Šalvěj muškátová  účinky zdraví co léčí použití užívání využití dávkování pěstování kontraindikaceŠalvěj muškátová (latinsky Salvia sclarea, čeleď Hluchavkovité - Lamiaceae, přezdívkou Pikát)  je zpravidla dvouletá, výjimečně vytrvalá bylina vytvářející v prvním roce přízemní růžici listů, která nese v druhém roce na přímé větvené lodyze vysoké asi 150 centimetrů pyskaté. Má světle fialové či šedavě bílé květy. Ty jsou uspořádány v lichopřeslenech s velkými, stříbřitě růžovými a nafialovělými listeny. Celá rostlina je výrazně chlupatá a na dotyk lepkavá. Listy jsou řapíkaté, vejčité se stříbřitým nádechem, 10 až 25 centimetrů velké. Kvete od června do července, plodem je lesklá tvrdka.


Účinky rostliny:

 Původ a historie

Oblastí jejího přirozeného výskytu je Středozemí a Střední Asie. U nás se pěstuje jako okrasná dvouletka. Její druhový název pochází z latinského slova ,clarus' - čistý či jasný,
neboť se používala v minulosti při zánětech očí nebo odstranění cizorodých předmětů z oka.

V 16. století ji lidé přidávali do vína jako afrodiziakum či se jí v 19. století nahrazoval chmel v pivu. Pivo pak bylo pak těžší a opojnější. Němečtí vinaři z oblasti Rýna jí dodnes aromatizují muškátová vína.

 

Jaké látky obsahuje šalvěj muškátová

Hlavní účinnou látkou je silice, kterou tvoří z velké části bergamiol, linalol, myrcene, sclareol a geraniol. Dále obsahuje saponiny a třísloviny.

 

Účinky na organismus a zdraví

Je jedním z nejlepších ženských afrodiziak (u mužů posobí silně afrodiziakálně rostlina damiána tj. pastala rozprostřená). Šalvěj muškátová stimuluje dělohu a zvyšující produkci hormonu estrogenu. Pomáhá při bolestivé a nepravidelné menstruaci, užívá se rovněž i při nechutenství a zkaženém žaludku.
Vynikající jsou její účinky zklidňující a protistresové.

Harmonizuje menstruaci, působí proti infekcím močových cest, zažívacího a dýchacího ústrojí, potlačuje úzkost a posiluje při nervovém vyčerpání.

Silice se používá hojně v parfémářství a aromaterapii.

 

Co sbíráme a kdy?

Za poledne za slunného počasí se sklízejí nakvétající polootevřené lichopřesleny (květové úbory). Vhodné je použití rukavic, protože lodyha silně lepí. Květenství sušíme v tenké vrstvě ve stínu.
Sklízet lze i listy, ale nemají tak vysoký obsah silice.
Sušené či čerstvé květy se používají samostatně v nálevu (při maceraci přiryjeme pokličkou, aby neutíkaly siličné látky) či se přidávají do směsí k vylepšení chuti a vůně.
Z rostliny je možné samozřejmě vyrobit i tinkturu (ideálně z květů).

 

Nezdravotní využití

Šalvěj muškátová je ideální k aromatizování bylinných likérů a vermutu.

 

Kontraindikace

Nesmí se používat v těhotenství.

 

Pěstování

Pěstujeme ji do přímého výsevu od poloviny dubna, do řádků vzdálených 40 centimetrů, vzešlé rostliny. Jednotíme na vzdálenost 30 centimetrů. Není náročná na kvalitu půdy, méně živin v půdě znamená sice nižší vzrůst, ale i vyšší obsah silic. V příliš vlhkých půdách uhnívá.

Pokud květní lodyhu uřízneme ještě před tvorbou semen, rostlina se chová jako krátkověká trvalka. Můžeme ji mít tedy na záhoně několik let.

Často se na stanovišti množí samovýsevem.