní bylina, jaterní zelina, jaterník modrý, přespolní, troj listý, játrovka, kuří dřístka, lesní fialka, modráček, podléštka, podlíska, podlístka, polský mák, porostníce, srdíčko.

 

Časové údaje:

  • Kdy kvete: březen-duben.
  • Kdy se sbírají listy: duben až červenec
  • Kdy se sbírá nať: březen-září

 

Kde roste jaterník?

běžně rozšířená v listnatých stinných lesích od nížin do horského pásma, kde často roste s plicníkem lékařským. často se pěstuje v zahradách jako okrasná rostlina. Dává přednost
hlinité a vlhké půdě a ve vyšších polohách roste i na vápencové půdě .

 

Sběr, co sbíráme z jaterníku?

Mladé listy bez stonků se sbírají těsně před dokvetením nebo hned po něm v dubnu až květnu, občas až do července. Někdy se sbírá celá kvetoucí nať. Suší se rozprostřené v tenkých vrstvách přirozeným, případně nepříliš vysokým umělým teplem. V homeopatii se používají zcela vyvinuté čerstvé listy sbírané v květnu až červenci.

 

Léčebné účinky na zdraví:

Rostlina má stahující účinky a pomáhá pri odkašlávání. Z listů jaterníku trojlaločného se připravuje spařený čaj (dvě čajové lžičky na šálek vody se spaří vroucí vodou a krátce vyluhují). Používá se vnitřně při onemocnění horních cest dýchacích a při bronchitidě se silným zahleněním. Ze spařených listů se připravují obklady na pohmožděniny a otoky. Spařený čaj se používá jako močopudný prostředek zejména při poruchách ledvin a močového měchýře.

Při žlučníkových a jaterních bolestech, onemocněních sleziny, žlučových kamenech a jako prostředek podporující vylučování moče se doporučuje macerovaná nať jaterníku trojlaločného. Při zánětech dásní pomáhá vyplachování ústní dutiny vlažným odvarem ze dvou hrstí listů povařených asi 10 minut v půl litru vody. Takto připravený odvar oslazený
medem se může použít i při vyplivování krve (každou hodinu jedna lžička).

V lidovém léči telství se čerstvé listy jaterníku trojlaločného přikládají na rány a kdysi se tato oblíbená rostlina používala častěji na zastavení krvácení.

V homeopatii se jaterník používá při chronické bronchitidě se silným zahleněním a také při onemocnění jater.