Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
100 BYLIN SBÍRANÝCH V ČERVNU ZDE

sipkove vino recept postup navod priprava suroviny ingredienceŠípkové víno - recept: Nasbírané šípky dobře operte (stopky i okvětí nemusíte ořezávat) a zalijte horkou vodou, v níž jste rozpustili cukr. Nechte nálev vyluhovat, a teprve až voda vychladne, přidejte do něj kyselinu citronovou a kvasinky. Tekuté do něj můžete rovnou nalít, sušené si musíte připravit asi dva či tři dny předem (do čisté skleničky o objemu dva decilitry nalijte konzervačních látek prostý ovocný mošt nebo šťávu a přimíchejte sušené kvasinky, které se rozmnoží).

Ke kvašení použijte nádobu, která je asi o třetinu větší, než kolik je šípků. Jakmile klesne alespoň polovina šípků ke dnu, je to znamení, že víno je vykvašené. Počítejte asi se třemi dny kvašení. Nálev lze zkvašovat ještě podruhé a potřetí, v tom případě ale přidejte kromě cukru ještě dva gramy živné soli.
Víno stočte do níže postavených lahví hadičkou. Ta, aby nenasákla kal ze dna, nesmí být úplně na dně kvasné nádoby, ale asi tři centimetry nad ním. Sklenice plňte až nahoru, aby byla vínem smáčená také zátka. Vsuňte ji volně nebo použijte jen vatové špunty, protože víno bude ještě dokvašovat.
Usadí-li se u dna ještě kal, znovu víno přetočte nebo vyčistěte taninem a želatinou (obojí pořídíte v prodejně vinařských potřeb). Na deset litrů vína stačí 0,3 až 0,5 g taninu a 0,6 až 1 g želatiny.
Želatinu rozpusťte v teplé vodě a v jiné nádobě rozpusťte tanin. Po důkladném promíchání přidejte do vína nejdříve tanin a dobře zamíchejte. Poté vlijte i želatinu a opět promíchejte.
Po vyčištění víno znovu přetočte. Až když je zcela čisté, láhve pevně zazátkujte a uložte naležato, aby zátka byla neustále smáčená vínem.
Zátky, které použijete, musí být čisté (nejlépe nové), málo pórovité a dlouhé. Předtím, než s nimi budete pracovat, je několik hodin namáčejte ve vodě o teplotě sedmdesát stupňů.
Z této vody potom vyjměte jednu zátku za druhou, vsuňte do zátkovačky a potom zarazte do hrdla láhve. Uložené láhve by měly být uskladněny v místnosti o teplotě do čtrnácti stupňů.

 

Šípkové víno - suroviny, ingredience:

  • 1,7 kg čerstvých šípků (případně lze místo nich použít i šípky sušené, a to v množství 70 dkg, ale vhodnější jsou čerstvě natrhané plody, které v sobě mají větší množství vitaminu C)
  • 90 dkg cukru
  • 5 g kyseliny citronové
  • 4,5 l převařené vody
  • kvasinky Malaga nebo Champagne

Z tohoto množství ingrediencí získáte pět litrů lahodného nápoje.

 

 

sipkove vino recept postup navod priprava suroviny ingredience

Nemocí, byliny - hledat

mojra.cz
  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

stonek   Janča   astma   sušení   teplé   řídnutí kostí   kameny   dna   užití   revma   krk   viry   hemeroid   bylinná směs   fermentace   zlomenin   recept   list   horečka   komplikace   arteriskleróza   žlučník   horké   nať   inhalace   játra   katar   návod   sběr   hlavy   mrtvice   krvácení   vlas   stvol   Podhorná   noha   minut   kornatění   Treben   kapsaicin   kojenec   osteoporóza   Zentrich   houba   trávicí   abytyše Hildegarda   chřipka   písek   indikace   šlacha   artróza   menstruační   zánět   kůže   chřipka   angína   babské rady   zpracování   kořen   obsahuje   pupen   premenstruační   neht   strom   Moučka   štítná   použití   tinktura   obsažené   mensturace   čaj   účinky   nežádoucí   účinek   Mattioli   chladné   Váňa   ovoce   stonek   epilepsie   keř   brnění   vitamín   pijeme   zácpa   tlak   pálení   sliznice   močopudný   jaterní   zelenina   průjem   zdraví   slezina   končetina   metabolismus   srdce   Zentrich   kloub   ruka   alergie   choroba   kontraindikace   odvar   zápal   květ   vývar   koupel   bylina   Avicena   postup   hlas   kvasinky   vitamin   hemoroid   fytoterapie   migrén   pěstování   slinivka   Janča   játra   výroba   vřed   studené   nálev   Galenos   plíseň   sval   bylinka   mateřské   žaludek   nemoc   nohy   zrak   děti   víno   antibiotik   kontraindikace   olej   slezina   střev   nachlazení   kolika   zalijeme   využití   roztroušená   bolest   kůra   vliv   opar   plísně   rýma   akné   prášek   Paracelsus   zelina   sirup   ledvin   dásně   ateroskleróza   rostlina  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin