Akát bílý účinky na zdraví co léčí použití užívání využití pěstováníAkát bílý, trnovník akát (latinsky Robinia pseudoacacia, Slovensky: agát biely) je trnitý, 15-25 m vysoký keř nebo strom s hluboko popraskanou hnědou borkou. Má lichozpeřené listy s krátkým řapíkem jsou složené ze 4-8 párů dokonale elipsovitých, světle zelených, měkkých, celokrajných lístků. Vonné květy s chlupatým hnědočervenavým kalichem jsou seskupené do převislých bohatých hroznů. Bílá koruna má vepředu okrouhlou nazelenalou stříšku . Plodem je zploštělý lusk. Rostlina je kromě květů jedovatá a nezasazujeme k ní ovoce ani ovocné stromy, protože je likviduje látkami, které vypouští do půdy.


Účinky rostliny:

Co sbíráme?

Květ a kůru.

Květy, často celá květenství se suší rychle v tenkých vrstvách na stinných a vzdušných místech.

 

Kdy kvete akát?

Květen a červen.

 

Kde roste akát na území ČR?

Původně severoamerická dřevina. K nám se akát dostal asi v 16. století a na mnohých místech se dokonale aklimatizoval, zejména v nížinách. Má rád teplo a světlo. Je to invazivní rostlina. Je v ČR velmi hojný.

 

Pěstování

Akát se většinou nesnáší s dalšími rostlinami, protože z kořenů vylučuje jedovaté látky, a tak místy zniči i vzácné stepní rostliny. V blízkosti akátu se nedaří ani ovoci a ovocným stromům. Z toho důvodu se nepěstuje a jeho květ a kůra se sbírá v lokalitách, kde přirozeně roste (např. na okrajích jehličnatých nebo i listnatých lesů).

 

Léčebné účinky akátu - použití, využití

Květ akátuprojímavé účinky, uvolňuje křeče. Při křečích různého původu (žaludku a hladkého svalstva střev) se doporučuje asi 5% spařený čaj z květů (2 - 3 šálky denně).

Odvar z kůry se používá jako projímadlo.

Při úplném selhání ledvin se doporučuje užívat čaj z jedné čajové lžičky směsi smíchané ze stejných dílů natě zlatobýlu obecného, přesličky rolní, listů břízy bělokoré, rybízu černého, jahodníku obecného, ostružiníku křovitého a právě květů akátu bílého, která se zaleje 1/2 litrem vroucí vody. Vyluhuje se asi 10 minut a pije se po doušcích 15 dní od 15. do 19. hodiny. Dalších 15 dní je zapotřebí do čaje přidat i nať svízele syřišťového. Po 30 dnech užívání a po týdenní přestávce se kúra zopakuje ještě 6krát.

V homeopatii se esence připravená z čerstvé kůry a větviček akátu používá při překyselení žaludku (hyperacidita), při žaludečních a dvanácterníkových vředech. Kdysi se kůra používala i proti zimnici.

 

Akátový med a sirup:

Akát je významnou medonosnou rostlinou.
Jeden velký strom může poskytnout až 8 kg včelího medu, žlutavého, průzračného s výraznou chutí a vůní po akátových květech. Je čirý a špatně krystaluje (což je dobře).

Z květů můžete vyrobit také akátový sirup - recept zde.

 

Zajímavosti: 

  • Květy akátu se někdy aromatizují čajové směsi.
  • V některých zemích se květy akátu aromatizují jídla a používají se i jako koření.
  • Zpravidla tvoří trnovník akát nepravidelnou a rozložitou korunu, tato místa jsou vyhledávaná ptactvem pro hnízdění.
  • Dřevo akátu je velmi ceněné pro své vlastnosti. Obsažené látky jej chrání proti hnilobě, kdy odolává poškození i při uložení v zemi. Z toho důvodu se používá například pro tvorbu kůlů ve vinohradech či pro výrobu plotů a ohrad pro dobytek. Zároveň se jedná o dřevo pevné, tvrdé a těžké, tudíž je oblíbené i ve stavebnictví, dělají se z něj čluny, používá se v kolářství. Je rovněž považováno za kvalitní topivo.
  • Již od počátků svého rozšíření v Evropě je akát pro svůj vysoce atraktivní vzhled považován za zajímavou dekorativní dřevinu.

O akátu vznikla písnička AKÁTY BÍLÉ, ŽALUJI VÁM ...

 


Související pojmy:

trnovník bílý ► píseň ► písnička ► kde roste ► jak sehnat ► co léčí ► co uzdravuje ► co se sbírá ► akátový med ► eshop ► obchod ► objednat ► koupit strom ► recepty ► účinky ► zdraví ► léčí ► léčba ► pěstování ► jak pěstovat ► zazimování ► léčitelství ► eva a vašek ► jedlý ► jedovatý