uzivani bylin v koncentrovane forme muze byt nebezpecneV poslední době se vynořila spousta zpráv o nebezpečí léčivých bylin. Dokonce i zcela neškodné rostliny, jako je heřmánek lékařský či máta peprná, se ocitly na této "černé listině". Začínáme právě objevovat nebezpečí léčivých rostlin? Nikoli, ale začínáme užívat léčivé rostliny v nesmírně koncentrované formě.


Účinky rostliny:

V minulosti se léčivé byliny užívaly převážně v podobě čajů, tinktur a sirupů. Avšak bylinné kapsle, které nám umožňují pohodlně polykat tolik bylin, kolik chceme, a standardizované přípravky, jež obsahují výtažky účinných bylinných složek, které jsou mnohem koncentrovanější, než pro nás příroda kdy vytvořila a zamýšlela, se začaly objevovat až v nedávné době. Jen velmi málo bylin je ve skutečnosti toxických, ale téměř každá bylina může výjimečněu některých jedinců vyvolávat idiosynkratickou reakci.

Například jahody jsou pro některé lidi sladkým nektarem a pro jiné škodlivým alergenem. To však nečiní z jahod toxickou potravinu, ale pouze špatnou volbu pro konkrétní jedince. Nenechte se odradit od užívání léčivých bylin několika dramatickými příběhy v novinách. Myslete svou vlastní hlavou. Byliny jsou mocnými léky, ale nemívají vždy na každého stejný účinek.

Dopřejte si dostatek času na seznámení se s jednotlivými léčivými bylinkami a s tím, jak konkrétně na vás působí. Odmění se vám přílivem energie, zdraví a vitality do dalších let.