Pohankový dort s borůvkami a se šlehačkou - suroviny: 4 vejce (žloutek oddělíme od bílku), 4 polévkové lžíce teplé vody, 215 g moučkové cukru, špetka soli, 50 g margarínu, 30 g instantního kakaa, 150 g pohankové mouky, 3 čajové lžičky prášku do pečiva, 400 g borůvek, 5 plátků bílé želatiny, 3/4 l smetany ke šlehání, 2 vanilkové cukry, 1 ztužovač šlehačky. Pohankový dort s borůvkami a se šlehačkou - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny: Ze žloutků, vody, 175 g cukru, soli, margarínu, sněhu z bílků, instantního kakaa, mouky a prášku do pečiva vypracujeme těsto.


Účinky rostliny:

Dno dortové formy o průměru 26 cm vymastíme, naplníme těstem a pečeme v předehřáté troubě. Vychladlý dort příčně rozkrojíme, 350 g borůvek smícháme s rozpuštěnou želatinou, 3/8 l smetany ušleháme s vanilkovým cukrem, lehce vmícháme do borůvek a naplníme dort. 3/8 smetany ušleháme s cukrem a ztužovačem a potřeme dort a ozdobíme ho 50 g borůvek. Alespoň 1 den necháme dort odležet v chladničce, aby se chuti lépe promíchaly. Pečeme asi 30 minut při teplotě 175 stupňů.