Aloisie trojlistá citronová verbena účinky zdraví využití použití pěstování přezimování zazimováníAloisie trojlistá (latinsky Aloysia triphylla, anglicky lemon verbena) synonymně citronová verbena je keřovitá rostlina řadící se do skupiny sporýšovité (Verbenaceae), který zahrnuje asi 35 druhů. Nejkrásnější je pravděpodobně aloisie trojlistá, která je v různých zemích a v literatuře zvaná také jako "citronová verbena". Pochází z Jižní Ameriky, Uruguaye, Argentiny a Chile. Ve své domovině a v teplých oblastech je co asi 5 metrů vysoký keř. Pěstuje-li se v nádobě, bývá menší. Typické jsou úzké, kopinaté, až 10 cm dlouhé listy, vyrůstající v přeslenech po třech. Při rozemnutí voní silně po citronu. V létě se objevují malé světle fialové vonné květy, vyrůstající v hustých koncových a úžabních květenstvích.


Účinky rostliny:

Léčivé účinky na zdraví

Éterické oleje uklidňují a působí tišivě na křečovité bolesti žaludku. Čajový nálev má blahodárný účinek na trávicí systém.
Listy jako přísada do koupele umožňují užít si voňavou osvěžující lázeň.

 

Využití v kosmetice

Éterické oleje z aloisie jsou farmaceuticky zpracovávány pro parfémy a kosmetické přípravky. Sami si si můete její listy usušit a přimíchat je do vlastního potpourri.

 

Stanoviště pro pěstování

Aloisii nejlépe vyhovují polostinná místa. Několik hodin ranního a večerního slunce jí stačí. Protože se u nás může pěstovat jen v přenosných nádobách, vyžaduje vyhnojený substrát pro pokojové rostliny.
V létě ji můžete vysadit i do volné půdy v zahradě, ale nesmíte zapomenout ji před prvními mrazy opět vyzvednout, vsadit do nádoby a přenést do domu. Jde tedy o tzv. mobilní rostlinu.

 

Přezimování, zazimování, hnojení a napadení škůdci

Po celou zimu musí aloisie stát na světlém a vzdušném místě, kde nemrzne, přičemž postačí teplota 2-5°C. Je-li v temnu, shazuje listy.
V zimě potřebuje jen tolik vody, aby půda úplně nevyschla. V létě se musí zalévat vydatně. Před vynesením do zahrady je možné keřík prosvětlit nebo hluboko seříznout a odstříhané části nechat jako řízky zakořenit při 20 °C.
Aby se mladé rostliny rozkošatěly, několikrát je zaštipujte.
Přezimované exempláře se od jara do konce léta týdně přihnojují. Aloisie bývá často a rychle napadána mšicemi.

 

Sklizeň

Listy se zpravidla používají sušené. Přechovávají se v uzavřených sklenicích na stinném nebo tmavém místě. Droga se prodává pod farmaceutickým názvem Herba Verbenae odoratae.

 

Využití v kuchyni

V kuchyni jsou aromatické lisry aloisie mnohostranně použitelné. Aloisií můžete například okořenit pošírovanou rybu, a to tak, že do vody vhodíte jediný list.
Nálev (čaj) z aloisiových listů rádi pijí lidé ve Francii a ve Španělsku.

 

Okrasná hodnota na zahradě

Jako přenosná rostlina v nádobách není aloisie jen optickým obohacením balkonu a terasy. Pro svou aromatickou citronovou vůni patří beupodmínečně do blízkosti místa k posezení.