Maří list balšámový účinky na zdraví co léčí použití užívání využití pěstování rozmnožováníMaří list balšámový (latinsky Tanacetum balsamita, Balsamita major) - druh pochází ze západní Asie a do Ameriky se dostal s ranými osadníky z Anglie, kde se již mnoho staletí pěstoval. V Evropě se do současnosti stal vzácným (u nás zplaňuje jen zřídka), zato v některých oblastech Ameriky roste planě. Český název maří list, anglický costmary či německý Marienblatt, se vztahují k Panně Marii a nepřímo naznačují středověké využíti na pomoc při porodu. František Polívka v Názorné květeně zemí koruny české z roku 1901 uvádí "Maří list neboli marolist, ženská máta, bylina Matky boží. Rostouc planě na zdech jižnější Evropy, pěstuje se velice často v selských zahrádkách pro balšámovou vůni. Druhdy se ji užívalo též v lékařství." 


Účinky rostliny:

Severoamerické označení Bible Ieaf má připomínat, že listy sloužily jako záložka do bible, zčásti ve víře, že odpuzují moly; podle jiného vysvětlení byly žvýkány pro rozptýlení při dlouhém křesťanském kázání. Existuje také poddruh Tanacetum balsamita subsp. balsamitoides, vzhledově velmi podobný, ale vyznačující se silnou kafrovou vůni. Samotný maří list balšámový voní po mátě peprné a chutná po citronové mátě, proto se uplatňuje hlavně jako kuchyňská bylinka.

 

Co sbíráme

Sbírají se listy před rozkvětem rostliny, lze je použít čerstvé i k sušení. Je možné používat rostlinu také k výrobě hydrolátu.

 

Účinky na zdraví

Z mařího listu se připravoval čaj k usnadnění porodu. Užívá se na podporu trávení a jako jaterní tonikum. Pomáhá proti střevním parazitům u dětí. Zevně ošetřuje hmyzí kousnutí a bodnutí.

 

Využití v kuchyni

V malých množstvích se dává do salátů, polévek, ke kořenové zelenině, bramborám, hrachu, fazolím, drůbeži a do masových nádivek.

 

Využití v kosmetice

Oplach z mařího listu dodá vlasům lesk a jiskru. Uklidňující relaxační koupel může též zmírnit příznaky nachlazení.

 

Do skříně, do prádla a do potpourri

Snítky mařího listu i jeho poddruhu se zavěšovaly v sáčcích do šatních skříní k odpuzení molů; obě rostliny se také dávají k levanduli do sáčků na ochranu a provonění prádla.
V potpourri zesilují vůni ostatních rostlin.

 

Kontraindikace

Těhotenství - nesmí ho sbírat těhotné ženy.

 

Pěstování a rozmnožování

  • Množení se provádí dělením dospělých rostlinbuď na jaře nebo na podzim.
  • Kousky plazivých oddenků zasad'te do dostatečně velkých květináčů s kvalitním sadebním substrátem.
  • Maří lost balšámový i jeho poddruh jsou mrazuvzdorné vytrvalé byliny preferující propustnou půdu a slunné místo.
  • Obě rostliny po odkvětu seřezávejte, abyste podpořili tvorbu nových listů se silnějším účinkem.