bylinna relaxacni koupel proti unave a na doplneni energie 2Doplňujte svou energii pomocí bylinných koupelí Mnoho lidí má neustále plnou hlavu starostí, v důsledku čehož jsou uvízlí v racionální rovině. To je možnou příčinou toho, proč stres tak často vede k bolestem hlavy a duševním poruchám. Ačkoli jsou horké bylinné koupele příjemné kdykoli, obzvláště vhodné jsou při bolestech hlavy a duševním vypětí. Navozují stav hluboké relaxace, jsou snadné na přípravu a představují vynikající lék na rozpuštění duševního napětí.


Účinky rostliny:

Bylinná koupel zabere více času než polknutí aspirinu, ale její výsledky jsou hluboce uspokojující a trvalé. Teplá koupel nohou je jedním z mých nejoblíbenějších způsobů relaxace po dlouhém dni nebo v situacích, kdy prožívám úzkost anebo jsem ve stresu. Všechny nervy našeho těla procházejí chodidly a dlaněmi, díky čemuž se naše ruce a chodidla stávají mapou našeho vnitřního bytí.

Koupel nohou také zlepšuje krevní oběh, rozšiřuje cévy v chodidlech a stahuje tak krev do dolních částí našeho těla, díky čemuž je tato odváděna z hlavy, což často odstraňuje pulzní bolesti hlavy (tenzní cephalea).

Když si ponoříte chodidla do horké koupele a přiložíte si studený obklad na hlavu, často vám to pomůže zastavit rozbíhající se migrénu.

 

bylinna relaxacni koupel proti unave a na doplneni energieBylinná relaxační koupel nohou na zklidnění, relaxaci a doplnění energie

Toto je recept na zklidňující aromatickou  koupel, ale můžete samozřejmě použít jakoukoli jinou kombinaci bylin s relaxačním účinkem, které máte právě po ruce. Pro přípravu koupele nohou je vhodný také zázvor, šalvěj,  rozmarýn a mletá hořčice (hořčičný prášek). A v nouzi vám účinně pomůže i ovesná mouka.

  • 2 díly levandule
  • 1 díl chmele
  • 1 díl šalvěje
  • 1/2 dílu rozmarýnu
  • několik kapek levandulového esenciálního oleje (lze vynechat)

1. Vložte všechny byliny do velkého hrnce a zalijte je vodou. Poté hrnec zcela přikryjte pokličkou a přiveďte vodu k mírnému varu. Na slabém ohni vařte 5 až , Ominut. Poté směs přelijte do velkého lavoru a nařeďte ji studenou vodou tak, aby měla požadovanou teplotu. Důležité je, aby koupel nohou byla po celou dobu velmi horká. Měla by být tak horká, až vám to bude téměř nepříjemné, ale současně by vám neměla popálit chodidla.

2. Uvolněně se uvelebte do nejpohodlnějšího křesla, které máte. Pomalu ponořte chodidla do vody. Poté překryjte lavor silným ručníkem, aby voda zůstala co nejteplejší. Pomůže vám také, když vám někdo bude masírovat chodidla, hlavu a ramena. Jakmile začne bylinná lázeň chladnout, přilijte do ní horký bylinný čaj. Pusťte si na pozadí klidnou, relaxační hudbu anebo naslouchejte tichu. Během koupele také popíjejte šálek heřmánkového čaje nebo čaje z řimbaby a levandule.