bolesti hlavy migréna byliny bylinky babské rady lidové léčitelství tradiční čínská medicínaIntenzita bolesti může být různá, od krátkodobé, mírné až k prudkým bolestem. Také místo bývá různé - hlava může bolet ve spáncích, čele, za očima, na temeni, v týlní části, nebo dokonce celá. Pokud se bolest hlavy často opakuje nebo trvá dlouho, je nutné konzultovat problém s lékařem. Bolesti hlavy (pokud se na nich nepodílí jiné onemocnění) se spolu s cukrovkou, obezitou, vysokým krevním tlakem, srdečním infarktem nebo mozkovou mrtvicí označují někdy jako civilizační choroby.


Účinky rostliny:

Patří k velmi častým zdravotním obtížím. Nejčastější bolest hlavy, tzv. tlaková neboli tenzní (tenzní cephalea), postihuje dokonce 88% žen a 69 % mužů. Doprovází ji záchvatovitá oboustranná tupá tlaková svíravá bolest mírné až střední intenzity, často spojená s únavou. Trpíte-li tenzní bolestí hlavy, nepociťujete citlivost na světlo či zvuky. Mezi doprovodné příznaky patří spíše stavy deprese a úzkost.

 

A zase ta migréna

Migréna patří k nejznámějším typům bolestí hlavy. Postihuje zhruba 20 % žen a 7 % mužů. Nejčastěji se objevuje v mládí, ovšem nelze vyloučit ani první výskyt migrény až po čtyřicítce. Migréna je charakterizována jako převážně jednostranná občasná bolest hlavy střední nebo velké intenzity. Záchvat migrény probíhá v několika fázích.
Může také jít o komplikaci při poruše dynamiky krční páteře, viróze, dehydrataci, po alkoholovém excesu, přepracování apod. Bolest hlavy ale může signalizovat i závažnou nemoc, jakou může být porucha funkce štítné žlázy, infekce v organismu, vysoký či nízký tlak, nádor mozku a další.
Pokud vás hlava bolí z důvodu jiné choroby, bylinky vás nevyléčí. Hodně ale pomohou při „běžných" bolestech. Většinu z nich najdete na loukách, okrajích polí, mýtinách a na dalších místech v přírodě úplně běžně. Když si je v sezóně sami nasbíráte a nasušíte, určitě se vám budou během roku hodit. Bylinné čaje by se pro zajištění dostatečného efektu měly užívat několikrát denně po šálcích.

Třezalka tečkovaná účinkuje skvěle proti tenzním bolestem hlavy i migrénám, proti bolestem při menstruaci i revmatickým bolestem. Užívání této byliny je omezené (expozice sluncem, různé léky apod.), proto si prosím pečlivě pročtěte stránku o třezalce zde.

Nálev: dvě lžičky sušené třezalky zalijte 250 ml vroucí vody, nechte 10-15 minut vyluhovat a pak sceďte. Čaj pijte vlažný po doušcích, tři šálky denně.

Květ a nať kopretiny řimbaby ovlivňuje rozšiřování i zužování cév, již od nepaměti se používá jako prostředek proti migréně a artróze. Musíte ale dávat pozor na množství, protože řimbaba obsahuje pyrethrin a cinerin, které mohou při vysokých dávkách užívaných nalačno podráždit žaludek. Tinkturu z řimbaby (pět kapek v troše vody vypijte během jídla nejvýše třikrát za den). Řimbabovou tinkturu můžete užívat i preventivně ale po omezenou dobu (migrénová pohotovost - tedy období, kdy očekáváte, že by migréna mohla přijít - u žen typicky období v určité fázi menstruačního cyklu). Tato doby je ideálně max. 14 dní. Pak se může stát tinktura méně účinnou a nemusí Vám v budoucnu zastavit záchvat. Pokud užíváte tintkru preventivně, užívá se ráno s jídlem (nalačno může dráždit žaludek).

Kopretina řimbaba by se neměla užívat během těhotenství.

Nálev z kopretiny řimbaby: jednu lžíci sušených listů zalijte 250 ml vroucí vody, nechte 10 minut vyluhovat, sceďte. Vypijte tři šálky za den.

 

Mohou pomoci i majoránka, kopřiva, zeměžluč, řebříček, meduňka a máta.

Při bolestech hlavy, migréně nebo pro uklidnění se osvědčil nálev z majoránky zahradní. Jaké jsou účinky majoránky na zdraví člověka se dozvíte zde.

Výborný je také majoránkový olej, kterým si potírejte při bolestech hlavy čelo.
Proti tlakovým bolestem hlavy (tenzní cephalea) rychle působí kopřiva dvoudomá, zeměžluč lékařská a řebříček obecný. Z jednotlivých bylinek nebo ze směsi v poměru 1 : 1 : 1 si připravte nálev (1 lžičku bylin zalijte 200 ml vroucí vody a nechte 5 minut vyluhovat) a vypijte co možná nejteplejší.

Bolest hlavy zažene a náladu vylepší studený obklad z meduňky lékařské, který můžete zkusit „vylepšit" mátou peprnou. Z bylinek si připravte silný nálev, do vychladlého a scezeného namočte měkkou látku a několikrát denně přikládejte na čelo.

 

Česnekový obklad - účinný způsob jak se zbavit bolestí hlavy

Nadrťte nebo prolisujte jeden stroužek česneku kuchyňského nebo několik listů česneku medvědího a rozetřete opatrně na čelo a spánky, nechte zhruba 10 minut působit. Smyjte vlažnou vodou. Není to příliš voňavá metoda, ale zato velmi účinná.

 


Související článek: Bolesti hlavy - byliny, bylinky, babské rady, čaje, čajové směsi, tinktury, obklady