Olivy olivový olej účinky zdraví použití využití pěstování zazimování užívání dávkováníOlivovník evropský (latinsky Olea europaea) - jak nádherný strom je bájný olivovník! Okázalý ve svém rodném garrigue, vyrůstající z drobného štěrku a obklopený tymiánem a levandulí. Tento krásný mýtický strom nutí ke snění. Jakmile zjistíte , že je možné pěstovat jej i v květináči, dostanete chuť si olivovník osvojit! Ale pozor na záludný mráz, který zaútočí na dno květináče: zimní ochrana je nezbytná k přezimování! 


Účinky rostliny:

Slunce a teplo jsou kamarádi olivovníku. Ke zdárnému dozrání plodů potřebuje teplé a dlouhé léto. Postačí mu suchá, lehká a dobře odvodněná, dokonce chudá a vápenitá půda. Vyhněte se vlhké půdě, ze které voda špatně odtéká. Lepší než hodně jílovité a neprodyšné zeminy bude půda prosakující, obsahující štěrk a kameny. Věděli jste, že olivovník žije dlouho, až 2 000 let!

 

Účinky olivov a olivového oleje na lidské zdraví

Olej vylisovaný z oliv je zklidňující, cikatrizační (proti vráskám a jizvám), cholagogum (podporuje tvorbu žluči), změkčující a laxativní.

Je to také vynikající výživný olej pro vlasy, nehty a kůži. Je lehce stravitelný, bohatý na vitaminy A, D, E a K a je důležitým prvkem „krétské diety", napomáhající dobrému fungování tepen a srdce (vliv na to mají zdravé nenasycené mastné kyseliny). Snižuje hladinu cholesterolu v krevním séru (léčba hypercholesterolémie).

Je rovněž klasickým lékem v boji proti zácpě: 1 lžíce po ránu nalačno.

Olivový olej je jako prvotřídní kosmetický přípravek ceněn už po tisíciletí, stejně jako mýdlo Alep, vyráběné už tisíce let z olivového oleje a vavřínu (bobkového listu).

Tento olej je jeden z mála, který může být vystaven slunečnímu záření, aniž by došlo k jeho znehodnocení.

 

Jak poznat kvalitní olivový olej, uchování v domácnosti

  • ve skleničce má zlatavou barvu, pokud jde o mladý olej, může být mírně do zelena
  • nahořklost olivového oleje není na závadu, mírně hořce chutnají právě mladé oleje
  • olivový olej nesmí chutnat kysele nebo po kovu - je to známka nekvality (např. zapaření ovliv při skladování před zpracováním nebo používání starých technologií)
  • kvalita oleje podle označení:
    • extrapanenský (šetrné zpracování, většinou ruční trhání oliv, aby se nepoškodily, zpracovává za studena se po několika hodinách od utržení, olivy se zpracovávají vypeckované /denociolato/)
    • panenský (menší kvalita oliv, příp. druhotný olej po prvním listování extra panenského)
    • olivový (standard - většinou smíchaný panenským a rafinovaným; ideální na tepelnou úpravu v kuchyni)
    • rafinovaný olej (chemicky upravovaný)
    • z pokrutin (ze zbytků a odpadu ... olivy, větvičky, lístky, pecky; velmi vhodný je pro výrobu některé kosmetiky - např. olivová mýdla)
  • charakteristika olejů podle lokality původu (Itálie je hlavní producent nekvalitnějšího olivového oleje)
    • SICÍLIE (jeden z nejlepších na světě - velmi jemná chuť, zelenkavá barva, méně výrazný, příjemný)
    • LIGURIE (často mírně zakalený olej - je nefiltrovaný /to není na závadu, olej má díky tomu výraznější chuť/, má kratší trvanlivost)
    • TOSKÁNSKO (pikantnější olej, mírně do hořka; vhodný k masu nebo výraznějším pokrmům)

Olej uchováváme mimo světlu (tmavá nádoba, nikdy plast!) a bez přístupu vzduchu (zavřená láhev), ideálně teplota kolem 15°C, spotřebujte ideálně do 4 měsíců.

 

Využití v kuchyni, kulinářské použití oliv a olivového oleje

Olivový olej je neodmyslitelnou součástí středomořské kuchyně a může být používán každý den. Syrový nebo po tepelné úpravě, po užívejte ho v přírodním stavu nebo po maceraci bylinek. Zelené či černé olivy jsou kam arádky letních salátů, vkrádají se do slaných koláčů, chlebů nebo biskupských chlebíčků, do pro vázejí masové pokrmy, jakými je třeba kachna, a teplé omáčky. Nejsou nespolečenské, rády se stýkají s rybami a jsou hlavní složkou tapenád. Ančovičky plněné mandlemi nebo papričkam i jsou rovněž marinované s bylinkam i a vonným kořením, aby mohly být podávány s aperitivy.

 

RECEPTY

kuchyně

Tapenáda s černým i olivami

  • 200g vypeckovaných černých oliv
  • 50 g kaparů
  • 50 g ančoviček
  • 2 stroužky česneku
  • 2x sklenice olivového oleje
  • 7x polévková lžíce citrónové šťávy
  • pepř

V hmoždíři rozdrťte olivy, kapary a ančovičky přede m nakrájené na kousky. Jakmile bu de směs rozmělněna na kaši, tenkým pramínkem přilévejte olej, dokud nedostanete lehkou hladkou hmotu. Přidejte citronovou šťávu a pepř. Promíchejte.

Tapenáda se zeleným i olivami

  • 250 g vypeckovaných zelených oliv
  • 30 g kaparů
  • 50 g ančoviček
  • 7x polévková lžíce mandlového prášku
  • 2x sklenice olivového oleje
  • pepř (volitelné)

V mixéru rozmixujte olivy, kapary, ančovičky a mandlový prášek. Jakmile bude směs rozmělněná na kaši, přilijte olej, abyste dostali lehkou hladkou hmotu.
Opepřete a promíchejte. Před podáváním vložte do ledničky.

Dýňové rizoto - recept zde.

 

kosmetika

V kosmetice se využívá olej na výrobu krémy, opalovací oleje, hydratační krémy, šampony apod.

Nepevné třepící se nehty

  • 1 polévková lžíce citrónové šťávy
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje

Konečky prstů (nehty musí být úplně ponořené) namočte na 20 minut do vlažné směsi oleje a citronu. Posléze všechny nehty promasírujte. Opakujte 2-3x do týdne, nebo pokud můžete, každý večer. Směs, kterou lze uchovávat 3 až 4 dny při pokojové teplotě, jednoduše ohřejte ve vodní lázni.

Zvláčňující péče o tělo a proti vráskám

  • 8 polévkových lžic olivového oleje
  • 5 polévkových lžic medu
  • 3 polévkové lžíce jablečné nebo mrkvové šťávy

Všechny přísady důkladně promíchejte. Tuto směs naneste na tělo. Nechejte 30 minut působit a pak opláchněte.

 

Zajímavost

Olivovník se záhy stal posvátným stromem, symbolem moudrosti a míru a je nejcitovanější rostlinou v Bibli.

 

Lidová pověra

Itálii listy olivovníku posvěcené na květnou neděli a posléze vhozené do ohně chrání pole před krupobitím.

Noemova Holubice - přiletěla do archy při potopě světa a přinesla Noemovi olivovou větévku na znamení, že Země se již znovu zelená, voda opadá...

Kdysi dávno se Bůh podíval na svět, který stvořil a uviděl, že lidé jsou zlí. Jediným dobrým člověkem na tomto světě byl Noe. Rozhodl se proto, že lidstvo potrestá velikou potopou a jediného koho z lidí zachrání, bude Noe. Zjevil se mu a řekl : "Noe, postav velikou loď a do ní vezmi z každého zvířecího druhu jeden pár".
Noe poslechl. Přestože se mu všichni smáli a měli ho za blázna, postavil na kopci velkou loď a nazval ji Archa . Do ní vzal ode všech živočichů, co jich na světě bylo, jeden pár. Sotva tak učinil, spustil se z mračen silný déšť. Pršelo mnoho dní a nocí. Voda zaplavila celou zemi a nikde nebylo ani živáčka. Jen ti, co byli v Arše se zachránili.
Když déšť ustal, vypustil Noe holubici. Ta se zanedlouho vrátila a nesla v zobáku olivovou snítku. Noe tak poznal, že voda opadává a že bude moci brzo přistát na pevné zemi , kde všichni začnou nový život.

 

Pěstování, hnojení a přezimování olivovníku; nezapomeňte - prořezávání je nutnost!

Každoroční řez je nezbytný. Zvolte dekorativní řez s jediným kmenem, při kterém odřežete větve. Prořezávejte na konci zimy, jakmile ustanou mrazy, než olivovník začne kvést. Cílem je vytvořit nálevkovitě rozšířenou korunu, která umožní přístup světla ke všem listům. Existuje rovněž speciální řez, který podporuje tvorbu plodů.
Olivovník žije dlouho, až 2 000 let!

Oliva, olivovník - pěstování, hnojení, přezimování, zazimování - informace zde

Škůdci olivovníku - moruše olivová

Moruše olivová klade svá vajíčka do dužiny olivy. Existují přírodní lapače, jež lze zakoupit v prodejnách se zahradnickými potřebami. Jeden obsahuje feromony přitahující samečky. Slouží ke kontrole, zda se mouchy objevily na olivovnících a zda je opravdu nutné ošetřit je insekticidem.

Druhá má zelenou barvu a obsahuje vábivou přísadu na základě fosforečnanu amonného. Obě dvě pastičky jsou potaženy lepem, na který se mouchy natrvalo přilepí.

 


Související pojmy:

kvalita ► sušená rajčata ► s citronem ► zdraví ► 5 l ► na vlasy ► smažení ► ve spreji ► franz josef ► použití ► využití ► v akci ► opalování ► recept ► zdraví ► borges ► pití ► test olivových olejů ► česnek ► kreolis ► hodnocení ► na obličej ► monini ► ondoliva ► pomace ► zábal na vlasy ► na lačno nalačno ► analusie ► španělský ► pravý řecký ► italský z itálie ► maska ► nehty ► kůže ► pleť ► ochucený ► očista jater ► nefiltrovaný ► dtest ►