Hlávkový salát účinky na zdraví co léčí použití využití pěstování škůdci pověryHlávkový salát (locika setá, locika salátová, latinsky Lactuca sativa ...) - kdo by odolal prvním jarním salátům? Neodolají lidé, hlemýždi, slimáci, ba ani ptáci. Taková je salát dobrota! Hlávkové saláty se svými různorodými tvary, barvami a chutěmi nám dost ztěžují výběr, ale jaký nás pak čeká požitek! Můžeme ho vysazovat od února do září a postupné výsevy co 15 dnů od měsíce května nám zajistí stálou úrodu po celý rok.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • sedativní účinek - uklidňuje mysl
  • bolest - analgetický účinek, proti bolesti
  • afrodiziakální účinek - zvyšuje chuť na se
  • antitisikum - proti kašli
  • diuretikum - močopudný účinek
  • zácpa, depurans - projímadlo, projímavý účinek
  • emoliencium - zvláčňuje kůži
  • selhání jater, selhávání jater, hepatopatie a hepatomegalie, zvětšení jater způsobené městnáním tekutin
  • kyselina listová - vhodný pro těhotné (obsahuje kyselinu listovou v přírodní podobě)
  • vitamín K - není vhodný pro lidi užívající léky na "ředění krve" - Warfarin, Fraxiparine, Clexane ad.

Běžně dostupné a pěstované druhy salátů

  • Hlávkový salát s hladkými listy, nazývaný rovněž salát listový (Lactuca sativa capitata), červený nebo světlý, jarní, letní nebo zimní.K hlávkovým salátům patří i salát ledový,
    stejně jako světlý nebo červený salát batávie s kadeřavými listy.
  • Římský (Lactuca sativa romana) s výraznými listy a žilkami.
  • K česání, jakým je „Dubáček".
  • Chřestový (Lactuca sativa augustana), u něhož se spotřebovává stonek s květem.

 

Pěstování, vhodní sousedi, kdy sklízet

Salát m ůžem e vysévat do půdy společně s ředkvičkou a mrkvemi. Ředkvičky, které rychle sklidíme, ponechají místo salátům, a ty, až na ně dojde řada, nechají růst mrkve! Saláty sklízejte, když jsou zralé, přibližně 3 měsíce po vysetí.

Hlávkový salát docení dobrou zahradní půdu, bohatou na humus. Má rád slunečnou pozici nebo polostín. Nemá ale rád místa nad míru teplá a suchá: svou nespokojenost projeví tak,
že zůstane malý a/nebo velmi rychle vyroste do semene.
Hlavními nepřáteli hlávkových salátů jsou obávaní slimáci, kteří za jednu noc mohou zničit vaši úrodu: zklidněte je sklenicí piva.

Také podzemí mohou některé larvy napadnout kořeny a rostliny tak zahubit.

Přirozené hnojení dusíkem pomocí bobu a fazole

Hlávkový salát je ideálně vysazen tam, kde rostou boby a fazole. Ty obohatí půdu o dusík, prvek, který listová zelenina miluje.

 

Účinky na zdraví

Fytoterapeutové užívají jeho listy, semena, šťávu a stvoly. Je bohatý na tekutinu, málo kalorický a obsahuje minerální soli, vitaminy B, C a K, provitamin (prekurzor) A, kyselinu listovou, vápník, železo a draslík. Salát je lehce sedativní a zklidňující a je doporučován k večeři. Podporuje odvodňování jater a napomáhá celkovém u pročištění organismu (detoxikace). Je bohatý na vlákninu a tak jej hojně konzumujte v případě zácpy nebo selhání činnosti jater, přesto dávejte pozor na velké m nožství vitaínu K, které obsahuje. Salát je na seznamu potravin, je jichž příjem musí omezit osoby, které berou léky proti srážlivosti krve ("na ředění krve"). Locika jedovatá, Lactuca virosa, která není jedlá, se používá v homeopatii.

A konečně, křehký salát je přítelem oslabené pleti: suché, dehydratované, trudovité nebo aknózní.

 

Využiví v kuchyni, kulinářské využití

Syrový hlávkový salát se podává v míchaných salátech i samostatně. Slouží k ozdobení talířů a odlehčení sendvičů. Vařený je důležito u součástí polévek, zapékaných jídel, pečiva se zeleninovou náplní, zeleninové oblohy...
Může se zvolna dusit v masové šťávě, podávat se strouhaným sýrem, máslem, sladkou smetanou nebo podušený bez tuku!
Je velmi přizpůsobivý a dobře se snoubí jak s masem, tak i rybami a korýši. Hlávkový salát lze několik dní uchovávat v ledničce v zásuvce na zeleninu, nejlépe v perforovaném igelitovém sáčku, aby se zamezilo srážení vlhkosti (což může vést k předčasnému hnití listů). Nedávejte ho do blízkosti jablek a pórku, jež vydávají etylén a rychle tak způsobí zahnívaní salátu.

Zamražení salátu

Vařený salát lze zamrazit. To je užitečné, pokud tito fešáci dozrají všichni najednou nebo pokud vám váš zelinář učiní počestný návrh týkající se bedničky salátu! Pak poslouží například k uvaření polévky, zapékaného jídla nebo zeleninové oblohy s hráškem.

 

RECEPTY

Zvláčňující maska ze salátu pro všechny typy pleti

  • 6 velkých čerstvých salátových listů
  • 1 velká sklenice mléka

V širokém hrnci přiveďte mléko k varu. Stáhněme z ohně a opatrně do něj vložte listy salátu.
Nechejte 3 až 4 minuty louhovat po dobu, než listy změknou. Listy nechejte okapat a mléko dejte stranou. Položte listy na očištěný obličej a nechte 20 minut působit. Listy odstraňte.
Oličej a krk potřete mléčným výluhem. Z bytek mléka můžete ještě 48 hodin uchovávat v ledničce a používat.

Jemná pleťová voda ze salátu proti trudovině a akné

  • 1 velký salát
    1/2 l pramenité nebo měkké vody

Salát pozvolna alespoň hodinu povařte na mírném ohni. Přikryjte, stáhněte z ohně a nechejte louhovat až do úplného vychladnutí. Tuto jemnou pleťovou vodu přeceďte a používejte denně. Lze ji 5 dní uchovávat v ledničce. 

 

Pověra

Hlávkový salát vysetý na Hromnice bude uchráněn od mrazu, tutéž ochranu zaručuje Velký pátek. Přesazování zimního salátu na svatou Kateřinu mu zajistí výborný růst.