Měrnice černá účinky na zdraví co léčí použití využitíMěrnice černá (latinsky Ballota nigra, slovensky balota čierna, anglicky black herohoud) - říká se jí také také šedivka. Je to trvalka, měkce chlupatá až vlnatá, zcela výjimečně lysá, s přímou nebo šikmo vystoupavou lodyhou, dorůstající obyčejně výšky 50 cm. Dolní listy jsou dlouze řapíkaté, podlouhle vejčité, na bázi klínovité až srdčité, hrubě vroubkované. Horní listy jsou řapíkaté jenom krátce, jsou špičaté a přecházejí v listeny, v paždí s kratičkými listnatými větévkami.


Účinky rostliny:

Jak vypadá měrnice

Pyskaté květy jsou červeně fialové, zřídka bělavé, s oběma pysky zevně bíle vlnatými. Plodem jsou černé tvrdky. Měrnice černá je poměrně hojná rostlina vlhkých, vyhřívaných
strání, lesních lemů a pastvin. Vyhovují jí spíše teplé oblastí a kde se jednou uchytí, těžko ji dostaneme pryč. Někdy bývá pěstována, hlavně jako medonosná, ovšem nepíijemně zapáchá. V odborných kruzích je někdy přezdívána "černým jablečníkem".

 

Co sbíráme?

Drogou bývá list (Folium ballotae) resp. nať, která se sbírá těsně před květením, tedy v červnu, případně celá kvetoucí nať (Herba ballotae), sbíraná  v červenci a srpnu.
Sbírají se mezi čtrnáctou a šestnáctou hodinou odpoledne - v tu dobu má rostlina nejvíce účinných látek.

 

Jaké látky obsahuje měrnice

Hlavními účinnými látkami jsou flavonoidy, dále třísloviny, silice, hořčiny, kyselina jablečná, gallová, pektin atd.
Rostlina je po této stránce velice málo prozkoumána a proto i zřídka využívána.

 

Účinky na zdraví

Droga z rostliny působí sedativně, uvolňuje svalové křeče (menstruační bolesti a křeče dělohy) a napětí svalů. Léčí žaludeční neurózu a pomáhá při kinetózách tj. při cestovních potížích z dopravních prostředků. Ovlivňuje i těhotenské zvracení. Taktéž ji můžeme použít při psychogenně podmíněném špatném zažívání. Zevně je od nepaměti užívána na obklady při dně, kloubních potížích, ischialgiích (bolestech v zádech, bolestech v křížích) apod.

 

Zpracování

Obvyklou lékovou formou je nálev (čaj), podávaný v běžných dávkách.
V některých případech je vhodná především tinktura, užívaná v dávce 10 až 15 ml za den (kolik ml obsahuje čajová lžička nebo polévková lžíce se dozvíte zde).

 

Nežádoucí účinky

Při aplikaci drogy z byliny nebyly pozorovány žádné nežádoucí účinky, s výjimkou osobní nesnášenlivosti dané nepříliš vábným aroma rostliny.

 

Kontraindikace

Nejsou známy ani kontraindikace. Droga patří k méně známým a málo používaným rostlinným prostředkům. S ohledem na její zcela mimořádný pach ji běžně nelze doporučit dát ji do směsí a dáváme přednost samostatnému používání, i když k jejímu přidávání do směsí není jinak námitek. Nejpřijatelnější aplikace se ale přece jen nabízí v podobě tinktur nebo lihovodných roztoků.

 

Koupele

Protože je tato léčivá rostlina je velice hojná a také účinná, lze doporučit její využívání jako účinného prostředku do protirevmatických, protidnavých a uklidňujících koupelí rukou i nohou. Výhodou je, že se může připravovat jak z čerstvých, tak i sušených bylin.

Vhodná do kombinace s jinými bylinami

Je to bylina málo prozkoumaná, především z hlediska látek v ní obsažených, takže známe jen její uplatnění tradiční a pak experimentální ve spojení s jinými bylinami - např. leuzei saflorové.