Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
100 BYLIN SBÍRANÝCH V ČERVENCI ZDE

Rýmovníkový sirup, sirup z rýmovníku - recept, návod VAŘENÉHO SIRUPU: den před samotným vařením sirupu je potřeba připravit odvar. Neumyté lístky rýmovníku spolu s plátky dobře očištěného citrónu (či jiného citrusu) vložte do hrnce a zalijte horkou vodou tak, aby všechny suroviny byly zcela ponořené. Přiklopte pokličkou a nechte stát.

Druhý den přeceďte přes husté sítko nebo plátěný ubrousek a scezený odvar přiveďte k varu. Ztlumte plamen a opatrně přisypte cukr. Vařte za občasného zamíchání na mírném stupni, dokud sirup nedostane měděný odstín a nezačne lehce houstnout. Vaření se zpočátku může zdát jako „nekonečný příběh“, jakmile se ale vyvaří hlavní díl vody, jde vše velmi rychle – proto od vaření neodcházejte a hlídejte, aby sirup nezačal pěnit a neutekl z hrnce (tzv.“hrnečku, vař“). Správnou konzistenci sirupu vyzkoušíte jednoduše tak, že pomocí lžičky odkápnete malé množství na čistý talířek – pokud kapička drží tvar (viz obrázek), je nejvyšší čas sirup odstavit. Po zchladnutí totiž poměrně dost zhoustne. Ještě teplý sirup ihned naplňte do skleniček, pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru. Poté ho uchovávejte na chladném místě.

Vařený rýmovníkový sirup, sirup z rýmovníku (molice), ingredience: 20 - 30 lístků rýmovníku, citrón, limetku nebo pomeranč – podle vlastní chuti, vodu, cukr krupici (cca 1kg). 

 

Rýmovníkový sirup, sirup z rýmovníku vyráběný za studena bez vaření: výroba za studena se hodí zejména v případě, že má váš rýmovník větší množství listů, které může postrádat. Vlastníte-li tedy víceletou a dobře rozrostlou pokojovku, kterou je nutné zaštípnout, můžete listy využít právě takto. Je také důležité zmínit, že ideální dobou pro studené zpracování sirupu jsou slunečné dny – není to ale podmínkou. Sluneční paprsky jsou přínosem proto, že se cukr rychleji rozpouští a lépe pojí se šťávou z listů.

Lístky lehce propláchněte ve studené vodě a překrájejte na půlky, aby se lépe uvolňovala šťáva. Citrón, limetku nebo pomeranč (podle chuti) kartáčkem pečlivě omyjte a rozkrájejte na plátky. Do vypláchnuté sklenice pak střídavě vrstvěte lístky, cukr, citrónovou šťávu a citrusy, než je nádoba plná. Uzavřete a nechejte stát za oknem. Během několika týdnů byste měli pozorovat, že se cukr rozpouští, podle potřeby případně můžete zlehka promíchat a zase upěchovat. Obsah sklenice pravidelně kontrolujte, aby na povrchu nezačala vznikat plíseň. Jakmile je vnitřek skleněné nádoby kompletně tekutý, přeceďte přes plátno a dobře vymačkejte. Sirup jednoduše uchováte ve skleničce v chladu a temnu, v chladničce, sklepě nebo chladné spíži.

Suroviny, ingredience: uzavíratelnou skleněnou nádobu, alespoň 50 větších lístků rýmovníku – čím více, tím lépe, cukr krupici (podle velikosti sklenice a množství listů cca 1 kg), citrón, limetka, pomeranč – podle chuti, citrónovou šťávu

Nemoci, byliny - hledat

mojra.cz
  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

dna   krvácení   prášek   zánět   sirup   žaludek   studené   plíseň   kořen   odvar   játra   kontraindikace   kontraindikace   kojenec   recept   postup   čaj   babské rady   zpracování   sběr   viry   hlavy   indikace   návod   slezina   epilepsie   ateroskleróza   migrén   astma   strom   Materia medica   bylinná směs   mrtvice   nachlazení   brnění   tlak   zlomenin   noha   teplé   Treben   zrak   Avicena   alergie   účinky   menstruační   arteriskleróza   účinek   Galenos   zelenina   fytoterapie   tinktura   vliv   štítná   neht   užití   stonek   vývar   trávicí   vitamin   písek   minut   šlacha   víno   dásně   hlas   výroba   ledvin   zdraví   řídnutí kostí   obsahuje   nať   fermentace   opar   Zentrich   pijeme   artróza   kameny   rýma   žlučník   slinivka   chladné   kůže   ovoce   močopudný   choroba   Zentrich   využití   Paracelsus   sušení   kolika   pěstování   květ   nálev   mensturace   osteoporóza   hemoroid   akné   angína   nohy   bylinka   Váňa   koupel   mateřské   bolest   kloub   zápal   pupen   kapsaicin   zelina   houba   kornatění   srdce   abytyše Hildegarda   sval   chřipka   chřipka   metabolismus   ruka   střev   nemoc   komplikace   horečka   Janča   játra   vitamín   obsažené   antibiotik   Podhorná   premenstruační   průjem   bylina   slezina   jaterní   zalijeme   Moučka   roztroušená   hemeroid   stvol   použití   inhalace   horké   končetina   nežádoucí   plísně   krk   zácpa   keř   pálení   kůra   revma   děti   vřed   stonek   vlas   katar   olej   Mattioli   rostlina   list   kvasinky   Janča   sliznice  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online