orech-oresak-jako-bylina-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivaniOřech kvete v květnu, ještě před vypučením listů. Sbírají se čerstvé listy v červnu, zelené ořechy v polovici června, když se dají ještě lehce propíchnout, zelené ořechové slupky (oplodí) krátce před dozráním ořechů, ještě dříve než zčernají. Zralé plody pak v září. Čaj z listů má dobré účinky při poruchách trávení, zácpě, nechutenství a na pročištění krve.

___

___


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • tuberkulóza
  • zánět nehtu
  • akné, uhrovitost
  • hnisavé vyrážky
  • pocení nohou
  • gynekologický zánět s výtokem z rodidel (bělotok)
  • omrzliny 
  • vši ve vlasech
  • čištění žaludku
  • čištění jater
  • čištění krve
  • podpora trávení žaludkem
  • hnilobné bakterie ve střevech
  • ředění krve

Úspěšně se užívá i při cukrovce a žloutence. Výluh z listů je velmi účinnou přísadou do koupelí při křivici (anglická nemoc – rachitis), při tuberkuloze - tbc krčních uzlin, zánětech nehtů na nohou a rukou

Omývání, případně koupele s přísadou listů pomáhají při uhrovitosti - aknéhnisavých vyrážkách, pocení nohou, výtoku z rodidel (bělotoku).

Silný výluh z listí přidaný do koupele léčí uzlovité omrzliny. Možno ho použít i při silném vypadávání vlasů, tehdy výluhem masírujeme pokožku hlavy. Je také výborným prostředkem proti vším ve vlasech, které se někdy objevují. Čerstvé listy zahánějí nežádoucí hmyz.

Ze zelených ořechů, které musíme trhat před sv. Janem, to je asi v polovině června (musí se nechat lehce propíchnout), můžeme vyrobit výbornou ořechovou pálenku. Ta pročišťuje žaludek, játra a krev, odstraňuje slabost žaludku a hnilobné procesy ve střevech. Kromě toho je vynikajícím prostředkem proti husté krvi.

 

ZPŮSOBY UŽÍVÁNÍ OŘEŠÁKU:

  • Čaj z ořešáku: Jednu vrchovatou čajovou lžičku pokrájených listů spaříme v 1/4 litru vroucí vody, krátce vyluhujeme. 
  • Přísada do koupelí a na umývání: 100 g listů na plnou koupel, pro omytí jedna vrchovatá čajová lžička na 1/4 litru vody (viz všeobecnou část „celková koupel“). Pro silnější výluh dáme dvojnásobné množství listů.
  • Pálenka z ořešáku: Asi 20 zelených ořechů rozčtvrtíme a nasypeme do láhve se širokým hrdlem. Zalejeme litrem režné tak, aby byla dva až tři prsty nad ořechy. Dobře uzavřenou láhev postavíme na 14 dní až 4 týdny na slunce nebo na teplé místo. Pak scedíme do lahví. Podle potřeby užíváme jednu kávovou lžičku.
  • Chutný likér z ořešáku: K zeleným ořechům přidáme 2-3 hřebíčky, kousek skořice, malý kousek vanilky a čistou kúru z poloviny pomeranče (chemicky neošetřeného). Do scezené pálenky přidáme vychladlý sirup z půl kg cukru uvařeného ve 1/4 litru vody.
  • Tinktura z pupenů ořešáku královského: 150 gramů pupenů ořešáku královského nasekáme keramickým nožem, nasypeme do uzavíratelné sklenice a zalijeme alkoholem (slivovice nebo vodka). Láhev postavíme do tepla do stínu a necháme pupeny macerovat po dobu 1-2 měsíců. Občas protřepeme.
    Poté přecedíme do tmavé skleněné nádoby a můžeme užívat.

 

 

Jak se jinak říká ořešáku - synonymní názvy: 

Křapák ☼ Vlašský ořech

Zdroj: Maria Treben, Zdraví z boží lékárny

maria-treben-bylinky-ucinky-na-zdravi