lilek potmechut popinava ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti davkovani co sbirameLilek potměchuť (syn. potměchuť popínavá, slovensky ľuľok sladkohorký, latinsky Solanum dulcamara) - druh je rozšířený v Eurasii a severní Africe. U nás je dosti hojný, zejména v lužních lesích, vlhkých křovinách, náplavech řek a na pobřeží, rumištích a pastvinách, od nížin do podhorského pásma. Je to jedovatý polokeř na bázi dřevnatějící, s 2 m dlouhou poléhavou nebo popínavou lodyhou. Listy jsou střídavé, řapíkaté, celokrajné, vejčitě kopinaté, směrem nahoru přecházející ve střelovité se dvěma odstávajícími oušky. Květy jsou modré, stopkaté, drobné, uspořádané do vrcholových lat. Kalich je krátký, koruna má pět nazpět odstálých cípů s dvěma zelenými skvrnami na bázi. Kvete v červnu a červenci. Plodem je bobule sytě červené barvy.


Účinky rostliny:

Co sbíráme

Sbírají se 2-3 leté výhonky na podzim (říjen) nebo brzy zjara. Odstraňují se z nich listy, rozřežou se a suší přirozeným teplem.

 

Účinky na zdraví

Metabolikum, diuretikum.

Dříve se používaly sušené mladé výhonky pod dohledem lékaře při dně, revmatismu a chorobách látkové výměny. Zevně se osvědčily na léčení chronických ekzémů a lupénky.

Dnes se používá v homeopatii, hlavně při nachlazení vlhkým chladem.

 

Jaké látky obsahuje

Steroidní glykoalkaloidy, tzv. solaniny, saponiny.

 

Alternativní názvy

Bylina sladká hořká, lilek sladkohořký.