bylinarstvi verzus klasicka medicina kdy pouzivat byliny prevence lecba zavazne nemociČasto se zdá, že bylinářství a západní medicína jsou spolu na kordy, ale ve skutečnosti se tyto dva přístupy doplňují a velmi dobře působí společně, čímž zvyšují šanci na uzdravení a udržení celkového zdraví. Ačkoli některé z nejsilněji působících bylin by se neměly užívat společně s chemickými léky alopatické medicíny, většina bylin nenarušuje působení těchto léků a je možné je používat jako podpůrný prostředek pro zesílení účinků léčebných postupů a léků, které doporučuje alopatická medicína.


Účinky rostliny:

Zatímco syntetické léky, předepisované alopatickou medicínou, aktivně ničí bakterie a viry, bylinná medicína posiluje a regeneruje celé tělo a jednotlivé jeho soustavy tak, aby se toto dokázalo uzdravit samo. Léky předepisované alopatíckou medicínou obvykle mívají specifické působení, zatímco léčivé byliny prostřednictvím celé řady složitých biochemických procesů berou v potaz celého člověka a posilují a léčí celé jeho tělo. Pokud léčivé byliny užíváte správně, tak tyto nijak nenarušují vrozenou schopnost vašeho těla udržovat rovnováhu, a proto nemívají žádné či jen velmi minimální vedlejší účinky. Ve skutečnosti užívání léčivých bylin jako doplňku k chemickým lékům často pomáhá zmírňovat či  odstraňovat vedlejší účinky těchto syntetických léků.

Narozdíl od alopatické medicíny je bylinářství nejlepší preventivní medicínou. Léčivé byliny posilují a zvyšují přirozenou imunitu a obranné mechanismy našeho těla. Podporují a harmonizují hlubokou vnitřní ekologickou rovnováhu našeho těla na buněčné úrovni. Naše tělo dokáže rozpoznat a velmi dobře využít léčivé byliny jednoduše díky tomu, že jsme se společně s rostlinami na této planetě rozvíjeli několik milionů let, nepřetržitě jsme vdechovali kyslík, jenž pro nás tyto rostliny vyrobily, jedli jsme potravu, kterou nám poskytují, a vnímali a vstřebávali jsme krásu, kterou okolo nás vytvářejí.

 

Kdy používat léčivé byliny

Každá situace, která vyžaduje léčení, je jiná. Někdy je skutečně léčení pomocí bylin vhodnější než alopatická (klasická) medicína. Ve webu je série článků o konkrétních nemocích, které velmi dobře umíme bylinami ovlivnit. Tato článková kategorie je zde: LÉČBA KONKRÉTNÍCH NEMOCÍ BYLINAMI a BYLINNÉ SMĚSI NA RŮZNÉ NEMOCI.

 

Preventivní pití bylinek

V rámci preventivní medicíny. Léčivé byliny jsou nenahraditelné při rozvíjení a posilování imunity a obranných mechanismů našeho těla. Jsou rovněž velmi účinnými adaptogeny (byliny vhodné jako adaptogeny uvádím zde), které zvyšují schopnost našeho těla adaptovat se na neustále se měnící prostředí a narůstající stres v našem životě. Naše tělo důvěrně dobře zná léčivé byliny, dokáže je rozpoznat a účinně využít. Při každodenním užívání nám léčivé byliny pomáhají předcházet nemocem.

 

Neakutní zdravotní problémy

Každodenní zdravotní problémy, například pohmožděniny, drobné záněty, natažení vazů, krevní výrony, řezné rány, drobné úrazy, rýmu, mírnou horečku a popáleniny je možné s velkým úspěchem léčit pomocí bylin. Léčivé byliny mohou sloužit také jako účinné léky první pomoci v akutních situacích, ve kterých není dostupná lékařská pomoc či je tato pomoc teprve na cestě.

 

Podpora při léčbě závažných nemocí

Pokud se rozhodnete podstoupit při závažných onemocněních, například rakovině, AIDS či některých autoimunitních chorobách, radikálnější formy léčby, mohou vám léčivé byliny posloužit jako vynikající podpůrný léčebný prostředek, který posílí vaši životní energii. V těchto krizových situacích působí alopatická medicína a léčivé byliny kompatibilně, vzájemně
se doplňují a posilují své účinky.

 

Závažné nemoci - vyhledejte vždy lékaře

Na tomto internetovém webu nabízím postupy, které se mi osvědčily jako nejúčinnější přírodní léky na většinu běžných zdravotních problémů. Většinu zdravotních problémů, zranění a případů narušené rovnováhy v těle je možné upravit pomocí správné výživy, dostatečného odpočinku a uvedených jemně působících přírodnich léčebných postupů.

Pokud však vaše tělo nebude na tyto postupy reagovat pozitivně anebo se jeho stav nezlepší dostatečně rychle vzhledem k dané situaci, pak se obraťte na lékaře, pokud možno takového, který se zabývá také přírodními léčebnými postupy a je v nich vyškolen.

V případě akutní krize či stavu ohrožení na životě (infarkt myokardu, cévní mozková příhoda, zauzlení střeva /ileus/ ad.) pochopitelně neřešte situaci bylinami (které jsou účinné, ale zabírají za často za relativně dlouhou dobu) co nejdříve vyhledejte lékařskou pomoc či přivolejte záchrannou lékařskou službu.