serik ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovaniKdo by neměl rád krásný voňavý šeřík obecný (latinsky Syringa vulgaris) s jeho fialovorůžovými voňavými květy obklopenými spokojenými včelami? Věděli jste, že tento keř umí vyrůst až do výšky 7 metrů? Umí kvést bíle, fialově, modře, levandulově, růžově, purpurově, či nachově. Proč se šeříku říká šeřík? Prý proto, že se nejvíce rozvoní právě když se šeří v době stmívání.


Účinky rostliny:

Účinky šeříku na zdraví

Šeřík se využíval hojně hlavně v minulosti a to v kosmetice. Nic vám ale nebrání, abyste si ze šeříku udělali čaj nebo sirup.
Šeřík ulevuje od bolestí hlavy či migrény, dále ulevuje při žaludeční nevolnosti.
Pokud máte oteklé zduřelé mandle a bolí vás v krku, i v takové chvíli vám umí pomoci. Dále ulevuje při revmatu a dnavém záchvatu.

 

Symboliky šeříků jako daru

  • bílý - první nevinná platonická láska
  • purpurový - vášeň
  • fialový a růžový - láska

Pokud tedy máte dívku, slečnu nebo ženu a chcete jí dát "něco" najevo, zvolte příslušnou barvu.

 

Zajímavosti

  • Šeříkem se vítali vojáci na konci 2. světové války.
  • Známe asi 30 druhů šeříků.
  • V ČR se často pěstuje šeřík čínský. Vzácností je karpatský.

 

Sběr šeříku a kulinářské využití

Rostlinu sbíráme před plným rozkvětem. Je možné jej využít i jako netradiční jedlou ozdobu na saláty apod. Velmi hezky s ním můžete nadekorovat svatební dort. V kuchyni můžete šeřík využít na výrobu želé, kterým ozdobíte dezerty a zmrzliny.

 

Aromaterapie, výroba parfémů a využití šeříkového oleje

Má vynikající vliv na psychiku, takže se využívá na výrobu parfémů s jedinečnou vůní. Ta uklidňuje, vytváří přátelskou a otevřenou atmosféru a sbližuje lidi. Už jen samotná vůně šeříku pomáhá uvolnit vnitřní napětí a zmírnit bolest hlavy. Kromě toho působí šeříková vůně velice smyslně a má také silně erotizující účinek.
U parfémů to ale nekončí. Děláme z něj také tuhá a tekutá mýdla a také sprchovací gely. Mimořádně příjemná je také vůně svíček s obsahem vonných silic šeříku. Šeříkový olej (macerát květů v oleji - např. olivovém) využijte na uvolnění ztuhlých zaťatých svalů.

 

Mysteriozní účinky

Údajně jeho vůně působí doslova magicky a pomáhá otevřít naší mysli brány k alternativním světům, podporuje schopnost vybavit si naše minulé životy. Vyvolává jasnovidectví, jasnozřivost :)

 

Využití v kosmetice

Zevně působí jako silný antioxidant, takže bojuje proti účinkům volných radikálů a zpomaluje tak předčasné stárnutí pleti.
protizánětlivé a zklidňující účinky. Málokdo ví, že obsahuje přirozené UVA a UVB ochranné látky před slunečním zářením. Takže pokud nemáte zrovna moc rádi opalovací krémy, můžete používat denní krémy se šeříkem (ale ochrana před sluncem bude zřejmě nedostatečná). Krém nádherně provoní vaši kůži a navíc jim přidá ochrannou funkci proti slunečním paprskům.

 

Pěstování šeříku

Jak pěstovat šeřík (vhodná půda, ořez, přezimování) se dozvíte zde.

 

RECEPTURY

Šeříkový čaj - recept, příprava, postup, návod

Z květů šeříku se připravuje překrásně vonící čaj, který vám navíc pomůže od bolestí hlavy, migrén a dokáže zklidnit i rozbouřený žaludek. Využijete ho ale i při dietách, jelikož má vliv i na rychlost metabolismu. Dříve jej lidé užívali i při bolestech v krku, zduřených mandlích, revmatismu nebo záchvatech dnového onemocnění. Proto je dobré si šeříkové květy i nasušit na pozdější použití.
Stačí, když hrst šeříkových květů (ať už čerstvých nebo sušených) zalijete šálkem horké vody a necháte zhruba půl hodiny luhovat.

 

Šeříkový obklad na bolest hlavy, migrénu a uklidnění psychiky a mysli

Účinky šeříkového čaje můžete podpořit i podomácku vyrobenými obklady. Vyrobíte je tak, že čerstvé květy zvlhčíte jablečným octem a budete je zabalené v plátně přikládat až do odeznění bolesti. Po půl hodině je dobré obklady vyměňovat. Šeříkové obklady využijete především při bolestech hlavy a migrénách. Vůně šeříkových květů navíc působí pozitivně na psychiku a uklidňuje mysl. Pokud jste však alergici, obklady ani čaj pro vás nejsou vhodné – šeřík je totiž významným alergenem.

 

Šeříkový sirup - recept, příprava, postup, návod

Pronikavá sladká vůně šeříkového sirupu je doslova omamná. Můžete si jej připravit z květů, které je však jeden po druhým potřeba důkladně obrat a vytřídit. Potřebovat jich budete jeden hrnek, jeden hrnek cukru (nejlépe třtinového), jeden hrnek vody a šťávu z poloviny citronu. Květy otrhejte, oklepejte a očistěte od případného hmyzu. Když je necháte chvíli ležet na kuchyňské lince, broučci po chvíli sami vylezou.

Vodu nalijte do hrnce a nechte mírně ohřát. Přisypte cukr a míchejte, dokud se úplně nerozpustí. Roztok přiveďte k varu a poté přidejte otrhané kvítky šeříku. Znovu přiveďte k varu a pak plamen stáhněte na minimum. Nechte zhruba 5 minut probublávat (jen mírný var!) a poté sceďte. Ještě horký sirup nalijte do čisté a suché lahve a nechte vystydnout. Poté skladujte v lednici.

Šeříkový sirup využijete především k přípravě vynikající domácí limonády, kterou vyrobíte tak, že zalijete množství sirupu, které vám vyhovuje, dobře vychlazenou obyčejnou či perlivou vodou, přidáte kolečko citronu a pár kostek ledu. Dokonalost limonádě dodá už jen pár lístečků máty, díky které získá nápoj osvěžující chuť.

 

Šeříkový cukr

Trvanlivou vzpomínkou na jaro bude cukr s vůní šeříkových květů. Do čisté a suché sklenice dávejte vrstvy cukru krupice a drobných květů šeříku. Ponechte několik dní na tmavém a chladnějším místě, občas protřepte, aby se cukr promíchal. Květy vyberte, cukr nechte krátce proschnout a uzavřete do sklenice. Cukr připravený z šeříkových květů se hodí do sladkých pokrmů, k přípravě krémů, dezertů i nápojů.

 

Jedlá ozdoba na sladké dezerty ze šeříku

Kromě šeříkových kvítků budete potřebovat cukr krupicový nebo moučkový a bílky. Připravte si tác na odkládání hotových kvítků a posypte ho cukrem. V misce prošlehejte bílky, aby byly tekutější. Na každý kvítek naneste štětečkem bílek, případně květy v bílku namáčejte a nechte je lehce okapat. Obalte v cukru a odložte na tác stopkou nahoru. Poté odložte na suché místo, kde necháte květy asi čtyři dny vyschnout.

 

Šeříková mast

Nad parou nebo ve vodní lázni rozpusťe kokosový olej, cca 2 lžíce. Přidejte hrst květů. Další den opět rozehřejte a nechte stát do dalšího dne. Třetí den opět ohřejte, sceďte a přidejte 2 kapky propolisové tinktury, trochu včelího vosku (dává se cca. 15% hmotnosti maceračního oleje), obecně jde o množství cca 1cm x 1cm vosku. Je možné vyšlehat s bambuckým máslem. Přidejte 2 kapky esenciálního oleje z šeříku, promíchejte a nalijte do kelímku.