Vodniče účinky na zdraví co léčí použití využití pěstování choroby zajímavostiVodnice (latinsky Brassica rapa, brukev řepák) - povařená v páře, s trochou sladké smetany a špetkou máty... vodnice není komplikovaná! Tato zelenina dozrává podle odrůdy a velikosti, ve které je chceme sklízet, po 60 až 80 dnech. Okrouhlá vodnice je spíše uzpůsobená k pěstování na jaře, zatímco podlouhlé odrůdy jsou pěstovány na podzim a v zimě.


Účinky rostliny:

Pěstování vodnice

Vysévejte je do řádků vzdálených 25 cm. Semena lehce přikryjte a půdu dobře udusejte. Malý trik: všechna drobná semena dobře přikryje kompost přesypaný na vyseté řádky přes řešeto. Navíc vytváří tmavý pás, ve kterém se soustředí teplo a zůstává pěkně viditelný až to té doby, než rostliny vyrostou...

Půdu zalévejte a udržujte vlhkou až do vzejití. Jakmile bude mít 2 až 3 listy, vyjed- noťte řádky na 10 cm. Tyto křehké listy ostatně můžete použít na salát. S výsevy chráněnými proti větru započněte v únoru a u jarních a letních odrůd pokračujte až do června. Pro vysévání od července do poloviny srpna zvolte podzimní a zimní odrůdy. V suchých obdobích hojně zalévejte, protože vodnice bez vody rychle tvrdne a má silnou chuť. Vodnici sklízejte podle vaší potřeby postupně během jara a léta. Vodnice určené k uskladnění vytrhávejte na konci října nebo začátku listopadu, když je sucho. Očistěte z ní zeminu, listy uřízněte nad hlízou a odstraňte vedlejší kořeny. Umístěte ji do sklepa nebo do suchého písku do sila. Hlavní predátor, kterého je nutné se obavat, je květilka zelná. Ke kořenům rostliny klade vajíčka. Rostoucí larvy hloubí do kořene chodbičky a živi se dužinou vodnice. V případě velkého napadeni úrody počkejte 3 roky, než vodnici znovu vysejete na stejné místo.

Souhrn pěstování a využití:

Vodnice mají kratší vegetační dobu, sklízí se již 35 až 70 dní po výsevu, takže pokud se Vám zdá již pozdě na výsev ředkve, zasejte vodnici. Vodnice patří do rodu Brasica napus a je příbuzná s řepkou. Pěstovali ji již staří Řekové. Z českých zahrad se téměř vytratili, významné místo jim však patří v asijské kuchyni. Jsou již vyšlechtěny odrůdy s jemnou, křehkou dužninou a nasládlou chutí, která se dá přirovnat ke kedlubně nebo nepálivé ředkvičce.

Na pěstování je vodnice nenáročná, pokud jí připravíme vhodné podmínky k růstu. Vyžaduje dobře zpracovanou půdu, častou závlahu a sluníčko. Vhodná teplota při pěstování je 12 – 20°C. Rostliny snášejí bez poškození mrazy i do -8°C. Vyséváme v červenci až srpnu do řádků 0,2 – 0,4 m od sebe. Rostlinky vyjednotíme na 10 – 14 cm. Sklízíme v říjnu a listopadu, nať odstraníme, ale ponecháme srdéčko. Lze ji pěstovat i ve větších nádobách nebo v truhlíku za oknem.

 

Jak se vyhnout chorobám vodnice

Semena vodnice můžete vysévat s kávovou sedlinou nebo práškem z kořene vratiče, které vůni této zeleniny zamaskují před parazity. Výsev přikryjte lehkou textilií, která nebude příliš stínit, a ponechejte ji na místě po celou dobu, co rostliny porostou. Toto řešení je vyhovující při chladném počasí, ale pokud nastanou velká horka, musíte ji odstranit, jinak by se rostliny mohly spálit. Jakmile se ochladí, dejte látku zpět na místo. Každotýdenní zálivka vodou s rozpuštěným dřevěným popelem omezuje napadení květilkou. Jako šokovou terapii použijte jíchu z routy a pyretrovou jíchu.

 

Účinky na zdraví

Antipruriginosum, antiskorbutikum, antiseptikum, diuretikum, emoliencium, posilující, pektorální, remineralizační...

Ve fytoterapii se využívají listy, květy, kořeny, semena a šťáva z vodnice. Tato zelenina se používá při mnoha otorinolaryngologických (ORL) problémech: rýmě, bronchitidě, angíně. Při vnějším použití léčí kožní choroby a pomáhá k dozrání abscesů. Tato zelenina bohatá na vitamin C je diuretikum (močopudná), silný antioxidant, který napomáhá vstřebávání železa. Je tudíž zajímavá pro vegetariány.

Vodnice, a hlavně její listy, je ze všech druhů zeleniny nejbohatší na minerály a vápník. Šťáva vodnice je ostatně uznávaná jako rekalcifikační prostředek. Kromě toho má málo kalorií, ale přitom je bohatá na minerály a tak je vhodná pro redukční dietu. Čerstvá šťáva z vodnice dokáže výborně vyčistit pleť náchylnou k akné.

 

Využití v kuchyni, kulinářské využití

Jarní nebo letní vodnice se může jíst syrová v salátech. Její listy mohou rovněž posloužit k přípravě polévek a zeleninových mís.

Tepelně upravená vodnice se připravuje stejně jako brambory: jako pyré nebo lupínky, jako placky, pečené v troubě, plněné, smažené, ve slaných koláčích... Malé vodnice se mohou ke konci pečení karamelizovat s trochou másla a medu, aby posloužily jako velmi rafinovaná příloha.

Větší vodnice si zaplavou v hřejivém vařeném hovězím či vepřovém mase se zeleninou, které se bez jejích vlídných oblin nemohou obejít!
Klasikou francouzské kuchyně je rovněž kachna s vodnicí. Semena slouží k dochucování stejně jako hořčičná zrna. Naklíčená dodají salátům, sendvičům a cereáliím pikantnost a vitaminy.

 

RECEPTY

Čisticí maska na mastnou a/nebo aknózní pleť

  • 3 polévkové lžíce najemno nastrouhané vodnice
  • 7 polévková lžíce sušeného droždí
  • odvar z levandule
  • obklady

Přísady smíchejte. Tuto hebkou směs naneste na obličej a krk. Přiložte obklady a nechejte 20 minut působit. Opláchněte svou obvyklou pleťovou vodou nebo ještě lépe odvarem z levandule, který dokonale doplní tuto čisticí kúru.

Sirup na ochraptění nebo suchý kašel

  • 1 nebo 2 vodnice, podle jejich velikosti
  • nerafinovaný hnědý třtinový práškový cukr

Vodnici oloupejte a nakrájejte na velmi tenké kroužky. Vložte je do talíře a posypte cukrem. Přes noc nechejte odležet. Přes den vypijte několik polévkových lžiček získaného sirupu. Večer připravte směs z další vodnice.

 

Zajímavost

V Irsku byly u příležitosti církevního svátku Samhain, ze kterého se posléze stal Halloween, vodnice vydlabávány a opatřovány svíčkami dávno předtím, než byla z Nového světa dovezena tykev.