×
Vítejte na fóru!
Řekněte nám něco o Vás - kdo jste, co máte rádi a proč jste se stali členy tohoto webu.
Všechny zde vítáme a těšíme se na Vaše příspěvky!
Řekněte nám něco o Vás - kdo jste, co máte rádi a proč jste se stali členy tohoto webu.
Všechny zde vítáme a těšíme se na Vaše příspěvky!
Lichořeřišnice - výroba tinktury, oleje a masti
- 19. kvě 2020 11:29 #3778
od tazatel
Dobrý den pane doktore,
chtěla bych poradit co vše jde udělat z lichořeřišnice/tinktura, mast, olej/ a jestli všechny její druhy jsou jedlé (květy, listy).
Děkuji za odpověď
- 19. kvě 2020 11:48 #24723
od MUDr. Zbyněk Mlčoch
Odpověděl MUDr. Zbyněk Mlčoch
Dobrý den.
Účinné látky z lichořeřišnice větši se dobře uvolňují do alkoholu. Zda i do tuku, to bohužel nevím. Z výše uvedeného důvodu doporučuji vyrobit mast nebo mazání z alkoholové tinktury - např. s přidáním agar-agaru nebo jiným postupem.
Ano, tinkturu z lichořeřišnice lze vyrobit. Látky z ní se v alkoholu dobře rozpouští. Z rostliny je nejúčinnější plod (semeno). Jedlý je list a květ. Osobně když ji pěstuji (letos ne, loni ano) je jím. Chuť je štiplavá, ale docela příjemná.
V praxi používám jen lichořeřišnici větší. Jaké a zda tedy mají jiné lichořeřišnice jiné účinky, to netuším. Lze ale říci, že pravděpodobně ano, všechny druhy lichořeřišnice jsou jedlé. Tuto informaci nicméně doporučuji ověřit u nějakého farmakobotanika.
Ze lichořeřišnice větší vyrábím bylinnou tinkturu.
Univerzální dávkování tinktur je uvedeno na www.UcinkyTinktur.cz
Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.
Vygenerováno za 0.242 sekund