byliny pro lepsi usinani spanek a na uklidneni nervuNěkteří lidé trpí v období zvýšeného duševního vypětí nebo během duševní poruchy problémy se spánkem. Pokud usnou, spí neklidně a často se budí. Jiní mívají opačný problém - upadají na delší dobu do hlubokého spánku a vypadá, jako by se stále nemohli probudit. Příčinou obou problémů bývá narušená rovnováha nervové soustavy a oba problémy je možné odstranit pomocí kvalitní výživy a léčivých bylin. Pro zdravou funkci nervové soustavy a duševní rovnováhu je mimořádně důležitý dostatek odpočinku a relaxace.


Účinky rostliny:

Jeden ze tří Američanů občas trpí nespavostí. Nespavost, která je nejčastěji způsobena stresem, úzkostí, depresí a fyziologickými problémy, dále zhoršuje nervové poruchy, které následně ještě více prohlubují nespavost. Ačkoli naše tělo potřebuje pouze několik málo hodin odpočinku, aby plně "dobilo baterie", náš mozek a nervová soustava budou strádat, pokud se jim nedostane nezbytných 6 až 8 hodin spánku každou noc. Jestliže trpíte nespavostí, pomohou vám se jí zbavit následující kroky. Mějte však na paměti, že nespavost je pouhým symptomem určité nerovnováhy. Je důležité na ni nahlížet z širšího hlediska a odstranit její příčinu.

1. krok: Začněte užívat 4 hodiny před ulehnutím k spánku tinkturu z kozlíku a šišáku - 1/4 čajové lžičky každou hodinu. Užívejte také potraviny bohaté na vápník a hořčík nebo vypijte šálek čaje s vysokým obsahem vápníku.

2. krok: Přibližně 20 minut před ulehnutím na lůžko si dejte buď teplou koupel s levandulovým olejem anebo se jděte svižným krokem projít ven. Pokud je to možné, choďte na chvíli bosi po trávě.

3. krok: Těsně před ulehnutím vypijte šálek teplého mléka (může být i sojové, mandlové nebo rýžové) se skořicí a medem. Zmíněné alternativní druhy mléka neobsahují, narozdíl od kravského mléka, velké množství tryptofanu, ale jsou stejně chutné a utěšující. Položte si k posteli tinkturu z kozlíku a šišáku (vizte bod č. 1) a uložte se k spánku.

4. krok: Pokud se v noci probudíte, což se může stát, nesnažte se ze všech sil opět usnout. To je totiž velmi vyčerpávající a jen zřídkakdy účinné. Namísto toho si vezměte 1/2 až 1 čajovou lžičku tinktury z kozlíku a šišáku. Začněte si číst nějakou nudnou knihu nebo si napusťte horkou vanu a dopřejte si půlhodinovou bylinnou relaxační koupel. Popíjejte při tom silný čaj na posílení a zklidnění nervové soustavy.

Jestliže trpíte dlouhodobější nespavostí, postupujte podle pokynů k posílení nervové soustavy. Přidejte k nim pravidelnou masáž, koupele nohou a rukou, koupele s levandulovýrn olejem a každodenní fyzický pohyb. Vyrobte si spací polštářek a začněte pravidelně před spaním pít čaj na zklidnění nervů proti nespavosti (viz recept vpravo).

Bylinkový polštářek pro lepší usínání a na kvalitnější spánek

Jedním z mých nejoblíbenějších způsobů používání chmele je zašít ho do malých pytlíčků, které se vkládají do polštářů na spaní. Tyto spací polštářky či polštářky pro dobré sny, jak se někdy nazývají, se používají již celá staletí k navození hlubokého vydatného spánku. V tomto receptu zesiluje relaxační účinek bylin levandulový olej a dodává mu nádhernou vůni. Pro živé sny přidejte do směsi 1 díl pelyňku černobýlu.

Smíchejte uvedené byliny a nasypte je do malého pytlíčku nebo polštářku. Před spaním si ho vložte do svého polštáře.

Čaj na zklidnění nervů při nespavosti

Následující směs je mimořádně účinná, pokud ji užíváte v pravidelných dávkách těsně před spaním. Chmel jí dodává nahořklou chuť. Pokud vám tento čaj nebude chutnat, připravte si z uvedených bylin tinkturu - v tom případě zvyšte podíl chmele a kozlíku lékařského.

Smíchejte uvedené byliny a připravte si z nich výluh. Hotový čaj popíjejte po častých doušcích přibližně 3 hodiny před ulehnutím k spánku.

 


SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY: