kaderavek kaderava kapusta ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovani skudci a nemoci kapustyKadeřávek chutná podobně jako kapusta, někdy se mu také říká „kapusta kadeřavá". Na rozdíl od kapusty je však naprosto nenáročný na pěstování, netvoři hlávky, ale listové ruzice, ze kterých můžeme listy postupně sklízet dle potřeby a hlavně je to velice dolná rostlinka, která nám poskytne čerstvé vitamíny i v době, kdy nic jiného neroste. 


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • cholesterol, vysoká hladina cholesterolu v krvi
  • zácpa, posílení střevní peristaltiky
  • jaterní dieta - je vhodný
  • kvalitní zdroj vápníku - kosti, zuby, nehty - zlepšuje stav kostí, zubů, nehtů (vliv na kazivost zubů, lámavé a roztřepené nehty)
  • klimakterium a osteoporóza (prevence osteoporózy)
  • těhotenství a kojení (vývin kostí u plodu v děloze a u kojence)

Snáší mráz až do -15 C a da se konzumovat čerstvý po celou zimu, dokonce se říká, že „přešly mrazem je chutnější.

 

Léčivé účinky kadeřávku, kadeřavé kapusty:

V kadeřávku najdeme provitamín A, vitamíny C, B7, z minerálních látek draslík, železo, fosfor, hořčík, vápník.

Pravidelná konzumace snižuje obsah cholesterolu v krvi, kadeřávková vláknina zlepšuje střevní peristaltiku a je prevencí i léčebným prostředkem proti zácpě.

Je také vhodným doplňkem stravy při jaterních dietách a ledvinových problémech, hlavní léčebný význam je ale někde úplně jinde - kadeřávek obsahuje vápník ve velmi dobře vstřebatelné podobě, který tělo umí navíc výborně využít. Zlepšuje kvalitu kostí, zubů a nehtů (zvýšená kazivost zubů, lámavé a roztřepené nehty).

Preventivně se doporučuje v období klimakteria, kdy hrozí úbytek vápníku s následným vznikem osteoporózy, ale může zlepšit i stav křehkých kostí náchylných ke zlomeninám. Je vhodným doplňkem stravy i v těhotenství a kojení, kdy je spotřeba vápníku velmi vysoká. Preventivně se používá pouze v pokrmech, nesuší se, nevaří se z něj čaj. V léčebných dávkách (osteoporoza, detska křivice) můžeme užívat čerstvou šťávu, nejlépe smíchanou se šťávou z lebedy a mrkve v poměru 1:1:3.

 

Kulinářské využití kadeřávku (kadeřavé kapusty) v kuchyni:

Z mladých, křehkých lístků můžeme připravit salát, nejlépe s klasickou zálivkou z octa, oleje, soli a cukru doplněný vejcem natvrdo, nebo i míchaný s jinými druhy zeleniny. Mnohem častěji se ale využívá v teplé kuchyni, podobně jako kapusta se přidává do polévek, nádivek, sekané a karbanátků. Můžeme ho podusit na másle, blanšírované listy (povařené 1 -2 minuty v horké vodě) použít na masové a zeleninové závitky, nebo je nasekat na kousky a spolu se sýrem a šunkou přidat do závinu.

 

Pěstování kadeřávku, kadeřavé kapusty:

Pokud si zvolíme zakrslou odrůdu, můžeme kadeřávek pěstovat i na balkóně. Je naprosto nenáročný, roste na sluníčku i v polostínu, můžeme ho klidně pěstovat i pod stromy a keři, kde máme trochu místa navíc. Normální velikost je tak kolem 90 cm, zakrslíci narůstají maximálně do 40 cm. Protože přes léto máme zeleniny dost, semena vyséváme až v květnu a sazenice vysazujeme na záhon od června do července, kdy můžeme využít volného místa po předplodinách. Na trhu dostaneme odrůdy zelené nebo fialové, rozdíl je pouze dekorativní, obsahové látky a chuť je u obou druhů stejná.

Sklízíme postupně, odlamujeme jednotlivé listy, které rostlince opět dorostou. V zimě (v mrazech) už sice nedorostou, ale pokud necháme „pahýly na záhoně, obrostou hned brzy na jaře novými křehkými lístky.

 

Vhodní sousedé:

Rajčata a celer chrání před běláskem zelným. Vedle kadeřávku prospívají i saláty, ředkvičky, špenát, polníček. Brutnák zajistí zdraví a vitalitu rostliny i jemnější chuť listů.

 

Nevhodní sousedé:

Jahody a maliny, nesnáší kyselé půdy. Nepěstujeme na záhonech po dalších brukvovitých (zelí, kapusta, květák, brokolice), neměl by dost živin v půdě. Nehodí se do blízkosti okurek a tykví, nesnáší zamokřenou půdu.

 

Škůdci a nemoci:

Na rozdíl od svých příbuzných (brokolice, květák, zelí, kapusta) netrpí vůbec žádnými nemocemi, jediným rizikem jsou bělásci zelní. Chrání před nimi sousedství rajčat a celeru, další informace viz zelí.