Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
× Vítejte na fóru!

Řekněte nám něco o Vás - kdo jste, co máte rádi a proč jste se stali členy tohoto webu.
Všechny zde vítáme a těšíme se na Vaše příspěvky!

Plíseň bezinkového sirupu - lze sirup vyčistit nebo ne?

- 12. srp 2017 17:41 #1069 od tazatel
<p>Dobrý den,</p>
<p>v některých lahvích bezinkového sirupu se mi objevily malé ostrůvky zelené plísně, ale sirup po otevření krásně voní a chuť je dobrá.</p>
<p>Mohu sirup nějak zachránit - zahřátím, přidáním kyseliny citronové nebo přeceděním přes plátno?</p>
<p>Stalo se mi to poprvé asi u 9 litrů.</p>

- 12. srp 2017 17:44 #22227 od anonym
Odpověděl anonym
Dobrý den.
Je mi to líto, ale toxiny neušlechtilé plísně nelze ze sirupu odstranit (ani převařením - mykotoxiny) a v rámci péče o vaše zdraví a zdraví vašich blízkých bych doporučil plesnivý sirup vylít a znehodnotit.
Bohužel to platí jako vždy u plísně - pokud je jednou v potravině, tak v ní vytváří vlákna a potravina je zamořena plísní.
V budoucnu se pokuste sirup udělat koncentrovanější (více cukru) nebo ho nahoře zakápněte přes uzavřením troškou alkoholu - prý to pomáhá.
Pokud děláte sirup za tepla, po vlití do sklenice jej okamžitě zazátkujte a ideálně i protřepte (horký sirup vysterilizuje hrdlo lahve a vršek/špunt.
Děkuji za dotaz.

Vygenerováno za 0.166 sekund