bylinky pro všechny
bylinky pro všechny
Bylinky pro všechny.
slideshow_web_01
slideshow_web_02
slideshow_web_03
previous arrow
next arrow
Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.

Máte problém uložit dotaz do poradny? Podívejte se na návod ve videu zde.

× Vítejte na fóru!

Řekněte nám něco o Vás - kdo jste, co máte rádi a proč jste se stali členy tohoto webu.
Všechny zde vítáme a těšíme se na Vaše příspěvky!

Lichořeřišnice - výroba tinktury, oleje a masti

- 19. kvě 2020 11:29 #3778 od tazatel

Dobrý den pane doktore,

chtěla bych poradit co vše jde udělat z lichořeřišnice/tinktura, mast, olej/ a jestli všechny její druhy jsou jedlé (květy, listy).

Děkuji za odpověď

- 19. kvě 2020 11:48 #24723 od MUDr. Zbyněk Mlčoch
Odpověděl MUDr. Zbyněk Mlčoch
Dobrý den. Účinné látky z lichořeřišnice větši se dobře uvolňují do alkoholu. Zda i do tuku, to bohužel nevím. Z výše uvedeného důvodu doporučuji vyrobit mast nebo mazání z alkoholové tinktury - např. s přidáním agar-agaru nebo jiným postupem. Ano, tinkturu z lichořeřišnice lze vyrobit. Látky z ní se v alkoholu dobře rozpouští. Z rostliny je nejúčinnější plod (semeno). Jedlý je list a květ. Osobně když ji pěstuji (letos ne, loni ano) je jím. Chuť je štiplavá, ale docela příjemná. V praxi používám jen lichořeřišnici větší. Jaké a zda tedy mají jiné lichořeřišnice jiné účinky, to netuším. Lze ale říci, že pravděpodobně ano, všechny druhy lichořeřišnice jsou jedlé. Tuto informaci nicméně doporučuji ověřit u nějakého farmakobotanika. Ze lichořeřišnice větší vyrábím bylinnou tinkturu. Univerzální dávkování tinktur je uvedeno na www.UcinkyTinktur.cz Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.

Vygenerováno za 0.242 sekund