Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
100 BYLIN SBÍRANÝCH V ČERVENCI ZDE

sipkove vino recept postup navod priprava suroviny ingredienceŠípkové víno - recept: Nasbírané šípky dobře operte (stopky i okvětí nemusíte ořezávat) a zalijte horkou vodou, v níž jste rozpustili cukr. Nechte nálev vyluhovat, a teprve až voda vychladne, přidejte do něj kyselinu citronovou a kvasinky. Tekuté do něj můžete rovnou nalít, sušené si musíte připravit asi dva či tři dny předem (do čisté skleničky o objemu dva decilitry nalijte konzervačních látek prostý ovocný mošt nebo šťávu a přimíchejte sušené kvasinky, které se rozmnoží).

Ke kvašení použijte nádobu, která je asi o třetinu větší, než kolik je šípků. Jakmile klesne alespoň polovina šípků ke dnu, je to znamení, že víno je vykvašené. Počítejte asi se třemi dny kvašení. Nálev lze zkvašovat ještě podruhé a potřetí, v tom případě ale přidejte kromě cukru ještě dva gramy živné soli.
Víno stočte do níže postavených lahví hadičkou. Ta, aby nenasákla kal ze dna, nesmí být úplně na dně kvasné nádoby, ale asi tři centimetry nad ním. Sklenice plňte až nahoru, aby byla vínem smáčená také zátka. Vsuňte ji volně nebo použijte jen vatové špunty, protože víno bude ještě dokvašovat.
Usadí-li se u dna ještě kal, znovu víno přetočte nebo vyčistěte taninem a želatinou (obojí pořídíte v prodejně vinařských potřeb). Na deset litrů vína stačí 0,3 až 0,5 g taninu a 0,6 až 1 g želatiny.
Želatinu rozpusťte v teplé vodě a v jiné nádobě rozpusťte tanin. Po důkladném promíchání přidejte do vína nejdříve tanin a dobře zamíchejte. Poté vlijte i želatinu a opět promíchejte.
Po vyčištění víno znovu přetočte. Až když je zcela čisté, láhve pevně zazátkujte a uložte naležato, aby zátka byla neustále smáčená vínem.
Zátky, které použijete, musí být čisté (nejlépe nové), málo pórovité a dlouhé. Předtím, než s nimi budete pracovat, je několik hodin namáčejte ve vodě o teplotě sedmdesát stupňů.
Z této vody potom vyjměte jednu zátku za druhou, vsuňte do zátkovačky a potom zarazte do hrdla láhve. Uložené láhve by měly být uskladněny v místnosti o teplotě do čtrnácti stupňů.

 

Šípkové víno - suroviny, ingredience:

  • 1,7 kg čerstvých šípků (případně lze místo nich použít i šípky sušené, a to v množství 70 dkg, ale vhodnější jsou čerstvě natrhané plody, které v sobě mají větší množství vitaminu C)
  • 90 dkg cukru
  • 5 g kyseliny citronové
  • 4,5 l převařené vody
  • kvasinky Malaga nebo Champagne

Z tohoto množství ingrediencí získáte pět litrů lahodného nápoje.

 

 

sipkove vino recept postup navod priprava suroviny ingredience

Nemoci, byliny - hledat

mojra.cz
  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

Zentrich   dásně   střev   teplé   sliznice   ruka   artróza   revma   jaterní   vitamin   dna   pěstování   zápal   kůra   chřipka   Janča   horečka   chřipka   Janča   opar   pupen   zlomenin   výroba   kojenec   babské rady   roztroušená   vitamín   kůže   komplikace   slezina   alergie   Paracelsus   kapsaicin   recept   kvasinky   bolest   migrén   nachlazení   močopudný   ledvin   končetina   sirup   pijeme   hlas   nemoc   štítná   využití   kloub   kameny   krvácení   choroba   zdraví   Váňa   hemeroid   účinky   premenstruační   tinktura   sběr   zalijeme   plíseň   šlacha   žaludek   inhalace   nálev   prášek   antibiotik   strom   bylinná směs   nohy   keř   vývar   průjem   rostlina   pálení   houba   brnění   plísně   kořen   fermentace   neht   srdce   noha   menstruační   obsažené   indikace   Moučka   horké   koupel   zácpa   mensturace   stvol   akné   játra   angína   užití   vřed   mateřské   slinivka   Zentrich   chladné   osteoporóza   obsahuje   krk   zelina   studené   děti   list   postup   abytyše Hildegarda   stonek   játra   Avicena   sušení   odvar   vlas   Treben   olej   žlučník   stonek   bylinka   hlavy   zrak   viry   zpracování   minut   fytoterapie   vliv   astma   trávicí   ovoce   víno   arteriskleróza   slezina   kontraindikace   rýma   kontraindikace   čaj   ateroskleróza   nať   bylina   tlak   Materia medica   katar   Podhorná   písek   návod   zelenina   kolika   účinek   nežádoucí   Mattioli   metabolismus   zánět   sval   kornatění   hemoroid   květ   použití   mrtvice   řídnutí kostí   Galenos   epilepsie  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online