Líska lískové ořechy oříšky účinky na zdraví co léčí použití využití dávkování pěstování zpracováníLíska obecná (latinsky Corylus avellana, Slovensky: lieska obyčajná) má lidové názvy avellské oříšky , leština, lískové oříšky, lískovec, ořeší červené. Je to většinou keř vysoký do 5 metrů, někdy strom se širokou vejcovitou, kulovitou až nepravidelnou korunou s přímými větvemi o výšce max. 8 metrů. Kůra je hnědá, později tmavošedá, podélně rozpukaná, tenká a okraji odstává od kmene. Listy jsou 60-120x40-80 mm velké, střídavé, jednoduché, celokrajné, široko obvejčité se špičatým vrcholem, na bázi nepravidelně srdčité s dvojitě pilovitými okraji.


Účinky rostliny:

Na rubu jsou světlejší a roztroušeně chlupaté. Řapík je chlupatý a dlouhý 10-20 mm. Líska je jednodomá, samčí převislé jehnědy se zakládají v předcházejícím vegetačním období, samičí soukvětí je pupenovité. Plod je 10 až 20 mm dlouhý světle hnědý obvejčitý oříšek, na bázi obklopený zeleným, za zralosti hnědým obalem ze dvou kalichovitě srostlých listenů.

 

Kde roste líska?

rozšířená v Evropě. U nás tvoří podrost smíšených listnatých lesů, roste v lesních lemech, na mýtinách, mezích, v křovitých porostech od nejnižších poloh do 1000 m n. m. V zahradách se pěstuje v několika vyšlechtěných odrůdách.

 

Co využíváme k léčbě?

  • Už někdy v lednu či únoru můžete vidět první lískové jehnědy. Jde o jedny z prvních kvetoucích léčivých rostlin vůbec.
  • Zdravé zelené listy se suší přirozeným neboumělým teplem do 40 °C.
  • Plody - lískové oříšky - se  sbírají až po úplném dozrání semena. Po vyloupnutí z obalu se suší rozprostřené na vzdušném místě.
  • Dále k léčebným účelům využíváme i kůru - vizte níže.

 

Líska - léčebné účinky listů a kůry:

List lísky pomáhá při křečových žilách, křečích hladkého svalstva trávicího traktu, poruchách trávení, plynatosti, průjmech, poruchách periferního oběhového systému, hnisavých ranách a hemoroidech. Podobné použití má i kůra (která má však na některé nemoci silnější účinek - vizte níže).

Vnitřně se podává čaj ze spařených nebo vyvařených listů v dávce 2 čajových lžiček nařezaných listu na 1 šálek vařící vody.

Listy jsou vhodnou přísadou do čajových směsí, zejména na přípravu chutného čaje s mírně močopudným účinkem při chorobách dolních močových cest.

Při prevenci a léčbě začínajícího zánětu prostaty u mladších mužů se doporučuje odvar ze směsi , jejíž jsou částí je kůra lísky

Při léčbě bércových vředů je vhodný obklad z vinného odvaru z kůry lísky: 800 g kůry se vaří v 1 l červeného vína, dokud se neodpaří téměř polovina.

V lidovém léčitelství se při kašli používají roztlučené oříšky s medem. Listy a olej z jader se používají k přípravě kosmetických výrobků.

 

Jehnědy nejen na dýchací cesty

Jehnědy lze také využít k léčebným účelům a to na kašel, zápal plic, podporu vypocení a jarní detoxikaci. Děláme klasický nálev (tzn. 1 vrchovatou lžíci jehněd zalijeme vodou o teplotě cca. 90°C, necháme stát 10-20 minut, scedíme, postupně vypijeme).

 Nebojte se jehnědy sbírat! Z jehněd oříšky nejsou. Líska má dva typy květů dle pohlaví (ostatně jako všechny ostatní větrosnubné dřeviny).

 

Lískové oříšky - využití, zpracování:

Domácí Nutella recept postup návod výroba příprava suroviny ingrediencePodobně jako mandle obsahují hodně vitaminu E a také hodně hořčíku. Specifické a příjemné aroma lískových oříšků způsobuje látka filbertin, jejíž množství se ještě 800× zvýší, když se oříšky tepelně upraví. Proto jsou tak dobré opražené nebo v pečených dezertech. Nikoho asi moc nepřekvapí, kdo je největším odběratelem lískových ořechů na světě – firma Ferrero na svojí Nutellu a Ferrero Rocher každý rok spotřebuje čtvrtinu celosvětové produkce. Lískové ořechy často v potravinářství nahrazují dražší mandle. Olej z jader se může používat na výrobu mýdel.

  • Mléko z lískových ořechů: příjemně voní a chutná po lískových oříšcích, má krémovou barvu a smetanovou chuť, není hořké. Jak vyrobit LÍSKOVÉ MLÉKO zde.
  • Máslo z lískových ořechů: nejlepší je z pražených lískových ořechů. Přidáním dalších surovin připravíte "návykové" pochoutky.
  • Olej z lískových ořechů: tento krásně vonící olej je výborný do salátů a k přípravě dezertů. Uplatní se dobře i v kosmetice – je výborný jak na vlasové zábaly, tak na ošetření pleti místo krému.
  • Namáčení lískáčů: 6 hodin, lískovým oříškům namáčení hodně prospívá, chutnají pak jako čerstvě vyloupané.
  • Jak snadno oloupat lískové ořechy: Lískové ořechy dejte na chvíli do trouby a pak v utěrce promněte. Nebo můžete zkusit metodu blanšírování ve vodě s jedlou sodou – přiveďte k varu půl litru vody, vsypte 2 lžíce jedlé sody a hned poté i ořechy, vařte 3 až 4 minuty (nelekněte se tmavě hnědé vody), slijte, propláchněte studenou vodou a můžete začít loupat, jde to snadno.
  • Lískooříškový krém, zdravá domácí Nutella - recept: 240 g lískových oříšků dát na plech s pečicícm papírem a asi na 10 minut dát do trouby předehřáté na 190 - 200 stupňů. Pak je přesypat na utěrku a třít je, aby se z nich odloupla slupka (ta, která už nejde, tak prostě nejde ???? ).
    Ořechy rozmixovat na pastu, přidat 50 g kakaa, 60 g medu,špetku soli, 20 g kokosového oleje a znovu mixovat. Nakonec přilívat 120 ml mandlového mléka (dávám i obyčejné polotučné), až bude přijatelná konzistence. Také je možné kvůli větší sladkosti přidat víc medu. V lednici v uzavíratelné sklenici vydrží minimálně 3 týdny.

 

Pěstování lísky - stanoviště, teploty, zazimování, přezimování:

Lísku si můžete vypěstovat od semínka. Pokud na to nemáte nervy, bude nejlepší možností vypěstovat si ji z kořenového výmladku. Chybou není ani řízkování a roubování.

Přestože rozprostírá kořeny spíše do šíře než do hloubky, drží v zemi pevně. Nevadí jí tak ani kamenité podloží, ba naopak. Vyžaduje dobře prostupnou půdu, ideálně hlinitou. Z jílu až tak velkou radost nemá. Půdu ne příliš suchou, ne moc vlhkou. Pak totiž nese méně samičích květů. V době květu jsou nebezpečné mrazíky, protože jehnědy snesou teplotu jen do -2°C. Silné deště a vítr dokáží také nadělat pořádnou paseku.

Líska je poměrně nenáročná, takže se urodí i těm méně zkušeným zahradníkům. Je schopná růst i v místě s horším ovzduším, stačí jí mírné klimatické podmínky a mráz jí až do -30°C nevadí. Keře sázejte od sebe asi tři až čtyři metry daleko a ideálně kombinujte odrůdy. Dbejte na řádné prořez (prosvětlování), zejména u starších keřů. Vyplatí se udržovat kotlovitou korunu s centrálním kmenem a odstřihávat nadbytečné výhonky. Člověk snadněji najde všechny plody, stromek je udržovaný a dostatek světla se dostane ke všem větvím. Přezimování, zazimování - není potřeba, keř je odolný až do -15°C. Na malý keřík můžete na zimu přehodit pytlovinu. Zamezíte tak promrzání stromku (hlavně ve vyšších nadmořských výškách - cca. 800-1000 m.n.m.)

Další informace o pěstování zde: Líska - pěstování, vhodná půda, výsadba s ořezáním kořenů

Je možné, že se na našem území setkáte s lískou tureckou - fotografie zde.

 

Zajímavost:

kouřový bod lískového oleje je 221°C.