Druhy hluchavek - žluté, růžové, bíláKdyž si tak chodíte po světě vidíte hluchavky, které mají 3 barvy květů. Bílá hluchavka je jen jedna. Aby v tom byl trošku znatek, tak je však jediná, která nemá své poddruhy. Hluchavka se žlutými květy má 3 druhy a konečně hluchavka s růžovými květy má také tři druhy. Z botanického hlediska "hluchavka žlutá" a "hluchavka růžová" neexistuje a mají přesnější označní. Pro zajímavost hluchavky začínají kvést již od poloviny března (v závislosti na nadmořské výšce) a jsou stravou pro probouzející se včely a čmeláky. Jako první kvetou hluchavky s růžovými květy. Pokud chcete mít více jasno v druzích hluchavek, přečtěte si informace v této stránce.


Účinky rostliny:

Najetím na fotografii se vám ukáže název rostliny. Kliknutím zvětšíte fotku.

 Hluchavka bílá lamium album

  • Hluchavky se žlutými květy jsou pitulníky, aktuálně hodnocené jako samostatný rod. Jsou tři druhy v rámci rodu.
    • Pitulník postříbřený (Galeobdolon argentatum) vznikl pravděpodobně v kultuře jako okrasný. Má výrazné stříbřité skvrny na listech (další druhy je mít nemusí, ale mohou – ovšem nikdy ne tak výrazné), a větší květy.
    • Pitulník žlutý (Galeobdolon luteum) má chlupaté hrany lodyh, listeny (horní „listy“ v květenství) vejčité s uťatou nebo srdčitou bází a květy v lichopřeslenech po 4-8.
      Jaké účinky má pitulník žlutý je uvedeno zde.
    • Pitulník horský (Galeobdolon montanum) má lodyhy chlupaté celé, listeny užší - kopinaté s klínovitou bází, květy v květenství po 8-12.

Pitulník horskýPitulník postříbřenýPitulník žlutý 

  • Růžové hluchavky jsou 3:
    • Hluchavka objímavá (Lamium amplexicaule) je drobná rostlina (do 25 cm), jako jediná má listeny přisedlé, ledvinovitého tvaru. Korunní trubku má úzkou a rovnou.
    • Hluchavka nachová (Lamium purpureum) je také drobná (do 30 cm), ale listeny má řapíkaté, trojúhelníkovitě vejčité, často nafialovělé, korunní trubka je rovná.
      Jaké účinky má hluchavka nachová je uvedeno zde.
    • Hluchavka skvrnitá (Lamium maculatum) je mohutnější než předchozí druhy (až 50 cm), listeny jsou rovněž řapíkaté, trojúhelníkovitě vejčité, od předchozího druhu se liší výrazně prohnutou korunní trubkou.

 

 Hluchavka objímaváHluchavka nachováHluchavka skvrnitá

Hluchavka objímavá korunní trubka                      Hluchavka nachová korunní trubka                 Hluchavka skvrnitá korunní trubka