Kopytník evropský účinky na zdraví co léčí použití užívání využití pěstováníKopytník evropský (latinsky Asarum europaeum, Slovensky: kopytník európsky) je vytrvalá bylina, vysoká až 10 cm, s dlouhým, válcovitým, článkovaným, rozvětveným a plazivým oddenkem, s chlupatou, šupinatou vystoupavou lodyhou, na které rostou 2 až 4 kožovité, střídavé, jednoduché, dlouze řapíkaté listy, ledvinitého tvaru, na rubu chlupaté, na líci v letním období lesklé. Jednotlivé krátkostopkaté květy jsou pravidelné. Květní obal je srostlý ze tří, na vnitřní straně hnědopurpu rových a zvenku hnědých okvětních lístků. Celá rostlina je mírně jedovatá, intenzívně voní kafrem nebo pepřem a má ostrou, štiplavou chuť. 


Účinky rostliny:

UPOZORNĚNÍ: z důvodu mírné jedovatosti se nesmí překročit dávkování. Naddávkování způsobuje nevonost a zvracení.

 

Časové údaje:

  • Kdy kvete: duben-květen
  • Kdy se sbírá nať: srpen
  • Kdy se sbírají kořeny rostliny: srpen až říjen

 

Lidové názvy:

Beraní jazyk, horní nebo lesní nardus, kafráček, kopidlen, lesní šipka, myší ouško, omylník. 


Kde roste koptytník?

Rrozšířený v Evropě a Asii. Roste často na stinných stanovištích v listnatých lesích, zejména bukových, a ve vlhčích jehličnatých lesích. Daří se mu v těžších hlinitých půdách, snáší půdy vápenaté. Svědčí v dobrých lesních půdách.

 

Co se sbírá z kopytníku?

Sbírá se buď naf s kořeny (srpen), nebo jenom oddenek s kořeny (srpen - říjen). Oddenky, které se suší teplotou do 35 °C, se ukládají do neprodyšně uzavřených skleněných nebo plechových nádob. V homeopatii se používají čerstvé oddenky s kořeny.

 

Léčebné účinky na zdraví, co léčí kopytník?

V lidovém léčitelství se používá oddenek proti dlouhotrvajícím bolestem hlavy.

Chceme-li vyvolat zvracení doporučuje sníst prášek, připravený z dokonale rozdrceného oddenku, jehož množství se vejde na hrot nože.

Při rýmě se používá tzv. šňupavý prášek z oddenku kopytníku, který po vdechnutí do nosu vyvolá prudké kýchání. Bývá také součástí známých kýchacích prášků.

V lidovém léčitel ství se kopytník používá i při jaterních chorobách, žloutence, dále jako diuretikum (močopudný prostředek) a slouží též jako "tajný lék" proti touze po alkoholu (např. ve Francii jako dávidlo po velké konzumaci vína).

Kopytník evropský je součástí čaje tlumícího kašel, který ulehčuje vykašlávání (zejména se používá při bronchitidě).

V homeopatii se používá esence z čerstvých kořenů při horečnatých onemocněních s krevními návaly, nervové přecitlivělosti, hysterii a světloplachosti, při předráždění, nervových bolestech, zvracení, průjmech, revmatických a kolikovitých bolestech).

 

Zajímavosti:

Kopytník se používá místně jako jed na myši a krysy. U platňuje se i ve veterinárním lékařství.

Ve starověku a středověku patřil kopytník evropský mezi nejčastěji používaná léčiva.