Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
100 BYLIN SBÍRANÝCH V KVĚTNU ZDE

Pečený lilek s česnekem: lilek patří mezi oblíbené suroviny v řecké kuchyni. A řecká kuchyň je zase oblíbená u nás doma. Na takto připravený lilek můžete klidně pozvat i přátele, pokud toto jídlo neznají, určitě je překvapí a pochutnají si. Výborně chutná se sklenkou červeného vína.

Suroviny pro 2 porce:

  • 2 větší lilky
  • 1 hlavičku česneku (spíše větší)
  • 0,2dcl kvalitního olivového oleje
  • 1 bio citrón, sůl

Recept: lilky rozpůlíme a uděláme v nich podélné zářezy v dužině až téměř ke slupce. V každém polovině lilku tak 5 zářezů. Pozor, nerozřízněte lilek skrz. Očistíme česnek a všechny stroužky nakrájíme na středně tlusté plátky. Jednotlivé plátky česneku zastrčíme do zářezů tak, aby nečouhaly. Nastrkejte je poměrně hustě a to tak, aby jste na lilky použili celou hlavičku česneku. Česneku se nebojte, po upečení ztratí svoji charakteristickou chuť. Poté lilek osolte a hojně zalijte olejem. Zalévejte postupně, olej vsákne do lilku. Skutečně použijte poměrně hodně oleje, protože použitím lžíce nebo dvou bude lilek spíše suchý.
Rozkrojte citrón na čtvrtky a na každou půlku lilku jednu čtvrtku položte. Pečte v troubě na 180-200 stupňů až lilek na povrchu dužiny začne mírně hnědnout (což trvá cca 30 minut). Po upečení přendejte na talíř. Podávejte s dobrým chlebem.
Máte-li rádi sýr, ke konci pečení položte na každou půlku plátek mozzarelly.

Nemocí, byliny - hledat

mojra.cz
  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

kameny   sirup   účinky   kvasinky   horečka   vlas   končetina   zelenina   chladné   kojenec   bylina   chřipka   nemoc   sušení   trávicí   list   minut   žaludek   plísně   teplé   účinek   kontraindikace   kloub   zrak   nachlazení   zácpa   stonek   ruka   osteoporóza   strom   obsahuje   průjem   zdraví   Janča   Zentrich   zlomenin   pěstování   chřipka   střev   revma   Moučka   alergie   olej   stvol   vliv   inhalace   koupel   dna   hlavy   játra   houba   abytyše Hildegarda   slezina   neht   kořen   menstruační   plíseň   studené   bolest   rostlina   noha   kapsaicin   dásně   žlučník   migrén   šlacha   pijeme   Mattioli   Podhorná   písek   užití   nálev   mateřské   mrtvice   vitamin   vývar   arteriskleróza   bylinka   zpracování   zánět   zelina   výroba   pálení   hemoroid   katar   srdce   tlak   choroba   artróza   indikace   Galenos   slezina   kůra   Zentrich   sliznice   Treben   zalijeme   prášek   použití   slinivka   zápal   čaj   Janča   kornatění   nať   kůže   ovoce   premenstruační   Avicena   epilepsie   brnění   kontraindikace   děti   Paracelsus   Váňa   květ   hemeroid   krk   nohy   akné   kolika   návod   vřed   jaterní   mensturace   pupen   ledvin   angína   recept   postup   krvácení   játra   řídnutí kostí   sběr   roztroušená   keř   bylinná směs   víno   babské rady   antibiotik   rýma   komplikace   močopudný   metabolismus   obsažené   opar   viry   astma   tinktura   horké   nežádoucí   hlas   fermentace   sval   ateroskleróza   stonek   využití   štítná   vitamín   odvar   fytoterapie  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin