Vliv měsíce na sběr bylin a bylinek ubývající přibývající měsíc úplněk novoluníMožná jste slyšeli již o tom, že fáze měsíce má vliv na to, jaké množství účinných látek je v různých částech rostlin. Jiné části a pro jiný účel sbíráme byliny ve přibývající fázi měsíce, jiné v ubývající a specifika má sběr také při úplňku. Zaměřme se v textu na sběr kořene, listů, květů a plodů.


Účinky rostliny:


Kdy se sbírají kořeny rostlin?

Sbírají se ráno a večer. Nejlepším obdobím je časné jaro, protože rostlinka nezačala ještě naplno růst a nebo podzim, kdy rostlina stáhne do kořenů všechny důležité látky.
Kořeny by se měly vykopávat když je Měsíc v novoluní, nebo při přibývajícím Měsíci, neměly by být vystaveny přímému slunečnímu svitu.

 

Které kořeny rostlin například sbíráme?

Sbíráme kořeny např. křídlatky japonské, kozlíku, kostivalu, rdesna hadího, echinacey, krvavce totenu, devětsilu, hořce, pampelišky, lopuchu, puškvorce, pýru, omanu, pupava, šišák bajkalský, proskurník, čekanka, mydlice, mochna nátržník, kuklík městský a pokud pěstujete exoty, tak např. maralí kořen ad.

 

Kdy se sbírají nať a listy bylin?

Sbíráme je výhradně dopoledne. Ovšem až potom, co oschne rosa. Slunce svítit nemusí. Doporučuje se sbírat pouze mladé listy. Listy sbíráme nejčastěji při přibývajícím Měsíci a to mezi novoluním a úplňkem. Jen kopřiva je jiná, sbírá se při ubývajícím Měsíci, stejně tak i čaj z ní se pije v tomto období.

 

Kdy sbíráme květy bylinek?

Sběr je nejvhodnější, když svítí slunce. Nejlepší čas je většinou na jaře a v létě přes poledne. Květy by měly být otevřené, ale odkvetlé rostliny nejsou příliš vhodné. Měly by se trhat při přibývajícím Měsíci nebo, když počasí nebylo přívětivé, tak při úplňku. Zimní zásobu však můžete sbírat i při ubývajícím Měsíci, lépe se suší.

 

Jak je to s plody a semeny a jejich sběrem?

Je možné sbírat po celý den, ale přesto je dobré se vyhnout největšímu polednímu žáru. Měli by být zralé. Většinou je tomu tak v létě nebo na podzim. Pro okamžitou spotřebu je sbírejte při přibývajícím Měsíci. Ubývající měsíc je vhodný na uskladňování.

 

Je opravdu tak důležité řídit se měsícem?

Více informací zde.