Čechřice vonná účinky na zdraví co léčí použití užívání využití pěstováníČechřice vonná (latinsky Myrrhis odorata) byla přirozeně rozšířena od jižní Evropy po Kavkaz, kde rostla ve vlhkých lesích v horských regionech. Protože je blízce příbuzná s kerblíkem a německy bývala označována jako divoký kerblík, převzal Presl polské jméno kerblíku C'Lechrzyca a zavedl v roce 1843 český ekvivalem pro rod Myrrhis v podobě čechřice. Z listových řapíků se dříve získávalo zelenavé a oranžovohnědé textilní barvivo. Tato chladno snášející kořenitá bylinka si zaslouží větší rozšíření v našich zahradách.


Účinky rostliny:

Jak vypadá čechřice?

Když zrovna nekvete, můžete si tuto bylinu s jemně členěnými bledězelenými listy na první pohled splést s nějakou kapradinou. Přijdete-li blíže, ucítíte ovšem výraznou anýzovou vůni, kterou kolem sebe šíří. Zdrojem vůně je vysoký obsah éterického oleje (anetolu). Koncem jara a začátkem léta se objevují velké ploché okolíky, z jejichž květů se vyvíjejí chutné plody, připomínající chuť anýzu nebo lékořice. Se svou výškou až 150 cm má taro usnatá bylina i zajímavý vzhled.

 

Příbuzný druh

Čechřici si pro podobnost jména nepleťte s čechravou (z rodu Astilbe), která náleží do jiné čeledi (lomikamenovité). Podobný mají jen základ českého jména. Vůně čcchřice ovšem připomíná tzv. sladké dřevo, lékořici z čeledi bobovitých. Kořeny lékořice v malém množství podporují trávení a ovlivňují 7.aludeční činnost. Čaj z lékořice je přírodním prostředkem proti záně tům žaludeční sliznice. Vysoké dávky nebo dlouhodobé užívání mohou způsobit zvýšení krevního tlaku.

 

Stanoviště na pěstování, půda

Čechřice se pěstuje velmi snadno a roste téměř všude - ve stínu i na výsluní. Půda ale musí být výživná a přiměřeně vlhká.

 

Pěstování - kdy vyséváme čechřici?

Prorože čechřice klíčí v chladnu, může se vysévat na podzim nebo koncem zimy. Na jaře se "borové" rostliny mohou získat také dělením starších usů. Dobrá zpráva je, že jakmile se jednou uchytí, dokáže se na místě udržet i samovýsevem. Kdo by tomu chtěl zabránit, ten musí včas odkvetlá květenství odstraňovat.

 

Hnojení

Aby půda zůstávala rovnoměrně vlhká, doporučuje se pod čechřicí nastýlat. Tuto mrazuvzdornou bylinu po odkvětu hluboko seřízněte.


Co sklízíme z čechřice, skladování

  • Čechřici je možné průběžně sklízet, dokud jsou listy mladé a stonky ještě jemné. Čerstvá čechřice koření nejintenzivněji. Její listy je možné také zmrazit.
  • Plody nejlépe chutnají ještě zelené, nezralé.
  • Kořeny lze dobývat na podzim a zpracovat jako zeleninu.

 

Využití v kuchyni

Líscy čechřice je možné zjemňovat saláty, polévky nebo omáčky. Většinou postačí kousek lisu, aby jídlo dostalo příjemnou sladce anýzovou příchuť. Když si uvaříte reveňový (pozn. reveň je rebarbora) nebo nějaký ovocný kompot s několika listy čechřice, bude příjemně sladký. Lodyha se hodí, podobně jak bylo popsáno u anděliky, ke kandování. Zelené plody se konzumují buď  čerstvé, nebo se přidávají do ovocných salátů a müsli. Čechřice je také dobrou náhradou za anýz, fenykl nebo lékořici.

 

Účinky čechřice na zdraví

Čechřice dostává trávicí soustavu do pohybu, a působí tak mírně projímavě. Zmírňuje kašel a posiluje při chudokrevenosti (anémii).

 

Estetická hodnota na zahradě

Čechřice vonná je mimořádnou trvalkou pro stinná místa v zahradě, která její bílé kvéty doslova rozjasňují.
Ve světě hmyzu je oblíbená jako zdroj nektaru. Tvořiví lidé si mohou vylisovat listy čechřice a ozdobit jimi dopisní papír nebo podobné materiály.