Rozumíš bylinám? Zkus kvíz POZNEJ BYLINKU.
1 1 1 1 1 Hodnocení 3.98 (64 hlasů)
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.48 (44 hlasů)

Květy bezu přelijeme vodou a jablečnou šťávou a pak necháme celý obsah 24 hodin odstát. Přes sítko budoucí likér přecedíme a vzniklou tekutinu doplníme o šťávu z čerstvého citronu, cukr a vodku. Vše dobře rozmícháme do úplného rozpuštění cukru. Minimálně 1 týden necháme odstát.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.33 (6 hlasů)

pampaliskove kapary recept postup navod priprava suroviny ingrediencePampeliškové kapary - recept: Ve nenečištěné přírodě nasbíráme množství mladých pevných pampeliškových poupat odpovídajících velikosti skleniček, které budeme plnit. Poupata omyjeme, po vrstvách pěchujeme do nádoby a přiměřeně prosypáváme solí. Lehce zasypeme i hořčičným semínkem a zalijeme horkým octem. Zavíčkujeme a necháme několik dní uležet. Podáváme jako kapary pravé. Do salátů, do omáček, k pizze, těstovinám.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.44 (9 hlasů)

Česnekový sirup - výroba: pomocí lisu nebo mixéru najemno rozmačkejte stroužky česneku. Česnek vložte do skleněné nebo porcelánové misky a přidejte jablečný ocet s medem. Celé zamíchejte. Směs přelijte do skleněné uzavíratelné nádoby a dejte do chladničky na 5 dní. Každý den však směs na chvíli z chladničky vyjměte a dobře ji promíchejte. Po 5 dnech je váš sirup hotový.

Číst dál...

  • bakteriální nemoci
  • vysoký LDL cholesterol
  • imunita
  • vysoký krevní tlak
  • prevence chřipky, angíny, nachlazení
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.33 (366 hlasů)

Rýmovníkový sirup recept postup návod příprava výroba suroviny ingredienceRýmovníkový sirup, sirup z rýmovníku - recept, návod VAŘENÉHO SIRUPU: den před samotným vařením sirupu je potřeba připravit odvar. Neumyté lístky rýmovníku spolu s plátky dobře očištěného citrónu (či jiného citrusu) vložte do hrnce a zalijte horkou vodou tak, aby všechny suroviny byly zcela ponořené. Přiklopte pokličkou a nechte stát.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.23 (13 hlasů)

sipkovy sirup vyroba recept postup navod priprava suroviny ingredience slozeni 2Šípkový sirup - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience: níže uvedenou směs nechejte vyluhovat 4 týdny, pak ji slijte a zřeďte 0,4 l vody (převařené a vychladlé). Pro zdraví byste měli vypít jednu likérovou skleničku denně.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.50 (10 hlasů)

sipkova marmelada vyroba recept postup navod priprava suroviny ingredience slozeniŠípková marmeláda - příprava: Šípky zbavíme stopek a okvětí. Nejlépe tak, že suché a ještě pevné plody promneme v kuchyňské utěrce. Pak šípky omyjeme. Šípky rozkrájíme na půlky, odstraníme chloupky a drobné pecičky a dobře opereme. Vložíme do hrnce, zalijeme vodou a na mírném ohni asi 30 minut vaříme.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.35 (89 hlasů)

kastanova mast mast z kastanu vyroba recept postup navod priprava suroviny ingredience slozeniKaštanová mast - výroba, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience. Kaštany mají dobré účinky na lokální otoky a záněty - hlavně po operacích a úrazech. Dále jsou vhodné při léčbě žilních onemocnění dolních končetin (varixy = křečové žíly). Tento hnědý plod jírovce maďalu obsahuje látku zavanou aescin. To je příčina, proč se nám po aplikaci masti ulevuje. Plody kaštanu jsou pro člověka jedovaté, proto se nesmí užívat vnitřně.

Číst dál...

  • zranění a bolesti pohybového aparátu - podvrtnutí, bolesti šlach, vazů
  • bolesti svalů
  • bolesti kloubů
  • hemoroidy, městky
  • chroniká žilní nedostatečnost, "neprokrvené kočetiny" (projevuje se: tupá bolest nohou, záněty, otoky nohou, svědění kůže, kožní vředy
  • revma, revmatoidní artritida
  • akné, záněty kůže
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.24 (72 hlasů)

visnevskeho mast visnak cerna mast slozeni ingredience z ceho se sklada visnakVišněvského mast, višněvského balzám, višňák, černá mast se dělá ve dvou variantách, z nichž jedna obsahuje peruánský balzám a ve výsledku je tekutá (višněvského roztok) a voní po třešních a ta druhá varianta je pak s pixem (bukový dehet), je mnohem hustší, spíše už jako višněvského mast a „voní“ po uzeném. Obvykle ta tužší a smradivější varianta je více oblíbená. Někdy se také můžeme setkat s názorem, že správný višňák je vždy tekutý, ale není to pravda.

Číst dál...

  • desinfekční účinek
  • léčba zánětu
  • kožní záněty (akné)
  • záděry nehtů
  • akné, nežit (furunkl, karbunkl), komedon
  • hlíza (absces)
  • flegmóna 
  • nežit
  • zánět podpažních žláz (hidrosadenitis axillaris)
  • zánět křečových žil (varikoflebitis)
  • infekované kožní vředy
1 1 1 1 1 Hodnocení 4.58 (12 hlasů)

domaci rybizovy liker recept postup navod priprava suroviny ingredience 1RYBÍZOVÝ LIKÉR: bobulemi rybízu plníme čistou vymytou a vysušenou aspoň litrovou láhev až do půlky. Zalijeme vodkou, zazátkujeme a dáme do chladné spíže. Cca na 2-3 týdny ale i déle. Pak scedíme rybíz přendáme do krabičky a zasypeme cukrem. Na litr se dáva tak 300-400 g cukru, ale můžete to udělat i méně sladký. Produkt se dá do ledničky na cca. 1-2 dny. Pustí štávu, vylisujeme, smícháme se základem (viz výše), necháme uležet. Za několik dní můžeme pít. Dobrou chuť! :) 

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.68 (22 hlasů)

Bezový ocet, bezinkový ocet - recept: květy bezu černého (bezinek) opláchneme a necháme oschnout, poté je nasypeme do větší sklenice a zalijeme octem tak, aby byly celé potopeny. Sklenici zakryjeme a umístíme na dva až tři týdny do chladu. Ocet následně scedíme přes plátýnko do lahví a ty pečlivě uzavřeme. Ocet využijeme u hořečnatých onemocnění dětí, kdy jim můžeme octem potírat dlaně a chodidla.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (34 hlasů)

Bezová sodovka, limonáda z květu bezu černého, bezinek - recept: cukr a vodu svaříme a necháme vychladnout. Nalijeme do okurkové sklenice a přidáme oloupaný a na kolečka nakrájený citron a květy černého bezu. Hrdlo přikryjeme papírovým ubrouskem, ten převážeme, a sklenici postavíme na okno. Za čtyři dny dojde k mírnému zkvašení, což znamená, že je sodovka připravená k pití.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.29 (34 hlasů)

Bezinkové víno (víno z květu bezu černého, bezinek) - recept: natrhejte půl igelitové tašky květů. Pozor na mšice! Naplníme do sklenic od okurek, zasypu 0,5 kg cukru, zalijeme vodou a uzavřeme. Do skleničky dáme pár lžic cukru, deci vody, rozpustíme, trochu prohřejeme a nasypeme sušené vinné kvasnice. Když začnou šumět, nalijeme je do sklenice a necháme pokračovat v bohulibé činnosti přeměny cukru na alkohol. Za 1-2 dny přes cedník přelijeme do 5 l demižonu, přidáme rozpuštěného dalšího 0,5 kg cukru, vymačkáme 1 citron, dolijeme vodou.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.32 (50 hlasů)

Bezový čaj, bezinkový čaj, čaj z květu bezu černého, bezinek: do hrníčku dáme 2 lžičky sušených bezových květů, přelijeme je vroucí vodou a necháme 10 minut louhovat. Nálev slijeme a můžeme pít. Bezový čaj je skvělý v tom, že je sám o sobě nasládlý a není třeba jej doslazovat. Hodí se pít preventivně (skleróza), ale výborný je v boji proti virózám a při horečkách.

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.22 (45 hlasů)

Bezinkový likér, likér z květu bezu černého - postup: Květy bezu přelijeme vodou a jablečnou šťávou a pak necháme celý obsah 24 hodin odstát. Přes sítko budoucí likér přecedíme a vzniklou tekutinu doplníme o šťávu z čerstvého citronu, cukr a vodku. Vše dobře rozmícháme do úplného rozpuštění cukru. Minimálně 1 týden necháme odstát.

Číst dál...

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.38 (98 hlasů)

Hřebíčkový olej - recept: plej rozehřejeme, jakmile začne probublávat tak do něj přidáme hřebíčky. Vše vaříme 2 minuty, pak odstavíme a necháme 10 hodin na chladném místě louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme, hotový hřebíčkový olej nalijeme do sklenice a uschováme v lednici.


Suroviny:

  • 10 ks tlučených hřebíčků,
  • 2 dl olivového, mandlového či sezamového oleje

 

Spolu s očistou krve pomáhá hřebíčkový olej kontrolovat hladinu krevních cukrů a je tak velmi prospěšný pacientům s cukrovkou. Studie ukázaly, že reakční mechanismy inzulinu a glukózy po jídle jsou díky přítomnosti hřebíčkového oleje v organismu lépe regulovány. Je to primárně díky koncentraci fenolů v hřebíčkovém oleji, která je mezi rostlinami používanými jako koření jedna z nejvyšších.

 

Repelent proti hmyzu

Hřebíčkový olej se často využívá jako složka repelentů proti hmyzu a do svíček s repelentním účinkem, protože jeho výpary mají silný vliv na čich mnoha druhů hmyzu. Tradičně se v noci aplikuje několik kapek oleje na povlečení, aby se hmyz držel stranou.

 

Kosmetika

Hřebíčkový olej se hojně přidává do kosmetických krémů a mlék a je dobře známý jako masážní olej skýtající úlevu od bolesti a napětí.

 

Hřebíčkové cigarety

Využití hřebíčku při výrobě cigaret je novým celosvětovým trendem, ačkoliv tradičně se hřebíček do cigaret přidával v Indonésii. Kuřáci se mylně domnívají, že početné zdravotní přínosy hřebíčku vykompenzují nezdravé dopady kouření. Přírodní složky cigaret s hřebíčkem však tyto dopady pouze redukují, samotné kouření zůstává i nadále karcinogenní.

 

Ochucovadlo

Tento esenciální olej lze přidávat do jídel jak pro jeho účinky na zažívací systém, tak pro jeho chuť a aroma. Přidává se do velkého množství indických pokrmů, sterilované zeleniny, omáček, perníku a dalších tradičních jídel.

 

Mýdlo

Vzhledem ke svému silnému aroma, zklidňujícím účinkům a antiseptickým vlastnostem se hřebíčkový olej často využívá při výrobě mýdla a lze jej nalézt jako jeho aktivní složku.

 

Parfémy

Hřebíčkový olej se také využívá při výrobě parfémů díky svému silnému a jedinečnému aroma.

 

Rakovina

Množství lidí věří, že hřebíčkový olej je účinný při prevenci a léčbě rakoviny. American Cancer Society však upozorňuje, že vědecký důkaz léčebných vlastností hřebíčkového oleje neexistuje. Podle mnohých lidí hřebíčkový olej přispívá také k léčbě virové hepatitidy, ale opět - je nutné další zkoumání.

 

Aromaterapie

Hřebíčkový olej lze dobře míchat s mnoha esenciálními oleji včetně bazalkového, rozmarýnového, růžového, skořicového, grapefruitového, citronového, muškátového, mátového, pomerančového, levandulového a pelargoniového. Proto je hřebíčkový olej oblíbenou složkou aromaterapií a dalších bylinkových kombinací.

 

Rizika?

Při užívání hřebíčkového oleje je nutná opatrnost, neboť i v malém množství je velmi silný a musí se před aplikací nebo vnitřním užitím rozředit. Eugenol (hlavní složka hřebíčkového oleje) se mimo hřebíček vyskytuje zřídka a někteří lidé proto mohou mít při užití jeho většího množství silnou alergickou reakci. Pokud jste žádný esenciální olej dříve neužívali, aplikujte pouze malé dávky.

Další nežádoucí účinky se mohou projevit střevními obtížemi, které nejčastěji postihují děti a v nejvážnějších případech jsou dokonce spojovány se selháním ledvin a jater. Hřebíčkový olej může také způsobit pokles krevního cukru, takže diabetici by měli být opatrní. Těhotné a kojící ženy by hřebíčkový olej neměly užívat, protože není jasné, zda tato silná látka neproniká do mateřského mléka. Jako při každé jiné změně v jídelníčku nebo výživových doplňcích, než zařadíte hřebíčkový olej do své životosprávy, je nejlepší se poradit se s lékařem.