Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
100 BYLIN SBÍRANÝCH V ČERVNU ZDE

Domácí jablečný ocet - recept: z umytých jablek vykrájíme zkažené nebo červivé i části a jablka rozmačkáme nebo nastrouháme. Využít lze i slupky z jablek a zbytky po kompotu. Ve skleněné, dřevěné (např. soudečku) nebo smaltované nádobě zalijeme syrovou jablečnou drť teplou, převařenou vodou v množství 1/2 l na 400 g drtě. 



Na každý litr vody přidáme 100 g medu nebo cukru a abychom fermentaci urychlili, také 10 g pekárenského droždí a 20 g suchého černého žitného chleba. Nádobu nezakrýváme a ponecháme ji v místnosti s teplotou 20-30 °C na tmavém místě, protože ultrafialové záření průběhu fermentační reakce škodí. 

Zalitou drť musíme 2-3 krát denně míchat dřevěnou  lžící. Netřeba mít žádné obavy z otravy, dokonce ani když se objeví bílý, rosolovitý povlak. Po 10 dnech všechno slijeme do pytlíku z gázy. Šťávu, kterou získáme vymačkáním, přecedíme do nádoby s širokým hrdlem. Na každý litr šťávy lze přidat 50-100 g medu nebo cukru a vymíchat do úplné homogenizace. Aby náležitě proběhla druhá fáze fermentace, musíme nádobu zakrýt gázou a ponechat na teplém místě. Fermentace je u konce, jakmile se tekutina uklidní a nabere jasnou, světlou barvu. V závislosti na jakosti šťávy bude jablečný ocet připravený k použití po 40-60 dnech. Plastovou trubičkou ho stočíme do lahví, přičemž ho přefiltrujeme pomocí nálevky vyložené gázou. Lahvičky se těsně zazátkují, zalijí voskem a uchovávají na suchém a tmavém místě. 

Zjednodušený recept, návod navýrobu - jablečný ocet: slupky ze zdravých jablek vložíme do skleněné nádoby. Zalijeme převařenou oslazenou vodou v poměru 2 lžíce cukru na sklenici vody. Nádobu převážeme plátnem. Za 3 - 4 týdny je získaný ocet připravený k použití. Lahvičky s octem je třeba uchovávat v lednici nebo na jiném chladném místě, aby se proces fermentace neprodlužoval, protože jinak by byl ocet příliš kyselý. Během fermentace vznikne bílý škraloup. Nejedná se o plíseň a není škodlivý, ba naopak, lze ho normálně použít, např. k urychlení dozrávání další várky octa. Ocet se užívá denně ráno nalačno: 2 lžíce se lžičkou medu rozpuštěné v 1/2 sklenici teplé vody na dobré zažívání, čištění ledvin, jako prevence proti mnoha chorobám. Lze se s ním též mazat, což zajišťuje kůži svěžest a správné pH; rovněž zabraňuje vyrážkám. Používá se i do salátů a na okyselení jídel místo octa lihového. 


Nemoci, byliny - hledat

mojra.cz
  • Luštitelské časopisy

Tagy - štítky:

mateřské   brnění   viry   návod   arteriskleróza   kůra   Treben   nežádoucí   Galenos   kvasinky   zelenina   plísně   houba   zalijeme   Janča   střev   akné   květ   bolest   zlomenin   recept   migrén   pěstování   teplé   astma   noha   menstruační   koupel   Zentrich   bylinná směs   Mattioli   neht   indikace   vlas   žlučník   játra   kojenec   abytyše Hildegarda   dna   použití   tinktura   babské rady   kameny   hlavy   chřipka   olej   Podhorná   hemoroid   trávicí   slezina   pijeme   stvol   sušení   Janča   zdraví   kontraindikace   Paracelsus   horečka   kornatění   jaterní   kontraindikace   ovoce   epilepsie   mrtvice   kůže   fermentace   žaludek   účinek   štítná   antibiotik   chladné   stonek   nálev   hlas   rostlina   choroba   vitamin   obsažené   sliznice   artróza   inhalace   kolika   čaj   průjem   pálení   chřipka   stonek   obsahuje   vývar   kloub   prášek   močopudný   strom   nemoc   premenstruační   roztroušená   Zentrich   Avicena   plíseň   kapsaicin   písek   slinivka   Váňa   hemeroid   angína   řídnutí kostí   zelina   krvácení   postup   ledvin   pupen   komplikace   mensturace   dásně   nohy   zpracování   víno   Moučka   končetina   metabolismus   odvar   ruka   ateroskleróza   srdce   katar   list   výroba   tlak   opar   sirup   účinky   zácpa   zrak   vliv   užití   rýma   keř   krk   fytoterapie   slezina   bylinka   zánět   studené   vřed   osteoporóza   minut   revma   nachlazení   nať   horké   zápal   využití   bylina   játra   děti   sval   vitamín   alergie   šlacha   kořen   sběr  

Počet stránek ve webu:

2391

(v počtu jsou i uložené zatím nezveřejněné stránky a stránky v poradně)

Klíč k určování rostlin
Botanický slovník online