Klasnatka Stauntonova účinky na zdraví co léčí použití užívání využití pěstováníKlasnatka Stauntonova (latinsky Elsholtzia stauntonii) patří do čeledi hluchavkovité a pochází ze severní Číny. Je tam známa a pčstována jako koření, zatímco v Evropě je spíše oblíbenou okrasnou dřevinou. Botanicky je to opadavý polokeř, krerý může být až 150 cm vysoký. Jeho úzké, až 15 cm dlouhé listy kolem sebe šiří příjemnou vůni, trochu připomínající kmín, a mohou také být užívány jako koření. Jsou leskle zelené a na podzim se zbarvují lehce purpurově červeně. Velmi krásné jsou fialově růžové, 10-20 cm dlouhé lichoklasy, rozkvétající od září na konci prýrů.


Účinky rostliny:

Odrůdy

Odrůda 'Alba' kvete bíle a bývá jen 80 cm vysoká. Je, stejně jako původní druh, zimovzdorná.

 

Příbuzné druhy

Jednoletá klasnatka třásnitá, E.ciliata (někde zvaná také jako pravá nebo vietnamská klasnatka), pochází ze Střední Asie, Japonska, Koreje a Číny. V Evropě byla jako kuchyňské koření "objevena" teprve nedávno. Její aroma nese sropy citronové vůně. Kvete na podzim levandulově zbarvenými lichoklasy a může se množit řízkováním.

 

Stanoviště - má ráda sucho

Klasnatka potřebuje výslunné, teplé místo. Výborně snáší sucho.

 

Co sbíráme a kdy?

Aromatické listy s neobvyklou příchutí kmínu a máty se mohou odtrhávat po celé léto.

 

Pěstování, rozmnožování, množení, řízkování, zazimování, přezimování

Klasnatka Stauntonova je k dostání ve školkách nebo v dobře zásobovanérn zahradním centru, případně v zásilkovém prodeji. Přesto, že si zachovává tvar a není příliš velká, doporučuje se ji každoročně na jaře hluboko seříznout. V chladnějších oblastech se také doporučuje zakrývat kořenový systém listím nebo jinou nastýlkou.

Jako polokeř je také nádhernou přenosnou rostlinou, pěstovanou v nádobě. Před zimou se ovšem musí nádoba dobře izolovat nebo přenést k přezimování do mrazuprostého místa. Klasnatka třásnitá je jednoletá a musí se každoročně nově namnožit.

 

Využití v kuchyni, kulinářské využití

Čerstvá, nasekaná klasnatka se dobře hodí k okurkám, vaječným jídlum, drůbeži a pokrmům z ryb, do polévek i do omáček. Jako součást jarních bylinkových směsí je v asijské kuchyni nenahraditelná. Bylinkový tvaroh má s klasnatkou neobvyklou příchuť.

 

Vietnamský koláč s klasnatkou - recept:

3 vejce ušlehejte s 2 čajovými lžičkami omáčky nuoc-mam (z asijského obchodu), 1 polévkovou lžíci rostlinného oleje. Zahřejte na pánvi (nebo na pekáči) a vlijte tam
vaječnou směs. Předtím, než hmota ztuhne, přidejte 10 volných garnátků, jakož i po 1 čajové lžičce nasekané klasnatky a koriandru,
Jakmile omeleta ztuhne, vložte ji ještě ke krátkému zapečení pod roztopený gril (nebo remosku). Nejsnáze se koláč podaří ve speciální omeletové pánvi. Může se připravit jako hlavní jídlo nebo jako část smíšeného předkrmu. Vychladlý se může rozřezat na proužky a přiložit na salát, těstoviny nebo na rýži.

 

Okrasná hodnota:

Oba druhy trochu připomínají šalvěj a svými růžově červenými květenstvími obohatí každý záhon. Klasnatka Staumonova je nad to ještě dekorativní přenosnou rostlinou.