Rozchodník sklaní suchomilný účinky použití využití zdraví co léčí pěstování hnojení stanoviště co sbírámeRozchodník skalní = suchomilný (latinsky Sedum reflexum, Sedum rupester; anglicky reflexed stonecrop, Jenny's stonecrop, blue stonecrop, stone orpine and prick-madam) je domácí evropská bylina, po sraletí patřící do základní výbavy bylinkových zahrádek. Ve středověku byly popsány dokonce její magické účinky. Roste planě na suchých, skalnatých a kamenitých místech nebo v písčitých půdách. Ve vlhkém období si ve svých dužnatých listech zajišťuje zásoby vody.


Účinky rostliny:

Léčivé účinky, co uzdravuje rozchodník?

Rozchodník skalní obsahuje hořčiny, působící proti vysokému krevnímu tlaku (hypertenzi) a kornatění tepen (ateroskleroza). Dříve bývaly listy požívány ke zmírnění bolestivosti zevně při hemoroidech a zanícené pokožce (používají se podrcené listy).

 

Jak vypadá rozchodník

Vždyzelená, jen asi 10 cm vysoká bylina s poléhavými, dužnatými, zelenými nebo modře ojíněnými lodyžkami. Její jehlicovité, zašpičatělé, modravě zelené a někdy načervenalé listy jsou také dužnaté a daly rostlině z francouzštiny pocházející název "tripmadam", což znamenalo něco jako "obézní dáma". Malé, žuté květy vyrůstají od června do srpna ve zdánlivých okolících.

 

Příbuzné druhy

Rozchodník ostrý (Sedum acre) je kobercovirě rosroucí bylina, planě rostoucí nejen v Evropě, ale i v Malé Asii a v severní Africe. Ve vzrůstu a květu je podobná rozchodníku skalnímu. Jeho hvězdičkovité, žluté květy se objevují v létě. Podlouhle vejcovité listy mají palčivě ostrou chuť a byly požívány pro své léčivé účinky. Již Hippokrates
tuto bylinu předepisoval při zánětech a otocích. Rozchodník bílý (S. album), vysoký asi 15 cm, má tupé listy a kvete bíle.

 

Stanoviště k pěstování

Této nenáročné sukulentní trvalce se daří v písčité zahradní půdě na výsluní. Pro svůj typický vzrůst je vhodná zvláště pro skalky nebo do záhonových lemů.

 

Pěstování

Tento rozchodník je možné snadno pěstovat i v zahradě. Brzy zjara se jeho drobná semena vysévají do výsevové misky nebo přímo na místo. Stačí je jen lehce přitisknout
do substrátu a nezakrývají se zemi.
Jednodušší je na jaře si zajistit oddělky (odkopky) starších dělených rostlin, nebo si sazenice koupit u zahradníka. Začátkem léta mohou také velmi rychle zakořenit zelené řízky, odebrané z nekvetoucích lodyžek.
Při výsadbě doddujte spon asi 15 cm a hlavně - nezalévejte moc a nebo příliš málo!

 

Co sbíráme a uchování drogy

Spičaté, šedozelené listy a vrcholky lodyžek nekvetoucích rostlin se mohou odebírat po celý rok.
K sušeni se pro svou dužnatost příliš nehodí. Možné ovšem je jejich zmrazování.

 

Využití v kuchyni

Čerstvé sklizené a nahrubo nasekané listy mají svěže nakyslou chuť a mírné nahořklé aroma. Zjemňují saláty a bylinkové dresinky a poslouží k okořenění zeleniny a omáček.