Řimbaba obecná účinky na zdraví co léčí použití užívání využití pěstování těhotenství kojení děti migrénaŘimbaba obecná (latinsky Tanacetum parthenium) - tato krátkověká trvalka pochází patrně z Kavkazu, ale jako léčivá i okrasná rostlina byla rozšířena také v jiných částech Evropy. Řimbaba bývala - především v dřívějších staletích - doporučována jako prostředek urychlující porod. Je to jednoletá až víceletá bylina, dorůstající výšky asi 50 cm, má vejčité, chlupaté, složené, troj- až pětičetné listy. V létě se rozvíjejí larovitá květenství, složená z drobných úborů s žlutými trubkovitými květy v terči a bílými jazykovitými květy v paprsku.


Účinky rostliny:

Odrůdy

Během času bylo vyšlechtěno mnoho odrůd řimbaby, některé i plnokvěté. Odrůda "Aureum" má zlatožluté listy a jednoduché, nažloutle bílé úbory. Asi jen 20 cm vysoká odrůda "Butterball" vytváří žluté, plnokvěté úbory, "Ball's Double White" má úbory bílé, plné. Polštářovitě rostoucí zakrslá odrůda "Golden Moss" kvete žlutě, bělokvětá odrůda "Sanrana" má plné, pomponkovité úbory.

 

Příbuzné odrůdy

Pro laiky jsou rozdíly mezi řimbabou a mařím listem (latinsky Malsamita major, synonymně Tanacetum balsamita) jen stěží postřehnutelné. Maří list balšámový bývá až 1 metr vysoký a má trochu menší, běložluté jazykovité květy v paprsku. Pro svou "balšámovou" vůni býval často pěstován v zahradách.
Jako polévkové koření nebo jako prostředek k čištění ran dosáhl maří list značného rozšíření již ve 14. století.

 

kopretina rimbabaStanoviště

Řimbaba roste bezproblémově v každé půdě, ovšem jen pokud není příliš vlhká a těžká. Dává přednost plnému slunci, ale roste i v polostínu.

 

Pěstování

Tanacetum ( = Pyrethrum) partheniuma jeho odrůdy se zpravidla množí výsevem. Předpěstování pod sklem nebo v bytě lze doporučit; ven se vysazuje od dubna. Některé odrůdy se na místě udržuji i samovýsevem. Řimbaby se mohou množit také dělením ("odkopky")nebo řízkováním. Zvláště dobře se hodí k olemování záhonů.

 

Sběr

Listy řimbaby se mohou sklízet buď čerstvé, nebo mohou být usušeny.

 

Řimbabové pleťové mléko na akné (uhry) - recept

  • 1 velká hrst řimbabových listů se nechá v hrnku povařit 20 minut s 300 ml mléka.
  • Vychladí se.
  • Přes sítko se nalije do láhve.
  • Uloží se v chladnu.

Toto pleťové mléko prospívá suché pokožce, dodává jí vlhkost a ničí uhry.

 

Účinky na zdraví

Řimbaba obsahuje éterické oleje a hořčiny. Dříve bývala používána jako hořce chutnající čaj při porodech jako prostředek urychlující odchod plodového lůžka. Mezitím
uznala i moderní věda léčivé účinky této staré domácí léčivé rostliny a doporučuje ji při bolestech hlavy a migrénách. Malé pytlíčky se sušenými listy umístěné v šatníku odpuzují moly.

 

Těhotenství, kojení a děti

Řimbaba obsahuje i jedovaté látky, proto se musí dávkovat opatmě. Těhotné ženy by řimbabu užívat vůbec neměly, stejně kojící a malé děti.

 

Kosmetika

Svými obsahovými látkami působí řimbaba na pokožku, napíná ji, vyhlazuje a uklidňuje.

 

Okrasná hodnota na zahradě

Řimbaha se svými krásnými úbory vypadá pěkně nejen ve větších skupinách na zahadě, ale i v malých nádobách na balkoně nebo terase.