kdoulon ucinky na zdravi co leci pouziti uzivani vyuziti pestovani prezimovaniKdouloň (latinsky Cydonia oblonga) je ovocný strom, u něhož mnozí zahrádkáři považují dobu květu za nejkrásnější ze všech ovocných stromů. Nezapomeňte také, že kdouloň je velmi dobrá podnož, zvláště pro hrušně. Vyžaduje spíše ne příliš vápenitou půdu a miluje slunce. V chldných oblastech bude rodit málo ovoce. V prvních letech, zvláště v sušších obdobích, ji bude nezbytné hojně zavlažovat.


Účinky rostliny:



Účinky rostliny:

  • kašel
  • vysoká hladina cholesterolu (LDL)
  • stabilizace glykémie (prediabetes, diabetes)
  • kůže - praskliny, omrzliny, popáleniny
  • trhliny prsou kojících matek
  • vlasy - zlepšení stavu a v minulosti k výrobě pomády
  • bolesti břicha (ve formě likéru, marmelády, apod.)
  • průjem - antidiaroikum, protiprůjmový účinek
  • stomachikum - podporuje trávení
  • tonikum - posilující organisus
 

Výsadba, pětování, hnojení ořez (ořezávání větví), choroby a škůdci

Jak již bylo uvedeno výše, nejvhodnějším prostředím pro výsadbu je slunné místo s dostatečně humózni a kyselejší půdou. Kdouloně vysazujeme na vzdálenost 4-5 m od sebe. Při výsadbě na stanoviště i při pozdějším ošetřování stromků či keřů dodržujeme všechny agrotechnické zásady stejně jako u ostatních jádrovin.

Kdouloň prakticky netrpí chorobami ani škůdci, jen v mimořádně vlhkém podzimu se může na plodech vyskytovat monilióza.

V prvních letech po výsadbě je vhodné výchovným řezem vypěstovat pevné kosterní větve. Platí ale, že kdouloň nemá ráda radikální ořez a mohla by uhynout.

Později korunu pouze prosvětlujeme. Starší stromy i keře už dobře snášejí zmlazovací řez. Tento zákrok je nutno učinit v případě, kdy se výrazně snižuji příůrstky větví a klesá plodnost.

Na začátku zimy pro ni bude několik lopat kompostu, kostní moučky a popelu královskou pochoutkou, za kterou se vám následující podzim odvděčí bohatou sklizní plodů. Pro zazimování nemá (stejně jako většina jiných ovocených stromů) zásadní požadavky.

 

Charakteristika rostliny

Kdouloň tvoří keř nebo stromek velmi dekorativního vzhledu s tenkými celokrajnými listy a velkými, světle růžovými květy. Plody jsou malvice
různého tvaru, buď hruškovitého ev. 'Piriformis', nebo hrbolatě jablkovitého ev. 'Maliformis', případně i v dalšfch odrůdách. Ve starověku byly plody kdouloní povýšeny jako zlatá jablka Hesperidek a jablka Venušina na symboly plodnosti.

Kdouloň obecná pochází ze střední Asie. jako ovocná dřevina je oblíbena ve všech zemích jižní Evropy. Zvláště je rozšířena v listnatých lesích při kaspické oblastí, podobně jako mišpule německá.

I když jde o teplomilnou dřevinu, roste dobře a pravidelně plodí i v našich klimatických podmínkách, zvláště na jižní Moravě a jižním Slovensku. Vykvétá později než ostatní ovocné stromy, koncem května a v červnu, a proto bílé až narůžovělé květy vyrůstající na koncích jarních výhonků nebývají poškozovány pozdními jarními mrazíky.

Plod nazvaný kdoule je mnohosemenná, široce hruškovitá, plstnatá a velmi aromatická malvice sytě žluté barvy. Tuhá a trpká dužnina je bohatá na slizy.

 

Rozmnožování, množení

Kvalitní ovoce lze získat pouze z ušlechtilých odrůd, které mají velké plody s jemnou dužninou. Běžné semenáčky, i když pocházejí z kvalitních plodů, nebo typové podnožové kdouloně přinášejí drobné plody s tvrdou a kaménčitou dužninou, třebaže typické kdoulové aróma neztrácejí. Ušlechtilé odrůdy proto roubujeme a to na vegetativně množenou kdouloň nebo na kdouloňový semenáček.

S úspěchem je možno kdouloň očkovat na semenáček plané hrušně, pfipadně i na hloh. Kdouloně se zpravidla pěstují ve tvaru čtvrtkmenu. Pokud se pěstuji jako keře, lze v případě potřeby získat zakořeněné jedince hřížením nejníže položených výhonů - dostaneme tak pravokořenné rostliny.

 

Kdy sklízet kdoule, sklizeň

Plody sklízfme až v pozdním podzimu, nejdříve začátkem října. Je to v době, kdy kdoule začínají u stopky žloutnout a stopka na rozhraní s plodným dřevem výrazně zesilí. I když ovoce vydrží v chladu i několik týdnů, je vhodné je po sklizni zpracovat.

 

Kamarádi kdouloně jsou pažitka, kopřiva nebo česnek

Kdouloň je medonosná, krásná v každém ročním období a svými květy a posléze i plody nadto poskytuje potravu spoustě živočichů. Tento hezoučký strom ocení okolo své paty věnec pažitky, pokud jí přímo neposkytnete ozdobný nebo jedlý česnek. Jejími velkými „kamarádkami" jsou rovněž kopřivy, buď přímo u kořenů, nebo ve formě zálivky (kopřivová jícha). A konečně kdouloň miluje jíchu z mořských řas, z kostivalu nebo z přesličky.

 

Účinky na zdraví

Čaj z kdoulových květů pomáhá při kašli. Plody jsou bohaté na třísloviny a pektiny, je dobře trávena a je známá pro své antidiaroické (protiprůjmové) účinky. Nadto vlákniny z tohoto ovoce napomáhají snížení glykémie u predisponovaných osob (prediabetes) nebo diabetiků. Reguluje množství cholesterolu v krvi (v krevním séru).

Jádra se používají v boji proti prasklinám, omrzlinám, malým popáleninám a trhlinám na prsou kojících maminek. Už od antiky jsou kdoule využívány v kosmetice na výrobu krémů, gelů na vlasy a dekorativní kosmetiky. A konečně, kdoule dlouho sloužila k přípravě pomády, předchůdkyně našich moderních a chemických modelačních vlasových gelů.

 

Zajímavost - tiší hlad věřících

Během Yom Kippur v synagogách někteří věřící vytahovali z kapes kdoule kaštanové barvy a z plných plic k nim čichali. Tradičně se kdoule připravují hned po Rosh Hashana, novém roku, který je 10 dní před Yom Kippur. Kdoule se obalu jí drceným hřebíčkem a překryjí vlhkými utěrkami.
Co 2 dny se obracejí tak, aby se jejich celý povrch zabarvil od hřebíčků dohněda. Kdoule v tento postní den utiší hlad věřících.

 

Recepty

KULINÁŘSKÉ

Využití: k drůbeži, zvěřině, do nádivky, zeleniny, tajiny, ragů, omáček

Syrová kdoule má tvrdou a svíravou dužinu. Jí se tedy hlavně tepelně upravená. Lehce osmahnutá je velmi chutnou přílohou k drůbeži a zvěřině. Není příliš sladká a tak jim dodává silnou chuť. V Orientu je kdoule často součástí slaných jídel, kterým po skytuje jemně nakyslý nádech. Slouží také jako nádivka do masa nebo zeleniny a cereálií. Tvoří součást tajině a ragú.
Kdoule zdůrazňuje chuť slaných nebo sladkých omáček a propůjčuje lahodnost a jemnost dezertům, které povznáší svou jedinečnou květinovou vůní.
Obyčejně se kdoule dobře snoubí s jablky a hruškami, ale neváhejte je u pikantních pokrmů dát dohromady s mišpulemi, kaštany nebo tykví.

TIP: Při přípravě dejte jádra stranou a usušte. Jsou bohatá na pektin a pomohou vám při přípravě marmelád.

 

Slavný chutný kdoulový likér nejen na bolesti břicha a zažívací potíže

  • odkrájená slupka z kdoulí
  • koňak
  • malý kousek celé skořice
  • citrónová kůra
  • 350 g medu
  • 300ml vody na 750ml koňakového macerátu
  • 2 hřebíčky

Slupky vložte do skleněné nádoby, zalijte koňakem a přidejte skořici a žlutou část citronové kůru (bílá část by způsobila hořkost). Nechejte macerovat přinejmenším 3 měísce a pak takto získaný kdoulový likér přeceďte. Na 750 ml kdoulového likéru zahřejte 300 ml vody a pomalu v ní rozpusťte med. Nechejte vychladnout a smíchejte s koňakem. Přidejte hřebíčky a 15 dnů před upotřebením nechejte odležet. Jak budete postupně získávat kdoulové slupky, dávejte je macerovat do sklenic. Nakonec koňak z jednotlivých sklenic smíchejte. Nevadí, pokud budete mít extrakty o různé délce macerování. Na každou sklenici pouze vyznačte datum, aby macerace trvala minimálně 2 měsíce a maximálně 6 měsíců.
Tento likér je známý tím, že pomáhá na bolest břicha a musí se konzumovat s mírou.

 

KOSMETIKA

Zvláčňující pleťová voda na všechny typy pleti

  • 1 vrchovatá polévková lžíce kdoulových jader
  • 200 ml pramenité nebo měkké vody

Nechejte jeden den jádra namočená ve vodě. Ve vodě je rozdrťte, přeceďte a dobře vymačkejte. Používejte ji každý den pomocí studených nebo teplých obkladů.  Tento výluh lze 1 týden uchovávat v ledničce.

 

Čisticí maska na problematickou pleť

  • 7 ks - dobře uzrálá kdoule
  • 1 - polévková lžíce sušeného droždí
  • 7 - polévková lžíce citrónové šťávy
  • obklady

Kdouli najemno nastrouhejte. Smíchejte s droždím a citronovou šťávou. Naneste na obličej. Přiložte obklady a nechejte 20 minut působit. Opláchněte pomocí vaší obvyklé pleťové vody nebo mátového odvaru, který dokonale doplní tuto čistící kůru. Máte-li odšťavňovač, odstřeďte šťávu z jedné malé kdoule a večer po odlíčení ihned naneste jako pleťovou vodu na obličej.

 

Pověra o kdouli

Těhotná žena, které se zdá sen o kdouloni nebo o kdoulích si může být jistá, že bude mít krásného chlapce, který bude chytrý na matematiku. 

 


Související pojmy:

marmeláda ► džem ► pěstování ► sklizeň ► využití ► použití ► účinky ► prodej ► eshop ► obchod ► jak zpracovat ► sklizeň ► zpracování ► sýr ► rosol ► fotografie ► foto ► obrázek ► želé ► rosol ► kdy sklízet ► pálenka ► japonská ► siurup ► zelenina ► kvas ► strom ► keř ► okrasná ► jak vypadá kdoule ► čaj ► zdraví ► bonbony ► prodám ► tanec ► koupím ► sušené ► k pálení