nadymani plynatost byliny bylinky babske rady caje obkladyNadýmání vzniká špatnou skladbou potravin a špatným žvýkáním. Při rychlém hltavém stravování spolknete spoustu vzduchu a zatěžujete celý zažívací trakt od jícnu po střeva. Trávicí trubice špatně rozkousanou potravinou a nadměrným obsahem vzduchu vzedme břicho a může i způsobit bolestivou koliku. Plyny částečně odcházejí konečníkem a částečně jsou ve střevě vstřebávány.


Účinky rostliny:

Složení střevních plynů velmi závisí na složení konzumované potravy a na činnosti střevních bakterií. Páchnoucí složkou střevních plynů je sirovodík, jehož obsah v plynech je dán množstvím zkonzumované potravy obsahující síru.

 

Domácí léčba nadýmání, plynatosti, režimová opatření a doporučení

  • Potraviny způsobující nadýmání. 
  • Nejčastější příčina nadýmání. 
  • Články o nadýmání. 
  • Zaměřte se na své stravování, jezte pomalu a pořádně každc sousto požvýkejte (alespoň 25x). Navíc pokud jíte vc spěchu a jste ve stresu, vždy při tom spolknete i spoustu vzduchu. Zatížíte lak trávení ještě víc.
  • Další příčinou nadýmání je špatná skladba potravy. Sledujte, po kterých potravinách nastal problém, a podle toho upravte svůj jídelníček. Složky potravy, které tělo není schopno strávit, se dostanou až do střeva a střevní bakterie pak při jejich odbourávání produkují velké množství plynu. Jsou to například bílá mouka a fruktózní cukry (ovocná bublanina), luštěniny. Největší příčinou nadýmání je činnost střevních bakterií. Jejich činnost ovlivňují trávicí enzymy, které produkuje slinivka břišní, a při potížích bychom jí měli věnovat zvýšenou pozornost. Nejdříve začněte s dělenou stravou, při níž se nekombinují bílkoviny (maso, masové výrobky, mléko, mléčné výrobky) se sacharidy a obilovinami) ani obiloviny s ovocem. Zeleninu můžete jíst kdykoliv, je jako potravina neutrální. Staří Řekové vždy k masu podávali luštěniny, které mají velký podíl bílkovin. Tělo se připravilo na jejich zpracování, a tím bez potíží i zpracovalo živočišné bílkoviny (maso).
  • Při častém nadýmání přidávejte do stravy koření, které uvolňuje plynatost: kmín, pepř, majoránku, koriandr, papriku, hořčici, anýz, saturejku, bazalku nebo tymián. Tato koření můžete užívat bez obav z jejich předávkování. 
  • Kdo hojně požívá moučná jídla, sladkosti a má slabé zažívání, potom žaludek potraviny špatně zpracuje. Tvoří se kvas, mnoho plynů, což nemocnému působí nepříjemné potíže až křeče v břiše. V takovém případě nasaďte dietu. Žádné koláče, buchty, kynuté knedlíky, kvašené zelí, kapustu, čerstvý měkký chléb, sladké ovoce či sladkosti.

 

Bylinné čaje

  • Čaj větrů, čaj na nadýmání, plynatost - směs zde
  • Smíchejte mletý kmín a sušenou majoránku zahradní a při silném nadýmání použijte jako léčebnou dávku 1 čajovou lžičku směsi. Zalijte ji studenou vodou a vypijte.
  • Smíchejte stejné díly semene kmínu, fenyklu obecného, natě pelyňku pravého a řebříčku obecného. Přelijte 1 lžíci směsi 200 ml vroucí vody, 15 minut vyluhujte a sceďte. Pijte po doušcích teplé.
  • Nadýmání, větry a špatné vyprazdňování upravuje bylinný čaj ze směsi stejných dílů květu heřmánku pravého, listu máty peprné, kořene kozlíku lékařského, semen kmínu a anýzu. Dejte 3 čajové lžičky směsi do 3 šálků vroucí vody, vařte 6 minut, 5 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 3x denně jeden šálek teplého čaje. Čaj pijte vždy půl hodiny po jídle po dobu 4 týdnů.
  • Při nadýmání a uvolňování plynů pijte čaj připravený ze stejných dílů semene kmínu, fenyklu obecného, heřmánku pravého, meduňky lékařské, máty peprné, benediktu lékařského, zeměžluči lékařské a puškvorce obecného. Přelijte 1 lžíci směsi 200 ml vroucí vody, 15 minut vyluhujte, pijte teplé.
  • Pro malé děti je nejvhodnější semeno fenyklu obecného. Přelijte 1 čajovou lžičku rozdrcených semen fenyklu 200 ml vroucí vody a 5 minut přikryté vyluhujte. Dětem podávejte teplý čaj po lžičkách. 
  • Při nadýmání a větrech smíchejte 25 g máty peprné, 10 g semene fenyklu obecného, 10 g kůry krušiny olšové, 10 g semen kmínu, 10 g natě majoránky zahradní a 10 g natě máty peprné. Semena předem  rozdrťte v hmoždíři. Přelijte 1 čajovou lžičku směsi 150 ml vroucí vody, 5 minut vyluhujte a sceďte. Pijte 2x denně po obědě a večeři. 
  • První pomoc při nadýmání: po každém jídle utrhněte na zahradě 2 větvičky petržele a pořádně je v ústech požvýkejte a spolkněte. 

 

Obklady 

  • Při nadýmání a větrech používejte teplé obklady. Do teplé vody vymačkejte citronovou šťávu nebo dejte ocet. Do vody namočte plátno, vyždímejte ho v ruce a přiložte nemocnému na břicho. Měňte obklad každou půlhodinu, dokud je to nemocnému příjemné.
  • Obklady pro malé děti při nadýmání a na větry dávejte suché a teplé. Nahřejte teplý šátek nebo plenku a přiložte na bříško. Za 10 minut vyměňte. Obklad opět musí být pro dítě příjemný. Pokud dítě reaguje podrážděně, ihned s obklady přestaňte.