Byliny proti úzkosti a panickým záchvatům atakám heřmánek meduňka sluncovkaČas od času každého z nás přepadne úzkost při pomyšlení na něco nepříjemného, ať již je to skutečné nebo se jedná o pouhou fantazii. Příčinou této úzkosti může být nutnost  mluvit před skupinou lidí, první rande anebo jen těsné uniknutí dopravní nehodě. Občasné obavy a strach jsou normální a někdy představují tu nejzdravější reakci na určitou situaci; časté pocity úzkosti však normální nejsou. K fyzickým příznakům úzkosti patří zrychlený srdeční tep, zrychlené dýchání, neklid a problémy se soustředěním.


Účinky rostliny:

Úzkost téměř vždy předchází panickým záchvatům. Pokud žijete ve stavu neustálých obava strachu, je to znamením, že je váš nervový systém přetížený, a měli byste tomuto problému ihned věnovat pozornost.

Panické záchvaty se vyznačují extrémním, nekontrolovatelným strachem, který bývá mnohdy svou povahou agorafobický. Tento strach často mívá neznámé příčiny. Panické  záchvaty mohou být zdravou reakcí na život v nezdravém světě, pokusem našeho těla vyslat hlasitý, jasný signál a volání o pomoc. Bohužel však panické záchvaty často lidem způsobují více škody než užitku, když jim podkopávají sebevědomí, způsobují jim duševní otřesy a zanechávají v nich pocity hrůzy a obav z dalšího možného záchvatu.

Panickým záchvatům obvykle předchází období zvýšeného stresu, nespavosti a nekvalitního stravování. Při léčbě panických záchvatů je nezbytné odhalit jejich příčinu a pracovat na jejím odstranění i na vyřešení všech dalších skrytých problémů, které se mohou na jejich vzniku podílet.

Co můžete udělat pro zmírnění své úzkosti

Pro zbavení se chronické úzkosti a panických záchvatů je důležité dodržovat stravovací pokyny pro posílení nervové soustavy. Vyhýbejte se všem potravinám, které dráždí vaši nervovou soustavu, zejména stimulujícím látkám. Soustřeďte se na byliny na posílení a zklidnění nervové soustavy, k nimž patří sluncovka kalifornská, chmel, pepřovník opojný (kava-kava), meduňka lékařská, zelené nezralé části ovsa setého a kozlík lékařský.

Pijte každý den 3 až 4 šálky různých čajů s relaxačními účinky (vizte níže). Jestliže trpíte obzvláště silnými obavami, užívejte kozlíkovou tinkturu každou hodinu, dokud vaše úzkost neustoupí.
Pro zmírnění úzkosti jsou také skvělé květové esence. Jestliže máte sklon k silným pocitům úzkosti,noste u sebe vždy vhodnou květovou esenci
(vizte tabulka květových esencí ZDE).

V případě panických záchvatů používejte Krizové kapky. Pocity strachu a nejistoty často zesiluje pobyt v hlučném prostředí. Snažte se co nejvíce obklopovat klidným prostředím. Nejlepším lékem pro lidi, kteří trpí zvýšenou úzkostí, bývá horká koupel, poslouchání uklidňující hudby nebo jen ticho.

Všímejte si symptomů úzkosti u dětí a při jejich léčení používejte stejné léky a postupy jako u dospělých, pouze upravte jejich dávkování.

 

MEDUŇKOVÝ ČAJ

Meduňka lékařská je skvělá bylinka s relaxačními a současně jemně stimulujícími účinky. Zvyšuje hladinu energie v našem těle tím, že nám pomáhá rozpouštět energetické bloky a odbourávat stres.

Smíchejte uvedené byliny a připravte si z nich výluh. Pijte dle potřeby.

 

ČAJ ZE SLUNCOVKY KALIFORNSKÉ

Tento čaj má výrazné zklidňující účinky na nervovou soustavu a skvěle se hodí pro malé i větší děti, kterým pomáhá lépe zvládat jejich každodenní starosti.

Smíchejte uvedené byliny a připravte si z nich výluh. Jedná se o velmi jemně působící čaj, a proto ho můžete pít tak často, jak budete potřebovat.

 

HEŘMÁNKOVÝ ČAJ

Heřmánkový čaj je skvělý uvolňující a lahodný večerní nápoj, který zklidňuje podrážděná nervová zakončení a pomůže vám zbavit se napětí z celého dne.

Smíchejte uvedené byliny a připravte si z nich výluh. Pijte tak často a v takovém množství, jak budete potřebovat.