Třešeň třešně účinky na zdraví co léčí použití využití užívání recepty pecky stopkyTřešně, třešeň (latinsky prunus avium, prunus cerasus) - kvetoucí je nádherná a krásná je také obsypaná rudými srdcovitě tvarovanými plody. Třešeň je nenáročná a roste téměř všude v bohaté a provzdušněné půdě, nemá nicméně ráda své kořeny ve vodě. Slunce je ke zrání plodů nezbytné. Ale doba sběru třešní je krátká, takže honem honem!


Účinky květů a plodů třešně:

Choroby a pěstování

Mějte se na pozoru před skvrnitostí třešní, která zasype listy malými dírkami, a před moniliózou, která způsobuje zahnívání plodů a vysychání větví. Tyto dvě choroby ošetřujte fungicidními prostředky na podzim a na jaře, na začátku vegetačního období. Dalším problémem jsou hlavně mšice, vrtule třešňové a ... ptáci! Třešeň nemá ráda prořezávání. Výchovný řez se na stromu musí provést 3. nebo 4. rokem po vysazení. Pak už se na dospělých stromech zásahy omezí jen na ořezání uschlých nebo nemocných větví. Zařezání velkých větví s sebou nese problémy se zajizvením a nemoci klejotoku, které mohou vážně ohrozit budoucnost stromu: v případě nutnosti přistupte k řezu po sklizni ovoce a před koncem září. A konečně vězte, že třesně se mohou dožít 50 až 100 let.

Kvetoucí třešně přitahují velké množství hmyzu. Na jejich plody přilétají hodovat ptáci. Je to tudíž strom užitečný pro faunu. Třešeň miluje postřik z výživných chaluh a ošetřování pomocí křenu, který ji ochraňuje proti monilióze.

 

Účinky na zdraví

Adstringens, depurans, diuretikum, energetická, antipyretikum, laxativum, zchlazující, regenerační, remineralizační, tonikum...

Diuretické vlastnosti třešně jsou dány jejím vysokým obsahem draslíku: 250 mg na 100 g ovoce. Má přiměřené množství kalorií (60 kcal na 100 g ovoce), je bohatá na vitaminy A, B a C a minerální soli: draslík, sodík, hořčík, vápník, železo a fosfor.
Odvar z pecek je uznávaný pro své diuretické a adstringentní působení. Nezapomeňte si ponechat pecky a použijte je při úlevě od kloubních a revmatických bolestí. A také pamatujte, že se při konzumaci třešní nedoporučuje pít, protože jejich na celulózu velmi bohatá dužina pak v žaludku nabobtná a znesnadní trávení. Třešně jsou dobré na pleť. Jsou účinné proti stárnutí. Remineralizační a dynamizující třešně regenerují kožní vazivo a zklidňují podrážděnou kůži.

Dna - látky obsažené v třešních, antokyany a bioflavonoidy, neutralizují kyselinu močovou (která se v nadměrném množství tvoří při dně) a tlumí zánět. Před blížícím se záchvatem i během něj jich snězte denně 400 g. Nemáte-li čerstvé plody, dejte si mražené nebo kompotované.

 

Využití v kuchyni, kulinářské využití

Samotné syrové třešně jsou pochoutkou. Ale můžete je uvařit na různé způsoby. Nakyslé třešně oživí saláty, mohou se z nich připravit polévky, poslouží jako obloha k bílým masům, drůbeži a kozím sýrům. Vynikající jsou konzervované v octu nebo v pálence, v moučnících s čokoládou nebo bez.
Srdcovky a chrupky, což jsou třešně sladké, se používají hlavně do sladkých pokrmů: do bublanin, koláčů, kompotů a mražených ovocných dření.
Plody a listy divokých třešní slouží k přípravě „vín", kvašených nápojů z ovoce, a celé řady aperitivů, likérů a pálenek!

 

RECEPTY

Peckový alkoholický macerát

Aniž byste pecky omývali, dejte je do skleněné nádoby a zalijte pálenkou. Občas protřepte a za 3 měsíce tento příjemně voňavý destilát s mírou používejte při vaření nebo v koktejlech.

Stopky z třešní na diuretický čaj

Nevyhazujte ani stopky z třešní. Pomhou při zavodnění, mají totiž močopudné účinky. Usušte si je a při otocích si z nich udělejte diuretický čaj.

Třešně v octu

  • 7 kg třešní nebo višní
  • 1 láhev jablečného octa
  • 1 kousek celé skořice 
  • 3 jalovcové bobule
  • 200g medu

Zbavte třešně větší části stopek, ponechejte asi 2cm. Dejte třešně do skleněných nádob, které naplníte až po okraj. Ohřívejte ocet se skořicí a jalovcem, dokud nezačne vařit. Stáhněte z ohně. Do octa přidejte med: míchejte, dokud se nerozpustí, pak nechejte lehce vychladnout. Vlažnou směsí zalijte třešně v nádobách, pak neprodyšně uzavřete. Nechejte uležet 15 dnů a můžete je uchovávat přibližně 1 rok.

Regenerační maska na unavenou pleť

  • 3 polévkové lžíce odpeckovaných třešní
  • 1 polévková lžíce růžového jílu
  • 1 žloutek
  • obklady

Třešně pečlivě rozmixujte nebo rozmačkejte. V misce smíchejte jíl, žloutek a postupně i třešně. Naneste tuto směs na obličej a krk. Přiložte obklady a nechejte 20 minut působit. Opláchněte pomocí vlhké žínky. Posléze naneste svoji obvyklou pleťovou vodu nebo fenyklovou pleťovou vodu, která dokonale doplní toto ošetření, jež obnoví energii stresované a unavené pleti.

Polštář z třešňových pecek proti bolesti

  • 500 až 1000 g třešňových pecek (podle velikosti polštáře)
  • látka z husté bavlny, kterou lze prát
  • nějaká hezká látka na ušití vnějšího povlaku
  • 1 až 3 polévkové lžíce vinného octa

Pecky vsypte do hrnce, zalijte je vodou a podle množství přidejte vinný ocet. Povařte 20 minut. Nechejte okapat. Pecky opláchněte čistou vodou a promněte je v rukou, abyste odstranili případné zbytku dužiny. Nechejte je vyschnout v cedníku nebo na utěrce na prudkém červnovém slunci. Pokud si pak přejete polštář, který přinese úlevu ztuhlé šíji (například v případě tortikolis), ušijte kapsu 30 až 40cm dlouhou a 12cm širokou. Tento tvar může zároveň posloužit k přiložení na lokty nebo kolena.
Kapsu neplňte peckami úplně: bude-li polštář ohebný, bude lépe uvolňovat teplo a dokonale přilne k částem těla.

Jak ohřát tento polštář z třešňových pecek?

Před použitím polštář nahřívejte na radiátoru nebo v troubě po dobu 15 minut při 100 °C. Polštář můžete rovněž dát do mikrovlnné trouby na 3 minuty při 600 W. Tento polštář poslouží jako „ohřívadlo" na studené nohy a může rovněž šířit chlad, pokud ho necháte 2 minuty v mrazničce. Polštář lze prát v pračce při 30 °C. Vložte ho do polštářového povlaku nebo síťky na jemné prádlo. Pak ho nechejte vysušit na radiátoru nebo v sušičce.

 

Na začínající zánět močových cest

Od čtenářky webu: "chci se podělit o starý recept, který mám.od kamarádky z Bosny, na počínající problém s močovým měchýřem pomáhá zalít horkou vodou (2dcl) hrsticku stopek z třešní a popíjet, nevím jaké přesně látky tento výluh obsahuje, ale zabírá okamžitě."

 

Zajímavosti a pověry

  • V 18. století se ve francouzském kraji Monlmorency, proslaveném svou hojnou úrodou, dala třešeň na jeden den pronajmout a očesat podle libosti.
  • Ve francouzských krajích Poitou a Touraine přináší smůlu tomu, kdo na svátého Jana šplhá na třešeň.
  • V Japonsku přinese štěstí mladým manželům odvar z třešňových květů, který vypijí v den své svatby

 


Související pojmy:

bublanina ► zavařenina ► zavařování ► marmeláda ► koláč ► kompot ► džem ► snadné odpeckování ► recepty ► zdraví ► likér ► vypeckovávač ► zpracování ► šťáva ► domácí ► vrtule ► choroby ► paraziti ► kandované ► kvas ► rozkvetlá ► griotka ► sušení ► stříhání ► pěstování ► ochrana ► karešova ► samosběr ► výkup ► buldoci ► zmrzlina ► lapins ► stella ► židovská ► planá ► pálenka ► zakrslá ► okrasná ► co obsahují třešně ► hrníčková ► táč ► jak sušit usušit ► polibek pod rozkvetlou třešní