Ovoce, zelenina
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Zelenina
- Zobrazení: 129609
Kedlubna (latinsky brassica oleracea var. gongylodes) - kedlubny bychom měli do jídelníčku zařadit častěji, protože z nutričního i léčivého hlediska je to doslova poklad. Při pěstování na zahrádce máme navíc jednu nespornou výhodu - pochutnáme si i na mladých lístečcích, které obsahují mnohem větší množství vitamínů i minerálních látek. Pokud zvolíme vhodnou odrůdu, můžeme kedlubny pěstovat postupně od jara až do zámrazu. Rozhodně doporučuji vyzkoušet i tradiční odrůdu „Gigant", která byla vyšlechtěna v bývalém Československu a je tudíž maximálně přizpůsobená našim podmínkám.
- prevence rakoviny dělohy, vaječníků, prsů, prostaty, tlustého střeva
- zlepšuje trávení - podpora činnosti žlučníku
- zácpa
- střevní mikroflora
- nepravidelná menstruace, nepravidelné měsíčky
- bolestivá menstruace, bolestivé měsíčky
- endometrioza
- prostata - potíže s prostatou
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Zelenina
- Zobrazení: 31999
Kadeřávek chutná podobně jako kapusta, někdy se mu také říká „kapusta kadeřavá". Na rozdíl od kapusty je však naprosto nenáročný na pěstování, netvoři hlávky, ale listové ruzice, ze kterých můžeme listy postupně sklízet dle potřeby a hlavně je to velice dolná rostlinka, která nám poskytne čerstvé vitamíny i v době, kdy nic jiného neroste.
- cholesterol, vysoká hladina cholesterolu v krvi
- zácpa, posílení střevní peristaltiky
- jaterní dieta - je vhodný
- kvalitní zdroj vápníku - kosti, zuby, nehty - zlepšuje stav kostí, zubů, nehtů (vliv na kazivost zubů, lámavé a roztřepené nehty)
- klimakterium a osteoporóza (prevence osteoporózy)
- těhotenství a kojení (vývin kostí u plodu v děloze a u kojence)
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Zelenina
- Zobrazení: 19313
Kapusta se v naší kuchyni tolik nepoužívá, jednak kvůli nepříjemnému nadýmání, které způsobuje, ale hlavně proto, že mnoha lidem prostě nechutná. Je pravda, že je trochu tužší, takže i když se hodí velmi dobře jako příloha do polévky v kombinaci s ostatní zeleninou, musí se vložit do vývaru dříve než zbytek zeleniny, aby dostatečně změkla. Dalším problémem je také to, že delším (a nevhodným) skladováním hořkne, takže ze supermarketu si většinou přineseme hlávku, kterou si tak leda zkazíme sváteční oběd.
- vysoká hladina cholesterolu, hypercholesterolémie
- ateroskleróza, arterioskleróza, zvápenatění cév - čistí cévy
- pálení žáhy
- pálení žáhy
- podpora trávení - posiluje střevní peristaltiku
- zácpa
- rakovina tlustého střeva - prevence
- hubnutí - "rozpouští tuky"
- bolesti páteře, bolesti křížů
- bolesti kloubů
- revma, revmatismus, rvmatoidní artritida
- štítná žláza, štítnice - upravuje její činnost
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Zelenina
- Zobrazení: 96395
To, co obvykle považujeme za čínské zelí (čili ta podlouhlá hlávka zabalená v igelitu, kterou v marketech kupujeme na salát), se správně jmenuje zelí pekingské (brassica campestris). Čínské zelí (latinsky brassica chinensis) vypadá trochu jinak, má sice podobný tvar, ale netvoří pevné hlávky, je sytě zelené a u nás se moc nepěstuje a vlastně ani neprodává, pouze v několika specializovaných obchodech. Pěstovat na zahrádce můžeme oba dva druhy, protože oba mají své přednosti.
- dobrý vliv na trávení a na sliznice trávicího traktu
- usnadňuje trávení a metabolismus tuků
- vhodný při redukční dietě
- vysoká hladina cholesterolu, hypercholesterolémie
- ateroskleróza, arterioskleróza, zvápenatění tepen
- zánět střev
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Zelenina
- Zobrazení: 11232
Čerstvá šťáva z červené řepy - řepu odšťavíme na odšťavovači, pijeme 200 ml 2x denně nalačno (15 minut před snídaní a obědem), můžeme ji smíchat s 300 ml mrkvové šťávy, protože nemá zrovna nejlepší chuť. Nemícháme ale s ovocnými šťávami, pouze se zeleninovými. Prášek z červené řepy - čerstvě sklizenou řepu oloupeme, nastrouháme, usušíme a rozemeleme na prášek.
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Zelenina
- Zobrazení: 53168
Červená řepa (latinsky beta vulgaris) je naprosto nenáročná dvouletá plodina, která netrpí škůdci ani nemocemi a nevyžaduje žádnou péči, roste téměř sama. Pokud si ji vysejeme na zahrádku, získáme oproti té kupované mnoho výhod. Pominu to, že řepa ráda natahuje dusičnany a jiné škodliviny z půdy, to můžeme napravit koupí biořepy na trhu. Doma si ale vypěstujeme i různé druhy, dnes se dají koupit semínka řepy žluté, bíle pruhované, kulaté, podlouhlé a nebo třeba „baby beet", které vyrostou do velikosti větších ředkviček a můžeme je rovnou zavařovat.
- zdroj minerálních látek
- detoxikace, očištění organismu
- odstranění těžkých kovů z těla, organismu
- odstranění radioaktivních látek z těla, organismu (např. při kouření tabáku)
- prevence poškození těla při ozařování, radioterapii
- prevence poškození těla při chemoterapii
- dna
- revma, revmatismus, revmatoidní artritida
- lupénka
- kožní nemoci, kožní problémy
- regenerace jater po dlouhodobém užívání drog
- regenerace jater po dlouhodobém užívání hepatotoxických léků
- chudokrevnost, anémie, podpora krvetvorby
- vysoká hladina cholesterolu v krevním séru - hypercholesterolémie
- regenerace cév, zlepšení pevnosti cév (fragilita kapilár)
- angina pectoris - nedokrvení srdečního svalu
- vysoký tlak, hypertenze, hypertenzní nemoc
- křečové žíly, varixy
- hemeroidy, hemoroidy, zlatá žíla, městky
- ateroskleróza, arterioskleróza, zvápenatění tepen
- dobrý stav organismu ženy před početím
- vrozené vývojové vady plodu - prevence
- zlepšuje výživu plodu v děloze
- žaludeční vředy (čerstvá šťáva z červené řepy)
- údajně má vliv na některé typy rakovinných nádorů - zpomaluje růst nádoru
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Zelenina
- Zobrazení: 29118
Česnek kuchyňský (allium sativum) - česneku spotřebuji takové množství, že by mi asi zahrada ani nestačila, proto ho kupuji čerstvý na trzích od farmářů. Na zahrádce vysazuji jenom pár stroužků kvůli chutné nati a také jako ochranu kolem růží, ovocných stromů, keřů nebo jahod. Česnekové výhonky si můžeme vypěstovat i v zimě, stačí do misky naskládat stroužky klíčky nahoru, umístit na světlé místo a pravidelně podlévat vodou. Vyrostou rychle, jsou velice chutné na osolený chléb s máslem a hlavně jsou cenným zdrojem vitamínů, které v zimě dost postrádáme.
- antibiotické účinky
- protivirový, antivirový účinek
- hubí plísně
- chřipka
- angína
- nachlazení
- kašel
- zánět průdušek - bronchitida
- zlepšuje trávení
- pozitivní vliv na střevní mikroflóru
- cukrovka a hyperglikémie - vliv na krevní cukr glukózu, stimulace tvorby inzulínu
- vysoký tlak krve, hypertenze, hypertenzní choroba
- ateroskleroza, vápenatění cév, ateromové pláty tepen
- zlepšuje prokrvení tkání
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Zelenina
- Zobrazení: 34641
Černý kořen, hadí mord španělský (latinsky scorzonera hispanica) - vynikající křehká, lahůdková zelenina, která se dříve často pěstovala na zahrádkách. Dnes se vidí málokdy, především proto, že semínka špatně vzchází, většina z těch, které si zakoupíme v obchodě vůbec nevyklíčí a to leckoho odradí. Dalším problémem je vyrývání až 40 cm dlouhých kořenů, většinou se lámou a tím i znehodnotí. A konečně při loupání barví ruce mléčnou šťávou, která nejde umýt (podobně jako u pampelišky). To všechno jde ale snadno překonat, jako obvykle pouze stačí vědět jak na to.
- zdroj vitamínů a minerálů
- dieta při cukrovce, diabetu
- revma, revmatismus, revmatoidní artritida
- střevní mikroflóra - obnovení střevní mikroflóry po léčby antibiotiky
- střevní chřipka
- chronický zánět močových cest
- močové kameny, močový písek
- ledvinové kameny, ledvinový písek
- látková výměna, metabolismus
- ekzém
- dna
- osteoporóza
- zlomenina kosti - podpůrný prostředek při léčbě
- kosti a klouby - vyživuje je
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Zelenina
- Zobrazení: 40943
Dýně - dříve se na zahrádkách pěstovaly pouze „goliáše", obří dýně, které dosahovaly hmotnosti kolem 60 kg i víc. I já mám ještě v živé paměti to podzimní šílenství, kdy bylo třeba celý obrovský plod (nebo i víc) zpracovat najednou a pomáhal každý kdo měl ruce, nohy. Vyráběli jsme z dýně kompoty „a la ananas" a aby to hezky vypadalo, vykrajovali jsme kulatým udělátkem kuličky. Několik hodin.
- semínka jsou významným zdrojem zinku
- dráždivý tračník
- zácpa
- průjem
- úprava činnosti střev
- protizánětlivý účinek
- kůže, vlasy, nehty - zlepšuje jejich stav
- hojení ran
- hojení zlomenin
- kožní nemoci
- infekční nemoci - podpůrná léčba
- posílení imunity, obranyschopnosti
- rekonvalescence po operaci a úrazu
- zvětšení prostaty, hypertrofie prostaty
- paraziti ve střevech - hlísti, škrkavky, roupi
- močové cesty - zánět močových cest
- ledviny - ledvinové nemoci a poruchy
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Zelenina
- Zobrazení: 22903
Cibule setá (latinsky allium cepa) - cibulový záhon dříve nechyběl na žádné zahrádce, dnes je k vidění spíš zřídka, protože spotřeba cibule v kuchyni je obrovská, zásoby z jednoho záhonu moc dlouho nevydrží. Přesto se však cibuli vyplatí pěstovat, ne sice na uskladnění (tu si můžeme ve skvělé kvalitě koupit na trhu nebo od farmářů), ale spíš jako pochoutku, kterou přidáváme syrovou do salátů nebo jen tak na osolený chléb s máslem. Největší dobrota je rajčatový salát připravený z domácích rajčat, cibule a bazalky dochucený solí, pepřem a majonézou, milovníci italské kuchyně mohou postrouhat i trochou mozzarelly.
- antibiotický účinek
- protivirový účinek
- chřipka
- nachlazení
- angína
- kašel
- zahlenění
- bronchitida, zánět průdušek
- vysoký tlak krve, hypertenze, hypertenzní chodoba
- astma bronchiale
- nadýmání
- bolesti břiocha
- trávení
- likvidace nežádoucích bakterií - hnilobné a kvasné bakterie
- hnilobné procesy ve střevě, ve střevech
- zácpa
- impotence
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Zelenina
- Zobrazení: 15974
Miřík celer (latinsky apium graveolens) není úplně běžná plodina, která se pěstuje na zahrádkách, ale můžeme si ho vysadit třeba vedle košťálovin. Stačí pár rostlinek, které je ochrání před housenkami a jako bonus k chutné bulvě dostaneme i čerstvou zelenou nať, kterou můžeme kořenit omáčky, polévky, mletá masa a nebo ji usušit do domácí „vegety na zimu. Dnes si můžeme vybrat i listový nebo řapíkatý celer na saláty, ale s těmito druhy nemám žádné zkušenosti, pěstuji pouze „klasický" bulvový.
- revma, revmatismus, revmatoidní artritida
- zánět kloubu, artritida
- zánět dýchacích cest (dolní cesty dýchací)
- detoxikace, očista těla
- afrodiziakum, afrodiziakální účinky (podporuje sexuální chutě)
- zlepšuje sexuální funkce
- čistí játra
- čistí ledviny
- vysoký tlak krve, arteriální hypertenze, hypertenzní nemoc
- zánět kloubu, artritida
- dna
- močové a ledvinové kameny, močový a ledvinový písek
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Zelenina
- Zobrazení: 23012
Brokolice je považována za jednu z nejzdravějších zelenin. Obsahuje velmi vysoké množství vitamínů a minerálů, kromě toho ale i dalších léčivých látek, které dokáží zcela zásadně ovlivnit zdraví, využívá se jako doplněk stravy při léčení nejrůznějších nemocí včetně rakoviny. Její pěstování není tak složité jako u květáku, který se na našich zahrádkách objevuje častěji, proto vřele doporučuji vyzkoušet a časem jí vyhradit dostatek místa.
- zánět střeva
- artróza, nemoci chrupavky
- srdeční nemoci a potíže
- rekonvalescence po rakovině
- zpomalení stárnutí (volné radikály)
- prevence rakoviny (volné radikály)
- vysoký tlak krve, hypertenze, hypertenzní nemoc
- artritida
- cukrovka
- fragilita kapilár - pružnost a pevnost cévní stěny
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Zelenina
- Zobrazení: 30322
Brambory se běžně na zahrádkách nepěstují, připadá nám to jako zbytečné plýtvání místem, protože při tak vysoké spotřebě, kterou máme za rok, bychom museli mít vlastní políčko. Podobné je to ale třeba s mrkví, cibulí nebo česnekem - nikdy jich nezasadíme tolik, abychom si vystačili s vlastní úrodou a přesto mrkev pěstujeme skoro všichni, prostě proto, že ta naše je opravdová lahůdka, kterou obvykle nepoužíváme na vaření, ale chroupáme ji jen tak pro potěšení.
- nachlazení
- paranazální dutiny (nosní dutiny)
- revma, revmatismus, revmatoidní artitida
- dna
- žaludeční potíže
- pálení žáhy
- otoky
- cholesterol
- překyselení žaludku
- žaludeční vředy
- zánět žaludku, gastritida
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Zelenina
- Zobrazení: 38382
Reveň rebarbora (latinsky rheum rhabarbarum) neboli jednoduše jen rebarbora je naprosto nenáročná plodina, kterou můžeme zasadit na kterýkoli nepříliš úrodný kousek zahrady, kde by jinak nic moc nerostlo, třeba do polostinného kouta nebo pod ovocné stromy. Nevyžaduje žádné zvláštní podmínky k pěstování, žádnou péči, netrpí škůdci ani chorobami a můžeme ji využít v kuchyni, v léčení i v biozahradě. Pro malé zahrádky se asi moc nehodí, ale pokud máte dostatek místa, rozhodně doporučuji, už proto, že rebarbora se dá přirychlit a sklízet od dubna, takže je vlastně prvním jarním čerstvým "ovocem" ze zahrádky. Ve skutečnosti je to ale zelenina.
- zdroj mnoha vitamínů
- zdroj minerálních látek
- stabilitazace stolice:
- zácpa - projímavý účinek,
- průjem - stavicí účinek
- myom dělohy, myomatóza dělohy
- Podrobnosti
- Napsal MUDr. Zbyněk Mlčoch
- Kategorie: Zelenina
- Zobrazení: 17055
Celer (miřík celer), latinsky pium graveolens léčí nemoci ledvin, revma, dnu, zlepšuje látkovou výměnu, je afrodiziakum. Celer je jedno- až dvouletka. Má velký nažloutlý kulovitá kořen s trsy postranních kořínků. Lodyha je přímá, hranatá, nahoře větvená, asi půl metru vysoká. Listy jsou aromatické, lesklé, dolní peřenosečné, horní laločnaté. Květy jsou drobné, bílé. Plodem je nažka s charakteristickou vůní i chutí.
- zarudnutí obličeje
- močopudný účinek
- čištění organismu, detoxikace
- nemoci ledvin
- kožní nemoci
- revma, revmatoidní artritida, revmatismus
- dna
- močový písek, močové kameny
- ledvinové kameny, ledvinový písek
- impotence, poruchy erekce u muže
- červené skvrny v obličeji, zarudnutí obličeje