Dvouzubec trojdílný účinky na zdraví co léčí použití užívání využitíDvouzubec, dvojzubec trojdílný nebo nící (latinsky Bidens tripartita, anglicky bur mangold, tick-seed, stick-tights; čeleď hvězdnicovité) je letnička s lysou, méně častěji chlupatou, přímou lodyhou, dorůstající výšky kolem 3/4 metru. Lodyha je někdy červenavě zbarvená. Lodyžní listy jsou sytě zelené, zúžené do křídlatého řapíku, tří až pětilaločné, hrubě pilovité, se zoubky namířenými kupředu. Úbory jsou přímé nebo nicí, květy velmi nevýrazné, s dvouřadým zákrovem, žluté, trubkovité. Květní jazýčky chybějí. Čtyřboké, zmáčknuté hnědé nažky mají na vrcholku místo chmýří nazpět obrácené bodlinky, kterými se přichytávají zvěři na srsti a lidem na šatech.


Účinky rostliny:

Kde roste

Dvouzubec je poměrně hojná bylina, rozšířená na vlhčích pláních, mokrých loukách (mokřady), březích toků apod.

 

Co se sbírá

Drogou je kvetoucí nať (Herba bidensis tripartitae), sbíraná od června do září, brzy ráno před východem slunce, přibližně okolo páté hodiny. V tuto dobu má nejvíce síly.

 

Co obsahuje

Flavonoidní droga s obsahem hořčin, tříslovin, silice a mnoha stopových prvků.

 

Účinky na zdraví, použití, využití

Droga velmi účinně podporuje látkovou výměnu, působí močopudně a potopudně. Z toho také vyplývá její vnitřní použití při mnoha chorobách látkové výměny, včetně lupénky. Lze ji rovněž využít ke stimulaci funkce nadledvinek a také jako antirevmatikum. Zevně působí bylina jako poměrně výrazné antialergikumm, proto je vhodná ke koupelím ekzematických dětí, při dětském mazotoku a k výplachům nosu při alergické rýmě.

Komplex flavonoidů a polysacharidů dvouzubce má choleretické vlastnosti. Flavonoidy mají hepatoochranné vlastnosti, které zahrnují choleretické, cholatostimulující, protizánětlivé komponenty. Zpevňujíce kapiláry (vliv mj. na fragilitu kapilár, metličky a metličkové žíly bérců hlavně žen).
Na metabolismus působí i ionty manganu nalezené v rostlině. Jsou zastoupeny v různých fermentových systémech, působí na procesy tvorby krve, na funkci jaterních buněk, na tonus stěn cév, žlučových cest, jsou schopné předejít tvorbě trombu uvnitř cév. Pokusy a éterové extrakty z dvouzubce ukázaly protimikrobní a protizánětlivé působení.

Flavoidní sloučeniny dvouzubce flavony a chalkon mají bakteriostatické a insekticidní vlastnosti. Protimikrobní vlastnosti dvouzubce jsou svázány s vysokým obsahem manganu v jeho preparátech. Preparáty dvouzubce při místním aplikování zlepšují trofiku (vyživování) tkání, při termickém spálení lihové extrakty dvouzubce působí jako prostředek proti zápalům a mají ochranné účinky.

 

Dávkování a aplikace

  • Dvouzubec patří k nejstarším lidovým lékařským prostředkům. Pro vnitřní použití se dvouzubec používá jako močopudný prostředek, dále jako prostředek pro pocení a jako prostředek snižující horečku, a to jako čaje.
  • Při onemocnění ledvin a močových cest doporučuje se následující směs: dvouzubec 2 díly, medvědice léčivá 3 díly, pupeny břízy 1 díl. Ze směsi se zhotoví odvar.
  • Dvouzubec se používá při psoriáze, mikrobiálnímu ekzému, epidermofitii, při plešatění. Přijímá se vnitřně jako odvar - 20:200. Odvaru se pije čtvrlitrová sklenice 2-3x denně.
  • Při kopřivce se používá směs z dvouzubce, kopřivových listů, stvolů nebo květů řebříčku, listlí černého rybízu, kořenů lopuchu a listů jahodníku. Pro přípravu vezmeme po jedné lžíci každé rostliny a zalijeme 1 l studené vody, uvedeme do varu a vaříme na mírném ohni 10 minut, procedíme a bereme dvě polévkové lžíce po hodině až do zmizení vyrážky.
  • Při kožních onemocněních se používá směs dvouzubce, listů kopřivy, listů černého rybízu po 10 g, 20 g tříba revné fialky, 15 g kořene lopuchu a 15 g listů jahodníku; 1 polévková lžíce směsi na 200 ml vody.
  • Při mokvajících ekzémech se osvědčují lázně s dvouzubcem, dubovou kůrou a heřmánkem. Vždy 1 lžíce každé rostliny se zalije 1 litrem studené vody a ponechá louhovat 10-12 hodin. Pak se uvede směs do varu, procedí a odvar se vlije do lázně.
  • Při svědivých dermatózách a dermatitidách se doporučují pravidelné lázně pro končetiny a sedací lázně. Při svědění v oblasti zad, krku a podpaží pomáhá aplikace dvouzubce ve formě obkladů ze silného odvaru.
  • Při mokvajících diatézách u dětí se namáčí tkáň odvarem dvouzubce a na kůži se přikládají obklady, které se mění 3x denně. Dvouzubec vysouší povrch rány a pomáhá tak rychlejšímu vyléčení nemocných oblastí kůže.
  • Dále se používá pro zhotovování obkladů a pro otírání míst trpících mikrobiálním ekzémem.
  • Dvouzubec je rovněž vynikající jako kosmetický prostředek při uhrovitosti (akné). Odvarem z dvouzubce se omývá pokožka a připravují se kosmetické masky.
  • Dvouzubcový odvar: 10 g rostliny dáme do nekovové nádoby, přelijeme 200 ml vody o teplotě místnosti, přikryjeme poklicí, zahřejeme až na bod varu a vaříme ve vodní lázni za občasného míchání po dobu 15 minut. Chladíme 45 minut při pokojové teplotě, procedíme, přidáme vodu až na 200 ml. Užíváme po polévkových lžících - celý objem spotřebujeme ve 2-3 dávkách.

 

Zajímavosti - pokusy na zvířatech

Vyluhovaný extrakt dvouzubce, vstříknutý do žíly živočicha, působí jako sedativum, snižuje krevní tlak, současně poněkud zvyšuje amplitudy srdečních stahů. Při experimentech byly zjištěny antialergické vlastnosti preparátl1
dvouzubce, které vysvětlují funkci nadledvinek a působí na výměnu látek v organismu. Antialergické působení se projevuje zeslabeným příznakem experimentálního anafylaktického šoku a zastavením rozvoje Artuseho jevu u zvířat. Při odstranění hypofýzy u pokusných zvířat nebylo antialergické působení dvouzubce zaznamenáno.

 

Zpracování

Základní lékovou formou je odvar, připravený krátkým, asi jednominutovým varem.
Obvykle se podávají 4 šálky čaje denně, můžeme ale také připravit bylinářský čaj, bylinářský balzám.

V léčbě lupénky dáváme přednost tinktuře, kterou dávkujeme 3x30 kapek u žen a 3x35-40 kapek u mužů.

 

Dvouzubcová mast

Na pokožku můžeme použít mast zhotovenou takto: bílou vazelínu a lanolín smícháme v poměru 1:1, roztavíme na vodní lázni a přidáme 15% tinktury. Dřevěnou kopistí  mícháme do odpaření lihu. Mastí se postižené místo může potírat i vícekrát denně.

 

Samostatný nebo do směsí

Dvouzubec je ideální drogou pro samostatné podávání i pro kombinace do směsí.

 

Nežádoucí účinky, kontraindikace

Při běžných dávkách neexistují žádné nežádoucí účinky a ani kontraindikace.

 

Těhotenství, kojení, děti

Bylinnou drogu mohou užívat děti a těhotné, kojící ženy.

 

Detox aneb krev čistící bylinná směs

V ruském lidovém léčitelství se používá tzv. krev čistící prostředek. Jde o směs

  • 2 dílů natě dvouzubce,
  • 2 dílů natě macešky trojbarevné a
  • 1 dílu natě nebo větviček potměchuti (potměchuť, kteráje označována za jedovatou, můžeme nahradit kopřivou nebo kořenem jehlice trnité).

 

Univerzální čajová směs na kožní nemoci - alergie, lupénka, ekzém

Vynikající čajovinou pro vnitřní i zevní léčbu kožních chorob různého původu je směs

  • 100 g natě dvouzubce,
  • 50 g natě zemědýmu,
  • 50 g kořene lopuchu,
  • 25 g kořene jehlice trnité a
  • 25 g natě tymiánu.

Podává se formou čaje, v množství asi 0,75 litru denně.

 

Homeopatie

Dvouzubec je v homeopatii bylina prakticky neznámá, i když pro svou širokou, ale mírnou účinnost je velmi vhodnou drogou zejména pro děti, pro lidi zesláblé dlouhou nemocí nebo jinak citlivé nemocné, ale hlavně při mnoha kožních projevech. Pro homeopatické účely se sbírá kvetoucí nať, nejlépe krátce před polednem. Zpracovává se podle §2 nebo §3 (bylina má podle lokality výskytu různý obsah vody), s použitím lihu 90%. Základní esence se pak ředí až po potenci D4 lihem 35%. Obecně se používá vnitřně potence D4 s dávkováním 2krát denně 10 až 12 kapek (ráno a večer) před jídlem. Zevně se užívá rovněž potence D4, ale do koupelí potence D2. Použití je stejné jako v alopatii. Musíme však upozornit, že působení je sice mírnější, ale jinak přinejmenším stejně účinné jako v alopatii.