Rohovník obecný účinky na zdraví co léčí použití užívání využítí dátkování pěstování co sbírámeRohovník obecný (syn. svatojánský chléb, latinsky Ceratonia siliqua) je stálezelený strom se sudozpeřenými listy. Květy bez korunních plátků uspořádané v květenstvích vyrůstajících přímo z větví. TImavohnědé ploché lusky,  dlouhé až 20 cm.  Porosty trnitých dřevin,  skalnaté stráně. Jižní Středomoří. Pěstuje se pro plody a stín. Je možné bezproblémové pěstování na území ČR, ale jen jako přenosná rostlina (tzn. na zimu jej musíte přenést např. do garáže, dílny apod.). Je odolný dle velikosti a statnosti do teploty +5 až -5°C.


Jaké účinky má rohovník obecný (svatojánský chléb):

 Co sbíráme

Svatojánský chléb - Ceratoniae fructus (Siligua dulcis), zralé, sušené lusky. Semena rohovníku obecného - Ceratoniae semen, sušená semena.

Jaké látky obsahuje?

Obaly plodů obsahují asi 30 % sacharózy, glukózu, fruktózu a další cukry, pektiny, třísloviny, kyselinu isomáselnou (podmiňuje osobitou nažluklou chuť svatojánského chleba). V semenech jsou slizy z galaktomannanů (carubin) (viz též Cyamopsis tetragonoloba).

Účinky na zdraví

Semena rohovníku obecného představují důležitější součást drogy. Mouka ze svatojánského chleba získávaná z endospermu (endosperm neboli vnitřní živné pletivo je vnitřní část semene většiny krytosemenných rostlin, která se rozvíjí po oplození vajíčka) je složena ze 40-60 % z galaktomannanů s vysokou schopností bobtnat. Používá se k zahušťování potravin, například pro často zvracející kojence, k výrobě bezlepkových dietních přípravků (konzumují se při nesnášenlivosti na aminokyseliny obsažené v lepku všech obilnin), k výrobě kaloricky chudé stravy a ke snížení zvýšených hodnot LDL cholesterolu. V potravinářském průmyslu se tato mouka přidává do pečiva a mléčných výrobků jako stabilizátor. Celá semena dříve díky skutečnosti, že mají konstantní hmotnost, sloužila jako závaží na vyvažování drahokamů a zlata (1 semeno = 1 karát = 0,18 g). Přípravky ze stěn plodů svatojánského chleba obsahují některé výrobky k léčení průjmovitých onemocnění (obzvláště dětí) a zánětů žaludeční sliznice.

Zajímavosti

Plody rohovníku obecného se v současnosti používaj převážně jako krmivo pro dobytek, kromě toho má menší význam výroba kysaných nápojů, alkoholu, náhražky kávy a použití jako potraviny.