Dubáček účinky zdraví pěstování salát v kuchyniDubáček (salát listový, latinsky Lactuca sativa) - název skutečně pochází od podobnosti listů s listy dubu, ale říká se mu i „česáček", nebo-li salát k česání, protože tvoří přízemní růžici listů, které můžeme průběžně odtrhávat. Listy znovu dorostou a můžeme je konzumovat až do doby, než rostlinka vykvete. Prodává se ve dvou variantách - žlutozelené a hnědočervené, obě dvě jsou velmi dekorativní na zahradě i na talíři a také velmi chutné.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • nedostatek hořčíku, tetanie, tetanický syndrom
  • nespavost

Na rozdíl od endivie jsou jenom nepatrně nahořklé, chutnají spíš po oříšcích. Hodí se do míchaných salátů, dobré jsou i kombinace s rybou - lososem čerstvým i uzeným, s kaprem nebo se sýrem. Z bylinek se hodí všechny s česnekovou příchutí - česnek, česneková tráva, česneková pažitka, medvědí česnek, ale i chilli papričky a naťová cibulka. Je však velice choulostivý, musíme ho zpracovat nejlépe ihned po utržení, protože brzy vadne.

 

Pěstování salátových rostlin, vhodní a nevhodní rostlinní sousedé

Informace o pěstování různých salátů zde.

 

Účinky dubáčku na zdraví

Najdeme v něm hořčík, vápník, draslík, železo, vitamín C, vitamíny skupiny B, provitamín A. Pro vyšší obsah hořčíku se v lidové medicíně užívá jako uklidňující prostředek na nervy, při nespavosti je vhodné si před spaním dopřát lehký dubáčkový salát.