Proč pěstování a užívání bylinek patří do moderní domácnosti?Asi se shodneme na tom, že dnešní společnost je velmi rychlá a přehnaně tlačí na pracovní, společenské a osobní cíle. Ten, kdo se za ničím nežene, dostane nálepku “necílevědomý”. Ale klid a pohoda jsou pro mozek opravdu hodně důležité a mají nepopiratelné benefity. Samozřejmě, že je nejlepší, když máte klid v práci i doma, ale to není samozřejmě tak snadné. Proto si zkuste alespoň doma vytvořit oázu klidu.


Účinky rostliny:

Pomoct s tím mohou i různé bylinky. Prozradíme, jaké pozitivní vlivy mohou mít bylinky na vaše fyzické i psychické blaho. Nezapomeňte však na to, že bylinky mají jen omezenou schopnost si se stresem nebo zdravotními problémy poradit a je nutné se o sebe více starat a věnovat svému well-being čas.

 

Pěstování doma, na zahradě nebo zajít do veřejné bylinkové zahrady?

Nemusíte mít u domu velkou zahradu, abyste si užili ručně vypěstované čerstvé bylinky. Můžete si je klidně vypěstovat na drobném záhonku nebo na parapetu v květináči. Přečtěte si pár našich článku na toto téma a uvidíte, že s trochou píle to není nemožné. Důležité je dodržovat základní pravidla a každé bylince dopřát to, co potřebuje. Jsou mezi nimi samozřejmě určité rozdíly a je dobré vědět, jak je zasadit, opečovávat nebo i sklízet. Zahradničení a bylinkářství jsou krásné koníčky a už samy o sobě mají na psychickou pohodu pozitivní účinky.

Pozor: Jste majitelé chlupatých parťáků? V tom případě se ujistěte, že pěstované bylinky nejsou pro psa nebo kočku toxické. Nikdy nevíte, kdy je napadne je rozkousat.

Chcete se do nějaké bylinkové zahrady podívat, ale nemáte v okolí nikoho, kdo by vás do té své pustil? V České republice existují veřejné bylinkové zahrádky, kde si lze prohlédnout všechny možné druhy a něco se o nich přiučit. Na některých místech je dokonce možné koupit semínka nebo sazenice, případně si pouze udělat hezký klidný výlet nebo piknik.

A pokud nemáte chuť bylinky pěstovat nebo víte, že pro některé nejste schopni zajistit dokonalé podmínky, zajděte do specializovaného obchodu a bylinky si kupte. Dávejte pozor na jejich původ a způsob zpracování. Možná budete překvapení, z jak velkého množství bylin budete mít na výběr.

 

Jaké konkrétní benefity bylinky přináší?

Bylinek existuje neuvěřitelné množství. Dělí se do skupin, takže od nich můžete čekat podobné účinky a testovat, jaká konkrétní bylinka vám sedne nejvíc. Zkoušení je základní klíč ke spokojenosti, nemusíte se bát ani různých kombinací.

V případě zdravotních problémů si zjistěte, co můžete a nemůžete používat, některé bylinky nejsou vhodné v kombinaci s určitými léky. Také si dávejte pozor na množství požitých bylinek.

Dochucení jídel

Jak moc (ne)zkušený kuchař jste? Ať tak, či onak, bylinky dokážou jídlo pozvednout o třídu výš. Jednoduchý recept s rajčaty doplněný o čerstvou bazalku nebo chleba s máslem a pažitkou? Neříkejte, že na to najednou nemáte chuť. Bylinky jsou součástí mnohých kuchyní a není se čemu divit. Dokáží s jídlem naprosté zázraky, dodávají mu pěknou veselou barvu a hlavně ta vůně! Těžko se nabažit. Mezi oblíbené kuchyňské bylinky patří pažitka, kopr, libeček, oregano, máta, tymián, bazalka, rozmarýn nebo petrželová nať.

Lepší spánek

Bylinky jsou známé pro schopnost navodit lepší a kvalitnější spánek. Zpracovávají se do sprejů, tinktur, olejů, prášků nebo se suší na čaj. Vybrat si můžete tu variantu, která je vám nejpříjemnější. Obvykle se konzumují (aplikují) v dostatečném předstihu před plánovaným spánkem, aby měly čas zapůsobit.

Třezalka tečkovaná, meduňka, kozlík, chmel otáčivý a levandule poskytují uvolnění pro váš organismus a to různými způsoby. Většinou totiž mají poměrně rozmanité schopnosti a pomáhají nejen navodit spánek, ale zklidnit žaludek a nervovou soustavu.

Zlepšení zažívání

Podráždění zažívací traktu vzniká různými způsoby a na různých místech. Nejčastěji se setkáváme s nadýmáním, zácpou, průjmem, zvýšenou kyselostí žaludku a pálením žáhy. Jestli vás něco z toho tráví, mrkněte se po mátě peprné, meduňce, pelyňku, heřmánku, kořenu lékořice, fenyklu nebo zázvoru.

V obchodech často narazíte na směsi pro lepší zažívání, protože jsou dohromady silnější a mají větší spektrum účinků. Nezapomeňte ale na to, že některé bylinky jsou hodně aromatické a nemusí vám chutnat, takže si klidně nějakou čajovou směs vyrobte sami. Je to i velmi milý dárek pro vaše známé.

Snížení stresu, posílení imunitního systému a zvýšení koncentrace

Všechny tyto tři složky mají na sebe navzájem velký vliv. Lidé, kteří se zbytečně nestresují a umí se stresem pracovat, se lépe koncentrují a bývají méně nemocní. V lidském těle se odehrávají stovky různých procesů a ty negativní způsobuje hlavně dlouhodobý stres. V krátkodobém měřítku vylučování stresového hormonu kortizolu nevadí a je naopak nezastupitelný, ale když začne dlouhodobě úřadovat? Způsobuje záněty, zhoršuje spánek, zpomaluje metabolismus, zvyšuje tlak a další neplechy.

Bylinky samozřejmě nejsou schopné vyřešit úplně vše, ale určitě neuděláte chybu, když je zařadíte mezi každodenní pomocníky v podobě čaje nebo kapslí. Zaměřte se hlavně na adaptogeny - ženšen, rozchodnici růžovou (Rhodiola Rosea), ashwagandu, brahmi (bacopa), maralí kořen a klanoprašku čínskou (schizandra). Nezapomeňte se také naučit správně dýchat, odpočívat, pracovat s vlastními emocemi a hýbat se.