Boryt barvířský účinky použití využití co léčí pěstování využití v kuchyniBoryt barvířský (latinsky Isatis tinctoria) je dvouletá či krátkověká vytrvalá barvířská bylina je domácí v jihovýchodní Evropě a Středozemí. Pěstuje se už od starověku a výrazně se rozšířil po dalších částech světa včetně ČR, hlavně v Severní Americe. Tam bylo v některých regionech omezeno jeho pěstování, a to kvůli invaznímu chování této léčivé rostliny.


Účinky rostliny:

Barvivo z borytu byla v minulosti důležitá komodita získaná fermentací rostliny

V chladných oblastech představoval po tisíciletí hlavní zdroj modrého barviva. Dávní britští válečnici si údajně malovali těla barytem, než šli do boje. Tím zastrašovali protivníky i chránili své tělo před infekcí. Bylina musí projít fermentací, aby se uvolnilo modré barvivo, přitom ale vzniká odpudivý zápach. Pro královnu Alžbětu I. byl tak nepříjemný, že zakázala jeho produkci v okruhu pěti mil kolem svých paláců, ač šlo v té době o mimořádně důležitou komoditu.
Ve Francii ho nepřetržitě pěstovali od 13. do 18. století; v 16. století působilo v samotné Paříži 220 mistrů barvířů. Když se objevilo indigo, boryt se posunul na druhé místo.
V Anglii se poslední dva mlýny na boryt zastavily ve 30. letech 20. století. Nyní boryt využívají jen umělečtí barvíři.

 

Léčivé účinky

Historicky se boryt pro své svíravé účinky přikládal na poranění, aby se předcházelo infekcím. Byl také používán jako náplast k zastavení krvácení při boji. Obsahuje mnohonádobně nenasycené mastné kyseliny (PUFA), které prospívají zdraví a našemu lipidogramu.

 

Neužíváme vnitřně!

Bylina má tak silné adstringentní účinky, že se nepodává vnitřně jako léčivo. Aplikujte ji výhradně zevně a pod dohledem kvalifikovaného léčitele.

 

Pěstování

  • Každý rok napěstujte ze semen nové rostliny pro zajištění stálé sklizně listů na modré barvivo.
  • Jasně žluté květy se objevují od června do září; poté dozrávají černé, z boku smáčknuté a křídlaté jednosemenné plody.
  • Nejlépe prospívá v propustné půdě na slunném stanovišti.
  • Dochází k samovýsevu. Chcete-li kontroloval šíření rostlin, část plodenství odstraňujte.
  • Listy sbírejte dříve, než rostlina začne kvést.

 

Boryt na barvení vlny

Jak nabarvit vlnu borytem: čtyřiadvacet rostlin dokáže obarvit 113 gramů vlny. Listy odebírejte z růžic během prvního roku, kdykoli od poloviny léta do podzimu. Jakmile rostliny přejdou mrazem, ztratí svou barvu a v druhém roce už nejsou použitelné. Podrobnosti k procesu barvení barytem vyhledejte v knihách zaměřených na přírodní barviva. Kvalita získaného barviva závisí na správném postupu.