Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
× Vítejte na fóru!

Řekněte nám něco o Vás - kdo jste, co máte rádi a proč jste se stali členy tohoto webu.
Všechny zde vítáme a těšíme se na Vaše příspěvky!

Steatóza jater, ztukovění, ztukovatění jater - byliny, bylinky, léčivé rostliny, dietetika, strava

- 27. zář 2021 18:57 #6356 od tazatel
Dobrý den, pane doktore.

Můj dotaz je následující:

Delší dobu mne poboliva žaludek, na MR zjistili zánět žaludku a naordinovali mi Controloc. Na sono zjistili mírně ztučnělá játra. Pomohl by ostropestřec?

Podotýkám,že nepiju alkohol ?Příležitostně si dám v létě pivo...to je vše

Poměrně často beru na bolest hlavy Acylkofin.

Děkuji a jsem s pozdravem.

- 04. říj 2021 20:35 #27075 od Mgr. Zuzana Švédová, Dis. (nutriční terapeut www.ZuzanaSvedova.cz )
<p>Dobrý den, <br /> <br /> za sebe, určitě bych doporučila řešit bolest hlavy, nevím, jak často užíváte Acylkofin, ale, je to lék a s tím si pak, mimo jiné, musí též poradit játra. <br /> Dále, zánět žaludku: stres? Užívání něčeho dráždivého na lačno? Spíte dobře? <br /> <br /> Ten žaludek a játra budou mít vlastně šetřící nízkotučnou dietu. Ta vypadá následovně: <br /> <br /> Co je dovoleno? <br /> Libové maso (drůbeží, králičí, rybí, hovězí) <br /> Nízkotučné či polotučné mléčné výrobky<br /> Nedráždivé koření jako je bazalka, petržel, oregano či pažitka<br /> Zelenina (vyhýbejte se nadýmavé), co půjde, oloupejte a duste<br /> Ovoce bez slupky<br /> Netučné včerejší pečivo (pozor na čerstvé) <br /> Zdravé rostlinné tuky (olivový) max 40 g na den, ne na jednou a vždy až do hotového pokrmu. <br /> <br /> Dávejte si pozor na tyto zakázané potraviny: <br /> <br /> Živočišné tuky (tučné maso, sýry, jogurty, uzeniny) <br /> Ostré koření (chilli, sůl) <br /> Vejce<br /> ALKOHOL! <br /> SŮL! <br /> Nadýmavá zelenina (cibule, květák) <br /> Instantní pokrmy<br /> Tučné a čerstvé pečivo<br /> Tučné ryby (losos, makrela) <br /> Sladkosti<br /> <br /> Jídelníček by mohl vypadat takto: <br /> <br /> Snídaně: jahelná kaše s dušeným jablkem, malé množství lněného oleje, kokosový cukr<br /> <br /> Desátá: banán<br /> <br /> Oběd: libové krůtí maso na mrkvi, brambor vařený ve slupce, polníček <br /> <br /> Svačina: starší netučné pečivo s plátkem tvrdého sýru, pod sýr tvaroh, ne máslo, strouhaná cuketa s malým množstvím oleje, jemně osolit, přidat majoránku<br /> <br /> Večeře: dýnová polévka s amarantem, do hoové polévky velmi malé množství oleje, lze přidat i bílek, pouze však ten, bez žloutku<br /> <br /> Přeji hezký zbytek dne, <br /> <br /> Mgr. Zuzana Švédová, DiS.</p>

- 04. říj 2021 20:51 #27076 od MUDr. Zbyněk Mlčoch
Odpověděl MUDr. Zbyněk Mlčoch
Dobrý den.

Na steatozu jater (ztukovění, ztukovatěží) doporučuji bylinu KOZINEC BLANITÝ.

Povolal jsem ale kolegyni, která se věnuje dietetice, protože strava je v této oblasti naprosto zásadní a byliny jen podpůrné.

Děkuji za Váš dotaz a důvěru v léčivé rostliny.

Vygenerováno za 0.170 sekund