kalina ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovaniKalina obecná (latinsky Viburnum opulus, Slovensky Kalina obyčajná) je keř, mající nejen listy, ale i mladé větve vstřícné. Čepele listů jsou do jedné třetiny nebo do poloviny rozděleny ve tři nebo pět laloků, po kraji zubatých. Květy se rozvíjejí v květnu až červnu a na koncích větví jsou rozestaveny do plochých okolíků. Jsou dvojího druhu, na obvodě rostou květy jalové, bez tyčinek a pestíků, uvnitř květenství pak květy plodné. Plodem jsou červené, jednosemenné peckovičky. 


Účinky rostliny:

Kde roste kalina?

Kalinu můžeme najít na kamenitých stráních, u cest, na výslunných kopcích. Je to keř spíše teplomilný, a proto jej nejčastěji nalezneme v teplých oblastech, jakými jsou například Polabí nebo jižní Morava. N a severu Čech nebo ve Slezsku, kde je klima drsnější, se kalina téměř nevyskytuje.

 

Co sbíráme z kaliny a kdy sbíráme jednotlivé části?

Plody (Fructus viburni opuli) sbírané v době plné zralosti, ale také kůra (Cortex viburni opuli), sbíraná časně na jaře, od poloviny března až po celý duben.

Kůra obsahuje především tzv. hydroxykumariny esculentin, scopoletin a saligenin, dále organické kyseliny, flavonoidy, třísloviny, steroly, arbutin, pryskyřice, cyklický alkohol viburnitol, hořčinu viburnin a další látky. V plodech jsou obsaženy také sacharidy, vitamín C a další látky.

Ze všeho nejvíce se v lidovém léčitelství doporučuje prostředek proti potratům. Zde se ovšem používá výlučně kůra kořene!!!

 

Jaké účinky má kalina na lidské zdraví?

Části rostliny jsou využívány především jako gynekologikum, hlavně při menstruačních bolestech, při různých křečích a při poruchách menstruačního cyklu.
Plody můžeme užívat i tam, kde chceme potlačit nutkání na zvracení (nauzea), dobře působí i u žaludečních vředů. Vnitřně i zevně formou omývání či obkladů můžeme kalinovou kůru užívat také při léčbě ekzémů a nejrůznějších vyrážek.

Z kůry připravujeme odvar podle obvyklých pravidel. Koncentrace může být poněkud nižší, přidáváme tedy méně drogy nebo naopak více vody, než je obvyklé.
Jednotlivá nejvyšší dávka by neměla překročit 3 g, celodenní dávka pak 8 g.

Jinou vhodnou formou je tinktura, podávaná obvykle po čajových lžičkách 2 až 4krát denně, zapíjená vodou. Když ve vodní lázni z tinktury odpaříme líh, získáme tekutý extrakt hustoty řídkého medu. Ten se podává denně po 20 až 40 kapkách.

Z plodů připravujeme nálev tak, že asi půl polévkové lžíce drcených plodů spaříme sklenicí vroucí vody, necháme 15 minut vyluhovat a přefiltrujeme. Užívají se obyčejně 4krát denně 2 polévkové lžíce. Používáme jen bobule, kterých se dotkne var. Nepřevařené bobule jsou jedovaté.

Koupel nohou nebo rukou v odvaru kalinové kůry doporučujeme lidem s ekzémy a jiným kožními projevy.

Kalina, ač se u nás léčebně téměř nepoužívá, patří mezi dlouho homeopaticky využívané byliny, především v některých speciálních oborech. Výchozí surovinou pro homeopatické zpracování je čerstvá kůra, která se sbírá zjara, nejlépe v březnu kolem jedenácté hodiny dopolední. Kůra se upravuje podle §3 lihem 80%, a dále se potom ředí lihem 40%. V této potenci se pak
užívá s dávkováním 3krát denně 8 kapek, po jídle. Léčebná kúra by měla trvat alespoň 30 dní, ovšem jinak se tinktura může užívat v podstatě bez časového omezení.

Tinktura se používá hlavně při menstruačních potížích, při mimovolných potratech, křečích rodidel, a také při křečích podél linie žaludek - střevo.

Ze všeho nejvíce se v lidovém léčitelství doporučuje prostředek proti potratům. Zde se ovšem používá výlučně kůra kořene, která se také považuje za jediný spolehlivý prostředek pro obecné použití. Kůra se sbírá brzy na jaře a při skladování se před použitím znovu přesuší. Pak se pomele na prášek a dobře uzavře.
Při aplikaci proti potratům se prášek roztírá s mléčným cukrem  v poměru 1 : 10. Tento prášek užívaný na špičku malého nože okamžitě zastavuje bolesti v břichu. Tento prášek anebo tinktura z kůry kořene se také používá proti všem potížím s menstruací, hlavně spojené s křečemi a bolestmi. Proto doporučujeme mít jeden z těchto prostředků vždy k dispozici, pokud podobné potíže hrozí.

U nás není léčebné použití kaliny příliš rozšířeno (o kalině se nepíše prakticky v žádné bylinkové knize). Ale například v pionýrských dobách Ameriky byla tato bylina jednou z hlavních a také všestranných bylin a své postavení si dodnes udržela. Odvar z kůry se používal i proti křečím, ale američtí Indiáni znali kromě protikřečových vlastností i vliv na porodní bolesti, na menstruační a břišní potíže. Odvar z kůry podávali jako diuretikum a také pro léčbu příušnic.

Indiáni také vařili plody kaliny, které obsahují značné množství vitamínu C, se šťávou z javoru, a připravovali tak speciální rosol, který byl na jejich jídelníčku jako tradiční jídlo. Zajímavostí je, že kůra kaliny sloužila dříve jako příměs do tabáku, stejně jako list sloužil jako příměs čajů.

 

Je kalina jedovatá nebo ne?

Překročení dávek může vyvolat toxickou reakci. Drogu (s výjimkou kůry kořene) nedoporučujeme těhotným a kojícím ženám.
Obecně kombinace korové drogy (kůry) s jinými bylinami je vhodná. Užívání nemá výrazné nežádoucí účinky, nejsou známy ani kontraindikace, ale přesto nedoporučujeme překračovat stanovené dávky.
Používáme jen bobule, kterých se dotkne var. Nepřevařené bobule jsou jedovaté.

Plody kaliny jsou po uvaření poživatelné (jed je termolabilní).

 

Zdroj informací: Janča, Zentrich, Herbář 2 (E-K).